Proslava 18. obljetnice Frame Trsat (FOTO+VIDEO)

Kroz život svake godine obilježavamo dan kada smo došli na ovaj svijet, dan kada se obistinilo onaj ”NEKA BUDE” u trenutku našeg začeća. Naravno, pojedini rođendani su pomalo posebniji od ostalih, kao npr. 1., 18., 20., 30.,…50., 60.,…rođendan i tako redom…

Osim rođenja novoga života s radošću slavimo i pojedine obljetnice nastanka.

S iznimno velikom radošću i puna dojmova pišem ove skromne retke prisjećajući se 18. rođendana (čitaj obljetnice nastanka) Frame Trsat koju smo proslavili u subotu 15. listopada ove godine. Ovu, iako u brojkama malu, ali za nas veliku obljetnicu smo započeli Svetom Misom. Tijekom dana su se redali radovi po grupama, plenumi, radost, smjeh, pjesma i na kraju, u samo predvečerje, svečani program prigodom obilježavanja punoljetnosti Frame Trsat.

 

Naime, program se sastojao od predstavljanja svake pojedine generacije framaša koji su prošli kroz našu Framu, od njezinih samih početaka pa sve do današnjih dana.

Bilo mi je tako drago vidjeti naše starije generacije framaša koji su utkali sebe u ovih osamnaest godina, kako se radosno prisjećaju svojih framaških dana u vidu svjedočanstava svake pojedine generacije uživo te kroz sliku. Naime za vrijeme predstavljanja svake generacije, na LCD-u su se prikazivale slike iz framaških dana dotične generacije koja se predstavljala. Bilo je milo promatrati njihove reakcije i prisjećanja, kao i radost na njihovim licima dok su gledali spomenute slike i vadili iz škrinje svoje framaške povijesti anegdote vezane baš za te trenutke u kojima su nastale te slike.

Međutim, moram vam priznati što me se posebno dojmilo: znate, većina bivših framaša je već osnovalo svoje obitelji te su došli sa svojim supružnicima i djecom.

Bilo je tu djece od malih beba pa sve do školskog uzrasta. Za vrijeme trajanja cijelog programa dječica (bivših framaša) su skakutali okolo i povremeno se čudili kada su njihovi roditelji odjednom došli na binu i sudjelovali u programu. Tako sam primijetila i nekoliko “puzavaca” (puzavci=mala djeca koja još nisu savladala tehnike hodanja te se kreću u prostoru isključivo puzanjem) koji su bili čas ovdje, a čas ondje. Promatrajući njih, doživljavala sam ih kao poveznicu između framaške prošlosti, framaške sadašnjosti i framaške budućnosti. Naime, roditelji tih istih “puzavaca” su bili temelji našega bratstva koje se nadograđivalo godinama iskustva, truda i nadasve molitve. Danas smo mi poveznica između njih i budućih članova našega bratstva i na nama ostaje čast, ali i nadasve i velika odgovornost, nastaviti dalje koračati tim istim stazama i tako osigurati još kvalitetnije i čvršće temelje budućeg bratstva- našu ostavštinu koju ćemo ostaviti budućim generacijama framaša – koje ja prepoznah upravo u tim “puzavcima”.

Dragi brate, draga sestro, nije važno iz kojega bratstva dolaziš i koliko zlatnih ljeta tvoje bratstvo broji iza sebe, važno je da ponosno koračaš stazama Sv. Franje živeći Evanđelje u današnjim (i ne tako lakim) okolnostima. Koračaj radosno jer nikada ne znaš koje ćeš malo dječje srce razveseliti i za kojega ćeš upravo TI biti onaj/ona po kome će u njemu biti posađeno malo sjeme franjevaštva.

Uz ovo vam donosimo i snimku cjelokupnog večernjeg programa:
http://www.rikatv.net/hr-hr/pregledsadrzaja.aspx?dnmparams=/Uz3CEA4RM5QE66Ipdg9uIpaAZtncKg42Qc4zNdZSIMQUzh9sj5YhqFDkA4f2r60d

i skeč koji je zaštitni znak trsatskih framaša “Imaš kunu?”:
http://www.rikatv.net/hr-hr/pregledsadrzaja.aspx?dnmparams=/Uz3CEA4RM5QE66Ipdg9uIpaAZtncKg42Qc4zNdZSIMSGpgx0uJhbm7MeNI1AqS-x

 

Dolores Turkalj, Frama Rijeka – Trsat

2 Comments

  1. Doli predivno si ovo napisala. Mnogo toga Nisam znao puno o prvim danima Frame i baš me je zanimalo kako je to bilo u ono vrijeme. Ja tu prezentaciju koja se vrtila za vrijeme programa zovem vremeplov Frame jer smo mogli saznati događaje koji su obilježili svaku godinu,kao i vidjeti ljude koji su tad bili na Frami i čuti njihove dojmove. Najbolje mi je bilo kad se iz publike čuo smjeh prilikom prelistavanja slika i vračanje u dane kojih se mnogi još uvijek sjecaju.
    A,oni puzavci su mi bili tako smješni -čak su i oni brzo naučili naš skeč 🙂
    Lijepo proveden dan je to bio, a nema danas puno zajednica mladih koji se mogu pohvaliti da su tako dugo opstali.

  2. BILO JE JAKO ISPUNJENO ;)… bitna je veza sa nekadašnjim Framašima (ubro u mojoj novoj kolumni ;)- reklama)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)