Papina poruka mladima

Evo, iza nas još je jedan posjet svetog Oca našoj zemlji. Što reći nakon susreta osim da je bio prekrasan, pobožan, pun ljubavi, mira, a što je najbitnije puno mladih na susretu? Htio bih reći svoje kratko razmišljanje o poruci koju je sveti Otac uputio mladima na susretu.

Sveti Otac nam je govorio o Pavlovoj poslanici u kojoj nas sv. Pavao poziva da se «radujemo u Gospodinu uvijek». Često padamo zbog svojih slabosti, svojih grijeha i to se događa jer je čovjek slab, nestalan, jer je čovjek ništa bez svog Stvoritelja. Tražimo utjehu na krivim mjestima, tražimo zemaljsku utjehu koja je samo privremena, koja će vrlo brzo nestati i onda smo opet tužni, isprazni jer osjećamo da to nije to, nešto fali, a to je Onaj koji nas vraća na svjetlo života svaki put kada skrenemo s Njegovog puta i krenemo putem tame. Nedostaje nam Njegova utjeha. Radujmo se u Gospodinu uvijek jer On donosi mir, ljubav, utjehu. Muče nas razni problemi koji se pojavljuju uvijek iznova u našem životu, ali Isus je rekao da će biti teško, bitka za ljubav, mir, sreću, utjehu i za sve ono za čime ljudi čeznu u svojoj nutrini je teška bitka, ali nam Isus kaže da se isplati, da nas nikada neće razočarati i napustiti ako ustrajemo, daje nam nadu. Zbog toga nam sveti Otac kaže da ne izgubimo vjeru ni u teškim trenucima, nego da s radošću podnosimo sve naše nevolje i da se radujemo u našem Gospodinu.

Potom se sveti Otac dotaknuo naše mladosti, govoreći da je to vrijeme koje nam Gospodin daruje da otkrijemo svoj smisao postojanja. Nije lako nama mladima, pred nama je puno neodgovorenih pitanja, nejasnih stvari. Teškoće pristižu sa svih strana i pritisak je velik. Često djelujemo izgubljeno jer ne znamo što radimo, koji je smisao toga što radimo. Kaže sv. Augustin da je «nemirno naše srce dok se ne smiri u Gospodinu». Gospodin je taj koji nam nudi presveti mir koji od njega dolazi. On nam nudi svoju ruku, ali u punoj slobodi, da sami odaberemo. On nas želi voditi kroz naš život i kroz sve naše poteškoće. Želi nam reći da vrijedi živjeti život koji nam je darovan, želi živjeti u zajedništvu s nama jer on je istinska sreća i ispunjenje našeg duha. To sve čini za nas jer nas voli, jer smo stvoreni i spašeni iz ljubavi. Bog želi da spoznamo tu ljubav koja će nas voditi s osmjehom na licu kroz sve naše kušnje i nevolje i radosno ih podnositi.

Sveti Otac nam kaže da proživimo svoju mladost ukorijenjeni u Kristu jer jedino tako možemo u punini živjeti ono što jesmo. Ne smijemo dopustiti da nas razne stvari odvraćaju od pravog puta, puta istine. Nažalost, mnogo loših stvari, pojava, lažnih i ispraznih obećanja u današnjem svijetu odvraćaju čovjeka od Boga, ponajviše materijalizam, ali jao čovjeku koji se bogati u materijalnom, a ne u svome Stvoritelju. Ne dopustimo da nas te stvari odvlače od istine nego dopustimo da nas Bog povede u Božje visine. Mir i dobro.

Alen Čirjak, Frama Zadar – Sv. Ivan Krstitelj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)