Svjetski dan mladih u srcu jednog framaša

„Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio?“(Ps 116, 12). Riječi su ovo psalmista izgovorene prije nekoliko tisuća godina koje mi nekako odzvanjaju u ušima i srcu kada se spomenem putovanja u Madrid i sudjelovanja na Svjetskom danu mladih. Teško je izdvojiti jedan događaj koji bi bio poseban, ali zasigurno će nam svima zauvijek ostati u sjećanju zajedništvo s Cuatro Vientosa (op. Aerodroma) koje ostavlja bez daha.
Tih smo dana u Madridu uistinu ostvarivali riječi našega Gospodina izrečene na posljednjoj večeri, gdje Oca moli da budemo savršeno jedno kao što je to i On s Ocem, a sve s ciljem da bi svijet povjerovao u Njega. Uistinu, kada je za vrijeme subotnjeg bdijenja iznenada naišla oluja, mi smo pokazali da smo jedno… kiša i nevrijeme nas nisu rastjerali,već smo ovome svijetu svjedočili snagu Krista koji je obuzeo naša srca i zbog kojega smo se okupili. Veličanstven je to bio prizor kojeg mediji nisu prenijeli: skoro dva milijuna mladih moli, pjeva i slavi Gospodina unatoč jakom vjetru i kiši. Prizor je to koji ostavlja bez riječi, stoga je znakovito bilo što je upravo i papa zbog vremenske nepogode morao zastati s propovijedi, ali tada su mladi nastavili. Nije nam trebao mikrofon da nas se čuje, nije nam trebao ni ekran da nas se vidi, mi smo bili jači od svakoga nevremena i snažniji od svake oluje. Ta je snaga proistjecala iz našega Gospodina radi kojega smo i s kojim smo bili ondje. Nije li to bilo živo očitovanje evanđeoskih riječi o kući koja je utemeljena na stijeni i koja unatoč vjetrova i bujica stoji?! To je naglasio i sam papa na odlasku te večeri kada je rekao: “Hvala vam za divan primjer. S Kristom se uvijek može suočiti s kušnjama života. Nemojte ga zaboraviti. Dragi mladi, danas smo proživjeli zajedno avanturu. Hvala vam za žrtvu. Vidimo se sutra”. Mislim da smo tada cijelome svijetu a i jedni drugima pokazali da smo uistinu prava Crkva – udovi jednoga tijela kojemu je Krist glava! Njemu smo se i poklonili u euharistijskom klanjanju koje je uslijedilo, te smo mu u veličanstvenoj tišini s tihom molitvom na usnama predali svoje mlade živote. Drhtalo je tada u nama srce, kao što i sam sv. Franjo kaže: „O divne li veličine i zadivljujućeg udostojanja! O uzvišene li poniznosti! O ponizne li uzvišenosti, gdje se Gospodar svega, Bog i Sin Božji tako snizuje da se za naše spasenje sakriva pod neznatno obličje kruha.“ (Pismo čitavome Redu, br. 25-29). Ta je tišina progovarala više od oluje koja joj je prethodila, ona je bila živo očitovanje stanja kršćaninove duše ispunjene mirom u prisutnosti njegova Gospodina, kako psalmist svjedoči: „Ne, ja sam se smirio i upokojio dušu svoju; kao dojenče na grudima majke, kao dojenče duša je moja u meni.“ (Ps 131, 2).
Sljedećeg jutra probudile su nas zrake sunca i raspjevana Jutarnja molitva redovnika i redovnica koji su se uspeli do oltara i Jutarnjim pohvalama hvalili Gospodina. Ubrzo nam se pridružio i sv. Otac koji je bio vidno oduševljen nama mladima, te je na samom početku euharistijskog slavlja naglasio kako je vjera mladih jača od kiše. Bilo je to veličanstveno euharsitijsko slavlje koje je podsjećalo na događaj Pedesetnice, gdje je svatko na svome jeziku slavio svoga Gospodina kojega je upoznao i kojemu je povjerovao. Bilo je to za nas iskustvo prave Crkve u svom njezinom bogatstvu, Crkve koja je ujedinjena s Petrovim nasljednikom okupljena oko Krista. Tog se jutra ostvariše riječi sv. Pavla: „svaki će jezik priznati: ´Isus Krist jest Gospodin!´ – na slavu Boga Oca.“ (Fil 2, 11).

Bilo je tu još puno lijepih događaja i situacija koje je jednostavno nemoguće ovdje nabrojiti, ali one su posijane u našim srcima. Na nama je da sada u svojim zemljama, svojim zajednicama i mjestima gdje se nalazimo tu klicu u sebi uzgajamo i donosimo plodove u ustrajnosti, »Ukorijenjeni i nazidani na Kristu, čvrsti u vjeri« (usp. Kol 2, 7).

Antonio Šarin, Frama Rijeka- Trsat

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.