Susret Frame grada Zagreba povodom sv. Elizabete Ugarske

Već pet godina održava se susret Frame grada Zagreba povodom blagdana sv. Elizabete Ugarske, svetice po čijem bi uzoru trebao živjeti svaki mladić ili djevojka u Frami. Kao svake godine u ovo doba, odazvali smo se na poziv dobra i pošli smo utješiti one kojima je to najpotrebnije i tako pokušali unijeti malo radosti u njihova srca.

Veliki broj framaša se u subotu, 12.11., u 13 sati sastao u crkvi sv. Franje na Kaptolu. Susret smo započeli molitvom, kao i svaki naš susret. Nakon što smo se rasporedili u grupe krenuli smo prema već predviđenim domovima. Svaka grupa je išla u drugi dio grada. Naša  grupa imala je priliku volontirati u staračkom domu sv. Maksimilijan Kolbe. Nakon što nas je dočekala simpatična gospođa, rasporedili smo se po sobama i razmijenili smo iskustva sa štićenicima doma. Oni su s nama podijelili svoja životna iskustva, a neka od njih su: današnje stanje u državi i kako razvući kore za mađarice.

Nekolicina nas je upalo u društvo na kavi, gdje  smo dalje nastavili razgovore. Za svaku osobu u domu veže se jedna priča i neizmjerno nam je drago što smo imali priliku čuti njihova životna iskustva: koliko pra/unuka imaju, od koje bolesti boluju i kako im se zapravo sviđa u domu. Prije svega, njima je bilo neizmjerno drago zbog našeg druženja i zbog poklona koje smo im donijeli.

Nama mladima ponekad nije lijepo u društvu starijih osoba, sve dok sami ne shvatimo zbog koga i zbog čega sve trebamo biti zahvalni u životu. Od starijih i iskusnijih osoba trebamo primiti koji savjet za daljni život, jer, realno gledajući, oni su zasigurno prošli puno više životnih škola nego mi. Kako li se samo osjećamo iscrpljeno kada nam dan prođe bezveze i kada smo ga živjeli samo za sebe gledajući televizor, ljenčareći u krevetu, a kako ispunjeno kada shvatimo da smo ga nekome uljepšali.

Čovjek je na to pozvan, uljepšati drugome život, bilo dobrim djelom, bilo nekim darom ili davajući sebe za druge, kao što nas uče sveta Elizabeta, Klara i dobri naš Franjo.

Neke se stvari stvarno ne mogu kupiti novcem, a za sve ostalo tu je Frama i naše djelovanje u svijetu kroz obilje radosti i prije svega ljubavi.

Iva Šimić, Frama Zagreb – Kaptol

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.