Ispit savjesti nadahnut Molitvom Franjevačke mladeži

Korizma je, a samim time i vrijeme za promjenu. Vrijeme umiranja sebi, nekim svojim užitcima. Sukladno tome, pred nama je ispit savjesti na temelju Molitve Franjevačke mladeži koji će, nadam se, pokazati što trebamo popraviti, a što umnožiti. Nadam se da će dati plodova koji će koristiti našim obiteljima, bratstvu i nama samima.

  1. Gospodine Isuse Kriste

Jesam li izgovarao/la Božje ime uzalud? Na koji način se odnosim prema tom Imenu? Stidim li se ponekad tog Imena? Zašto ga se stidim? Vjerujem li uistinu da je to Ime nad svakim imenom?

  1. Ti, koji si svjetlost i radost našega života,

Trudim li se biti radostan/sna u svakom trenutku? Dopuštam li žalosti da me obuzme? Dopuštam li da me brige i problemi obuzmu? Zahvaljujem li na svemu što mi je darovano? Na obitelji, prijateljima, neprijateljima, školi, fakultetu, poslu…?

  1. daruj nam, molimo te, svoga Duha siromaštva da nas štiti od svih zala;

Jesam li nepotrebno trošio/la novac? Jesam li bio/la rasipan/na njime? Siromaštvo znači i biti ovisan o nekome/nečemu jer ne posjedujemo apsolutno ništa. Jesam li uistinu ovisan/na o Gospodinu? Vjerujem li uistinu u Njegovu providnost ili želim sve učiniti svojim snagama? Dopuštam li mu da me On vodi?

  1. daruj nam Duha poniznosti i jednostavnosti da nas oslobađa od robovanja nama samima;

Jesam li jednostavan/na u svemu? Što mi to ne dopušta da budem jednostavan/na? Koje su to želje, navike kojima robujem? Možda pretjerano zabavljanje, preveliko pridavanje pažnje u odijevanju, opterećivanje tuđim mišljenjima, potreba za slavom ili vlašću? Radim li na svojim pogrješkama, podnosim li dobro tuđe kritike? Naljutim li se kada mi netko uputi kritiku?

  1. daruj nam smisao i velikodušno razumijevanje križa da možemo ljubiti samo tebe, te po tebi i u tebi sve ostalo, ljude i stvari.

Žalim li se čim dođe neka teškoća? Želim li otkloniti križ, koji mi je dan, da mogu lagodno živjeti ? Trudim li se prihvatiti svoj križ kao put posvećenja? Trudim li se vidjeti Gospodina u drugome, sebi i svemu stvorenomu?

  1. Iznad svega Gospodine, daj nam čisto srce i tijelo, da možemo sijati radost gdje god prolazimo,

Čuvam li svoje srce od ružnih misli, riječi i djela? Shvaćam li da u njemu prebiva Duh Sveti i da svako zlo koje sam nanio sebi i drugome, nanosim i Duhu Svetomu? Brinem li o svome tijelu? Brinem li o zdravlju svoga tijela? Jesam li bio/la neumjeren/a u hrani i piću?

  1. da se zauzimamo za dobro, a budemo protiv zla, da pomažemo braći u kojima si ti prisutan,

Jesam li propustio/la zauzeti se za dobro? Jesam li svjesno to učinio/la? Jesam li pomogao/la svojim roditeljima u kućanskim dužnostima? Kako sam se odnosio/la prema svojoj braći i sestrama? Kako sam se odnosio/la prema svojim framašima? Kako se odnosim prema osobama starije dobi? Jesam li volontirao/la? Ako ne, želim li to promijeniti?

  1. da svaki dan činimo dobra djela i da tako budemo što bliži tebi.

Kako se ponašam dok sam u svojoj obitelji, školi, fakultetu, poslu, na ulici, u trgovini? Mogu li ljudi vidjeti da sam „drugačiji/ja“ od drugih? Svjedočim li svoju vjeru i djelima ili samo riječima? Jesam li blag/a i strpljiv/a sa svima?

  1. Pogledaj, Gospodine, naše duše i naša srca koja su spremna odazvati se na svaki tvoj poziv; daj nam radost da budemo veseli navjestitelji tvoga kraljevstva.

Odazovem li se stvarno na svaki Gospodinov poziv, na svaki poticaj? Odazovem li se na svaki poziv za molitvu? Koliko sam ustrajan/na u molitvi da oblikuje moje srce kao što je Njegovo? Jesam li spreman/na prihvatiti ono na što me Gospodin poziva?

  1. To te molimo, Gospodine, po Majci tvojoj i našoj, Djevici Mariji,

Koliko često se sjetim naše Majke, naše zagovornice? Koliko često izmolim barem deseticu krunice? Jesam li svjestan/na da kada se približim Mariji, bliže sam i Kristu?

  1. po našem serafskom ocu Franji kojega smo izabrali za vođu na našem putu.

Koliko zapravo znam o našem serafskom ocu? Trudim li se produbiti svoje znanje o njemu? Trudim li se ići njegovim stopama, putem siromaštva, poslušnosti i čistoće? Molim li molitvu franjevačke mladeži redovito? Vjerujem li da mi ona može pomoći biti bolji/a brat/sestra? Zašto sam zapravo u Frami? Koji je moj motiv bivanja u bratstvu? Je li to samo neka puka radoznalost ili zabava? Ili ima neki dublji razlog? Koji su to razlozi? Dopuštam li lijenosti da me koči u davanju sebe bratstvu? Tražim li neki svoj dio ili se dajem nesebično?

Filomena Dodić, Frama Zagreb – Leopold Bogdan Mandić


naslovna fotografija: Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)