Došašće – vrijeme budućnosti

DOŠAŠĆE – VRIJEME BUDUĆNOSTI

Došašće – ili latinski advent – dolazi od latinske složenice ad-venire, što znači doći (adventus-dolazak). Od te riječi suvremeni talijanski tvori riječ avvenire, što znači budućnost, te bismo mogli reći da je vrijeme došašća vrijeme budućnosti.

S jedne strane spominjemo se onoga što se već dogodilo: Kristovo rođenje u danom povijesnom trenutku i iščekivanje onoga što ima doći – ponovni Kristov dolazak u punini vremena.

˝KORIZMA SV. MARTINA˝

Prvi tragovi priprave za Božić nalaze se unutar ambijenta galske i hispanske kulture. Prema galskom uzoru to se razdoblje naziva ˝četrdesetnicom sv. Martina˝, jer je do Bogojavljanja bilo 56 dana, a nije se postilo subotom i nedjeljom, te je broj dana usitinu bio četrdeset.

Tu se susrećemo s pojmom četrdesetodnevnog posta kao priprave za Isusov dolazak, što nam svjedoči o svijesti ljudi toga doba i važnosti koju su pridavali pripravi (ponajprije samih sebe) za taj veliki dar.

LITURGIJA

Liturgija poslije Drugog vatikanskog sabora znatno obogaćuje misna čitanja. Tako prateći tematiku nedjeljnih čitanja uočavamo progresivnu susljednost od posljednje nedjelje ˝kroz godinu˝ do Božića (1. nedjelja – budno iščekivanje Gospodinova drugog dolaska; 2. nedjelja – budući da je kraljevstvo nebesko blizu, treba mu pripraviti put; 3. nedjelja – mesijansko vrijeme je blizu; 4. nedjelja – Mesijin dolazak).

RADOSNO VRIJEME

Ćiril Jeruzalemski ističe dvojakost rođenja (prije vjekova i na svršetku vjekova – punina vremena) i dvojakost dolaska (u skrovitosti i očigledan). Ako se zaustavimo samo na prvome dolasku, zaboravljamo pravu dimenziju došašća i Božića. Očitovanje milosti Spasitelja uči nas da se odreknemo bezbožnosti, te da razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu i čekamo objavu slave Božje (usp. Tit 2,11-13).

Ne smijemo zaboraviti da je došašće ponajprije radosno vrijeme iščekivanja u kojem se susreću povijesna (Isusovo rođenje) i eshatološka dimenzija (Isusov ponovni dolazak). Vrijeme budnosti, darovano vrijeme koje naglašava potrebu obraćenja, pokorničko vrijeme, vrijeme iskrenog i istinoljubljivog preispitivanja uvjerenja i procjenjivanja dosadašnjeg oblika življenja, ali i vrijeme koje odiše nadom.

˝On je već došao uzevši naše smrtno tijelo, ispunio pradavni Božji naum i otvorio nam put vječnog spasenja: da bismo – kad ponovno dođe u slavi veličanstva – napokon u očitu daru primili ono što sada kao obećano budno čekamo.”

I dok će se neki plašiti svršetka svijeta s kataklizmičkim bojama, kršćanin u sebi ne nosi nepremostiv strah, jer je iščekivanje za njega iščekivanje očitovanja ljubavi. Čekati s najvećom budnošću – to je kršćanski život i to ne radi toga da ga Bog ne bi iznenadio, ˝zaskočio˝, već da otvori prostor za Božji dar.

Ana-Marija Kovačević, Frama Zagreb – Dubrava

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)