“Ljubite jedni druge kao što sam ja vas ljubio” Škola animatora Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva

U župi i samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske, od 16. do 18. rujna, održana je područna škola animatora i seminar za voditelje formacije Franjevačke mladeži Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva. Susret je započeo u predvečerje petka svetom Misom, a nastavio se u subotu predavanjima Marte Radoš, Perine Granić i fra Frane Doljanina. Sudionici susreta su bili smješteni u samostanu Čudotvorne Gospe Sinjske čije su sobe i prostorije velikodušno udijelili fratri, čuvari istoimenog drevnog svetišta, napominjući kako to nije ni prvi, a nadamo se ni zadnji put da fratri otvaraju vrata poznatog marijanskog svetišta framašima. U susretu je sudjelovalo pedesetak mladih iz cijelog područja.

U prvom predavanju o komunikaciji Marte Radoš govorilo se o važnosti sporazumijevanja framaša u svojim mjesnim bratstvima, ali ne samo verbalnim putem nego i neverbalnim. Jedan od zaključaka predavanja, kao što je i sama prezentatorica teme rekla je „prvo pravilo komunikacije, a to je naučiti slušati.“

Drugo i treće predavanje održavali su se paralelno (u isto vrijeme). Dok je predavanje Perine Granić govorilo o službi voditelja formacije, tema predavanja fra Frane Doljanina (područnog duhovnog asistenta) je bilo pripremanje vlastitog susreta u bratstvu. Oba predavanja su bila poučna i nadasve potrebna za duhovni rast mladih framaša.

Osim sadržaja koji su im ponudila tri predavanja, framaši su imali priliku naučiti nešto i o Svetištu starom tristo godina u kojem su se nalazili. O povijesti je pričao župnik župe Čudotvorne Gospe Sinjske fra Pavao Norac Kevo ili jednostavnije fra Paviša.

Iako je susret trajao tek nepuna tri dana, vremena i sadržaja je bilo i više nego dovoljno za razvijanje svih framaša koji su sudjelovali na susretu. Ovaj susret je zasigurno pomogao mladim framašima i vjerujemo kako će ovakvih susreta biti više.

Valja napomenuti kako je ovaj susret, ali i naše područje bilo osiromašeno za dva člana, a to su naši područni duhovni asistenti fra Miljenko Vrabec, kapucin, koji će službu kao gvardijan i župnik nastaviti u Osijeku i fra Matej Jovanovac, trećoredac, koji nastavlja svoje školovanje (postdiplomski studij) u Rimu. Neka im je sretno u novim životnim poslanjima, a nadamo se kako će nam se što prije vratiti.

Krešimir Ruić, Frama Split- Gospe od Pojišana

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.