Treba glasovati za…

I dok će vjerojatno maloljetnici odmahnuti rukom i reći kako oni neće glasovati na izborima pa ih ovaj članak ne zanima, oni nešto stariji će reći kako im je puna kapa predizbornih trikova, poziva na savjesno glasovanje koje će ionako upućivati na neku zatucanu stranku bez ideje, s nekom polukršćanskom naznakom. Možda se nađe tek šačica odvažnih ljudi ili nekih mojih „rođa“ koji će ili potrošiti višak vremena na ovu kolumnu, ili će je pročitati iz sažaljenja. Bilo kako bilo, ja ću tu nešto naškrabati, a vi možete pročitati.

I dok bi svaki normalan čovjek povezao naslov moje nove kolumne s nadolazećim parlamentarnim izborima i osvrtom na programe raznih, ja ću napraviti nekakav neočekivani salto mortale i govorit ću malo o čovjeku i o njegovoj ulozi u izgradnji naše bolje države. Dakle, ovo nije još jedan predizborni letak koji licemjerno obećava, smrdi po jeftinom papiru i po još mnogočemu i dodvorava se onome tko čita, već je dnevna doza kritiziranja na koju odmah upozoravam čitatelja.

Posljednjih nekoliko godina često smo imali priliku slušati žalopojke dijela našeg puka kako im život propada zbog vladajućih, kako im je politika uzela sve… Ruku na srce, situacija u državi nije baš najblistavija, ali da nam je postalo toliko lošije otkad su nam mediji prokazali „Pedra“ koji u Hrvatskoj krade silne milijune – nije! Naš mentalitet, drugi put stavimo ruku na srce, jedva je dočekao nekoga razapeti i uperiti prst krivnje u njega ne bi li se na taj način opravdao svojih neuspjeha ili riješio svih svojih nevolja. No, treba li baš uvijek tražiti problem u susjedovom vrtu? Trebamo li baš uvijek svoj neuspjeh tumačiti i opravdavati potezima drugoga? Ne bih htio generalizirati i uključivati one koji pošteno žive svoj život i ne bih htio nikoga uvrijediti, ali ono što je istina – treba reći. Još uvijek smo na službenoj brojci od 89% katolika u ovoj zemlji, a prava bi ironija bila reći da se moj članak odnosi na samo onih 11% koji su se izjasnili drugačije. Dapače…

Kriminal ne počinje u Vladi, Predsjedništvu, Saboru… počinje od najmanjeg i najniže društveno svrstanog pojedinca koji će se udostojiti prigovarati ljudima u politici (koje je izabrao), a sam izbjegava platiti porez, kartu u autobusu ili tramvaju, parkiranje i oštetit će državu gdje god stigne pod izlikom malenosti i beznačajnosti svoga grijeha i neštetnosti državi. Ne opravdavam ja ovim razmišljanjem „velike“, ali svjesnost naroda da je i mali grijeh – grijeh je u potpunosti nestala, a prag tolerancije se spušta, spušta i spušta…

Zato, nisu izbori jedina stvar o kojoj moramo razmišljati u životu. Isti nas ne lišavaju razmišljati o dobrobiti našeg naroda i tijekom iduće četiri godine, a ne samo, tobože, u ovo vrijeme izbora kad su svima jezici najdulji, a pamet najkraća. A prije nego i pomislimo na teatralnost izbora koja se ima uskoro dogoditi, razmišljajmo malo o sebi kao najvažnijim kandidatima za doprinos našoj državi. I prvo podignimo glas na sebe, a onda dajmo glas za sebe – one koji će Hrvatsku učiniti boljim mjestom za živjeti. Dajmo glas samo dobrim namjerama i žrtvi i tako mijenjajmo ovo društvo! Prestanimo kriviti samo druge i započnimo popravljati sebe! Sv. Franjo je prvo promijenio sebe, a onda i cijeli svijet!

 

P.S. Pozdrav Tonću!

13 Comments

 1. Dušmanin mi ne da da samo kliknem, pa ću evo sad u, nadam se manje od tisuću riječi (bez panike ljudi, mogu ja to hehe ;)), objasnit što sam htjela učiniti:

  na ispruženoj ruci (lijeva ili desna, nisam sigurna baš…) stisnuta šaka i samo palac usmjeren prema gore, a do toga tekst: Sviđa mi se 😀 i mojih vrlo mnogo klikova na to jer mi je tekst zaista super!

  Bravo Mario! najviše su me bocnule ove zadnje dvije rečenice (tko ih nije zapamtio nek ih pročita ponovo :)). I sad bih ja malo bocnula ostale čitatelje istim pitanjima koje sam postavila i sebi:

  što mislite koliko se mi zaista mijenjamo, a koliko to samo u teoriji usvajamo? evo i sad, koliko je vas pročitalo ovaj tekst i pomislilo: “hm…odličan tekst i sve je istina…” i možda je to palo u zaborav već idućeg trena, a koliko vas je zaista promislilo i reklo: “da! to je to! mijenjati sebe! mijenjati sebe! iz dana u dan…svaki dan 🙂 na sebi raditi! ja mogu biti bolji! ja mogu doprinijeti promjeni! ja mogu biti vrhunski čovjek!” vjerujete li vi u to?

  moja zaključna misao: “Ne dopuštajte strahu da utječe na odluke koje donosite, donosite ih sami!” 🙂

  Mir i dobro od srca svima uvijek želim 🙂

 2. I ja lajkam kolumnu. i kako kaže J.Escriva “Želiš li doista biti svet? ispunjavaj sitne dužnosti svakog trenutka. Čini ono što si dužan i budi sav u onome što činiš.”

  Miri dobro, vama još bolje! 🙂

 3. ajme sisko pa ti i pises. . . . 🙂 a da bar branis kao sto pises 😛 salim se , samo ti uzivaj

  pozdrav od “FRAMASA” haha

 4. Totalno se slažem s ovime što si napisao Mario, tekst je odličan….=)) I što je najzanimljivije, baš sam neki dan pričala s jednom framašicom sa svoje frame o tome kako mi svi očekujemo da se drugi mijenjaju i očekujemo da će se nešto promijeniti umjesto da krećemo od sebe….svijet možemo promijeniti jedino tako ako krenemo od sebe….o bilo čemu da se radi….

 5. Hvala najljepša svima na komentarima koje ste ostavljali i što ste bili moje “rođe” koji će se usuditi pročitati ovaj tekst. Uskoro, pretpostavljam 5.12., bi trebao izaći novi tekst o čemu ćete biti obavješteni na vrijeme.
  Pozdrav svima!

 6. Poštovani gospodine Korisniče,

  rekla bih “naučena zdrava logika” današnjeg čovjeka jest ta da za sve okrivljuje druge, a nikad sebe. Najlakše je biti “žrtva” i stalno plakati nad sobom i okrivljavati druge za sve te uvijek samo kritizirati DRUGE!
  A znate li zašto se to događa? Jer je teško zaviriti u sebe i malo kopati po svojim greškama, a daleko teže i priznati da su to NAŠE pogreške, da smo mi – JA, VI, SVATKO OD NAS u nečemu pogriješili i da neprestano griješimo. Znate li zašto je to teško? Jer se svatko od nas želi drugima prikazati u najboljem svjetlu i ne želi sebi priznati da NIJE savršen! Sve mi to u teoriji znamo, ali u praksi? Koliko možemo priznati da smo mi nešto pogriješili, koliko možemo MI PRVI reći – OPROSTI?
  Zato mislim da je to “naučena zdrava logika”, koja je pred nas mlade očito servirana na usvajanje i učenje.

  Problem se javlja kad se jedan mlad čovjek odluči pobuniti protiv takvog stava i mišljenja te shvaća i upozorava da jedino sebe možemo mijenjati i samo tako će se dogoditi promjena. Uzalud nam je trošiti vrijeme pokušavajući mijenjati druge i okrivljavajući druge za sve jer dok oni sami ne postanu toga svjesni ništa od toga – oni se neće mijenjati a mi ćemo biti samo još više ljutiti, čangrizavi, i sve više gnjevni….
  Stoga bih rekla da ovaj tekst koliko god se Vama činio zloban, rekla bih da je jako osviješten i optimističan. Samim time što spominje sv. Franju, koji je isto bio čovjek kao i svi mi, ukazuje nam svima na taj veliki primjer, da se ugledamo u njega a ne u ono što je loše i da gledamo ispred sebe – prema dobru, a ne da se stalno osvrćemo natrag – gledajući u ono što je loše. Vjerujem da znate da se na primjeru najbolje uči, stoga zašto ne gledati u ovakav primjer čovjeka? Zašto mladom čovjeku, mladim ljudima koji su budućnost, porušiti vjeru u dobro, porušiti nadu u to da ipak može biti bolje?? i što je najbitnije od svega porušiti volju da se to i postigne??

  Poštovani gospodine, Vi sigurno imate puno više iskustva od nas i u životu i u društvu, i sigurno Vam životni put nije lagan, kao ni svima, ali bar dopustite da ne izgubimo taj optimizam, što ne znači da vidimo svijet ružičastim naočalama. Vidimo ga i mi itekako lošim, ali paralelno s tim vidimo ga i jako dobrim. Sigurna sam! U Hrvatskoj stanje nije bajno i nije lako za živjeti, ali i JE lako za živjeti, kad imamo jedni druge, kad imamo svoje bližnje, kad MI pomažemo drugima, kad MI činimo dobro iznova i iznova, kad MI opraštamo opet i opet, kad smo zaista mi taj primjer promjene! Kad krećemo od mijenjanja sebe! to je itekako teško u svijetu punom nepravdi, i svega lošega, ali dugoročno sigurno je puno bolje, ne samo zato jer će se svijet zaista promijeniti, nego zato jer ćete se i Vi osjećati bolje, a zamislite koliko će to značiti i ljudima oko Vas. 🙂 Hoće, ako ne sada onda kasnije! jer će u Vama vidjeti promjenu, kad-ad, to da činite dobro ne očekujući ništa za uzvrat! stoga će se i oni sami odlučiti mijenjati…Sigurno hoće. možda to neće biti vidljivo Vama, meni, nama svima, ali sigurno će nekome kome je u tom trenu potrebno kako bi i njega potaklo na istu stvar…ja vjerujem da je to moguće! 🙂

  “Ne proklinjite tamu – upalite svjetlo!”
  i znate što još? “Nastavite li činiti ono što ste do sada uvijek činili, postizati ćete ono što ste do sada uvijek postizali!”

  Znate to kažem svima nama, jer nam je iznova potrebno se trgnuti i krenuti, i mijenjati SEBE! 🙂

  stoga, slagali se Vi sa mnom ili ne, ja ću i dalje vjerovati da u svakom čovjeku postoji dobro, i uvijek gledati prema sv. Franji kao i prema Kristu te po njihovom primjeru živjeti.

  nek Vas uvijek prati mir i dobro 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)