Kako ispravno i kršćanski odabrati?

Dragi framaši, sigurno se pitate što to ispravno i kršćanski odabrati? E pa radi se o onome što je ovih dana najaktualnije u Hrvatskoj, a to su parlamentarni izbori.  Veoma važna odluka koja je kako pred nama framašima, tako i pred svakim građaninom naše domovine. Za koju stranku glasovati? Na koji način svatko od nas glasuje? Koji su nam kriteriji pri tom odabiru? Što nam je važnije? Materijalno ili moralno? Mogao bih postaviti još mnoštvo pitanja, ali mislim da će ovo biti dovoljno za jednu kolumnu.

Prije svega, mi smo pretežito katolička zemlja, gdje se više od 80 posto građana deklariraju katolicima. Stoga, za očekivati je i da glasujemo u skladu s katoličkim naukom. A kakav je to nauk? Ili možda bolje da postavim pitanje koliko je od tih 80 posto praktičnih vjernika, a koliko samo nominalnih, tj. onih koji se tako deklariraju, a zapravo nemaju pojma o katoličanstvu? Netko će mi možda prigovoriti da „previše“ crno gledam na stvar, ali to je samo pitanje na koje i ja želim znati odgovor, nema tu pesimizma, nego mene zanima istina, to mene moj Bog uči.  Upravo odgovor na ovo pitanje utječe na mnogo stvari. Kako promijeniti stvari nabolje, ako se bojimo? Katolik ne smije imati straha. Potrebni su nam pravi katolici u svakom trenutku, u svakoj odluci, a pogotovo u ovakvoj. Mi sami možemo promijeniti puno toga. Mi svojim životom, djelima i angažmanom stvaramo budućnost sebi, ali i drugima. Ako glasujemo- utječemo, ali utječemo i ako ne glasujemo. Kao katolici smo dužni glasovati po svojim moralnim načelima, prema onome čemu nas Bog uči i što nam je objavio. Kao katolik ističem da su pobačaj, umjetna oplodnja, istraživanje matičnih stanica embrija, eutanazija i legalizacija homoseksualnih brakova pet stvari protiv kojih moramo glasovati i zato je nužno preispitati kandidate da se izjasne o tome. Ukoliko neki kandidat nije protiv bilo koje od ovih pet stvari ne bismo smjeli glasovati za njega jer na taj način glasujemo i protiv sebe i protiv Boga. Ljudi koji dođu na vlast našim odabirom donosit će zakone upravo o tim, ali i sličnim stvarima. Kao katolici ne smijemo dozvoliti da nam pobačaj ili umjetna oplodnja postanu dio naše svakodnevice, odnosno nešto što je normalno i prihvatljivo. Nažalost, u mnogim zemljama je tako. Ostala pitanja koja nisu toliko vezana uz moral, nego čisto uz politiku, su također važna, ali za prave katolike bi trebala biti manje važnija od prethodno spomenutih.

Ono što ću vam poručiti za kraj, dragi framaši, jest da se molite da vas Bog prosvijetli, da ispravno i kršćanski odaberete i da molite za one koji će doći na vlast, jer molitva je naše oružje u borbi, naša utjeha u svakoj nevolji i problemu, ona je naše spasenje. Ako i pogriješimo u odabiru ne brinimo, pa ne zove se on uzalud SVEMOGUĆI.

Mir i dobro!

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)