Deset godina postojanja i proslava obećanja bratstva Frame Split – Gospe od Pojišana

Naša proslava započela je još krajem 2009. godine kada je skupina radoznalih mladića i djevojaka u Frami ispitivala kada je zapravo rođendan Frame. Pogled u arhiv i otkriće – bratstvo Frame Gospe od Pojišana rođeno je 8. studenog 2001. Nije dugo trebalo da se u nama probudi želja da dan kada Frama bude slavila 10 godina proslavimo s braćom i sestrama iz cijele Hrvatske koji budu htjeli doći na našu proslavu. I kako je vrijeme odmicalo i kako smo se bližili toj proslavi, mi smo se zapravo udaljavali jer je malo tko vjerovao da ćemo uspjeti nešto organizirati i da će baš nama, malom bratstvu, doći puno mladih u goste. Bilo kako bilo, ideja je plamtjela u srcima entuzijastičnih mladih koji od nje nisu odustajali.

I zahvaljujući velikom srcu i upornosti pojišanaca stvorila se u jutro 5. studenog godine Gospodnje 2011. neobična gužva u samostanu i svetištu Gospe od Pojišana u Splitu. Strka, panika, ali i najslađa napetost koju smo doživjeli zavladala je pred dolazak više od sto mladih na našu proslavu desete obljetnice i obećanja. Kolači, meso, nekakvi papiri…sve se to u velikim količinama „slijevalo“  u prostorije našeg bratstva. I nešto prije 17h istog dana počeli su dolaziti mladi iz Frame iz raznih krajeva Lijepe naše, a najviše, naravno, iz Dalmacije. Bratstva Frame Split – Gospa od Zdravlja, Split – Sveta Obitelj, Sinj, Imotski, Proložac, Podbablje, Zmijavci, Runovići, Metković, Pula, Zagreb – Kaptol, Zagreb – Leopold Bogdan Mandić svojom su prisutnošću i dobrom voljom uljepšali dan koji će nam u sjećanju ostati kao jedan od najljepših u životu.

Program je započeo u 17h podsjećanjem na deset lijepih godina zajedništva. Gvardijan samostana i novi duhovni asistent Frame fra Mirko Varga Ljubić kratko je pozdravio sve okupljene i predao riječ predsjedniku Krešimiru Ruiću koji nas je uveo u program. Naša potpredsjednica Barbara Tošić je održala kratko predavanje koje je 2009. bilo prezentirano na znanstvenom skupu povodom obljetnice dolaska braće kapucina u Split i koje govori o djelovanju Frame u razdoblju od 2001. do 2007. Nakon nje, Mario Šiško je održao svoje predavanje koje je govorilo o razdoblju od 2007. do danas. Mario je iskoristio priliku i po završetku predavanja se, zbog preseljenja, na vrlo emotivan način oprostio od bratstva u kojemu je proveo, kako kaže, najplodnije godine života. Još se Ana Mikulić, predsjednica Splitsko- dubrovačkog područja osvrnula na mali jubilej pojišanaca. Tijekom programa, nekoliko pjesama je otpjevao zbor mladih koji je animirao i Misu „Svjetla vjere“ iz Pule. Nakon dijela s predavanjima, svi prisutni su izašli ispred crkve sa zapaljenim svijećama koje su položili ispod Gospine slike i nakon čega su u velikom polukrugu izmolili molitvu Franjevačke mladeži.

Uslijedila je kratka pauza i prilika za druženje, a onda je program nastavljen Franjevačkom krunicom i središnjim dijelom proslave- svetom Misom zahvalnicom pod kojom su pojišanci dali i obnovili svoja obećanja. Euharistiju je predvodio provincijal Hrvatske kapucinske provincije fra Ante Logara uz koncelebraciju duhovnog asistenta fra Mirka, područnog fra Frane Doljanina i bivšeg župnika i duhovnog asistenta fra Miljenka Vrabeca. Na kraju sv. Mise, Mario Šiško se u ime Frame zahvalio svima prisutnima koje je iznenadio Apostolskim blagoslovom našeg najmilijeg  sv. Oca Benedikta XVI. koji je poklonio svome bratstvu Frame od kojega se oprašta. Učinio je to s vrlo mnogo emocija, a mogla se primijetiti i jedna mala suza na njegovom oku. Poslije poklona Mario se zahvalio svim sudionicima i dobročiniteljima koji su pomogli u ostvarenju ove proslave. Za kraj sv. Mise predsjednik bratstva Krešimir Ruić zahvalio se i Mariju na njegovoj pomoći i sudjelovanju.

Nakon sv. Mise, svi prisutni su imali večeru u samostanskoj blagovaonici, a druženje se nastavilo do dugo u noć u prostorijama mjesnog odbora koji je Frami ustupljen za ovu prigodu.

Sve u svemu, ozračje koje je vladalo na Pojišanu će dugo poticati mlade na zajedništvo i na posvećivanje Bogu, a nadamo se kako ovo neće biti jedini Framin jubilej na Pojišanu, nego da će ih biti još mnogo.

Krešimir Ruić, Frama Split- Gospe od Pojišana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.