XX. područna skupština Zagrebačkog područnog bratstva Frame

 

U petak 6. ožujka 2015. godine započela je XX. skupština Zagrebačkog područnog bratstva Franjevačke mladeži u župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u Dubravi. Na ovoj redovnoj proljetnoj skupštini prisustvovali su predstavnici iz dvadeset i dva mjesna bratstva. Nakon pozdravnih riječi fra Ivice Vrbića, područnog duhovnog asistenta OFMCap., i Marine Muse, područne potpredsjednice, usvojen je dnevni red skupštine. Nakon dnevnog reda usvojen je i zapisnik s XIX. Područne skupštine Frame. Uslijedio je izvještaj Područnog vijeća te zaključci Međunarodnog susreta Frame i zaključci VII. Područnog seminara za voditelje formacije.

Nakon prvog dijela skupštine, krenuli smo u crkvu na križni put koji je vodio fra Zdravko Čukelj, duhovni asistent Frame Samobor, dok je euharistijsko slavlje predvodio fra Marko Pustiček, duhovni asistent Frame Čakovec. Imali smo večeru, a nakon iste rad u skupinama. Glavna su tema ovog rada bile sve pozitivne strane naših mjesnih bratstava. Nakon rada slijedilo je klanjanje koje je vodio fra Franjo Vuk, duhovni asistent Frame Kozari Bok, a nakon njega počinak.

Subota ujutro počela je sa svetom misom koju je predvodio fra Tonio Vučemilović, duhovni asistent Frame Bjelovar. Nakon doručka imali smo dva predavanja. Prvo je imao fra Ivica Vrbić koji je govorio o važnosti molitve prije izbora za vijeće bratstva i o odgovornosti prema svojoj službi koju vijećnik prihvaća. Drugo je predavanje imala Zvjezdana Kovač, područna predstavnica OFS-a za Framu. Govorila je o nužnosti poznavanja statuta Franjevačke mladeži i pravila OFS-a, kao i razgovora koji je neophodan za rješavanje raznih situacija u bratstvu. Posebno je naglasila da je Franjevačka mladež red Crkve, a ne zajednica ni udruga. Važna je prisutnost molitve, osluškivanje poticaja Duha Svetoga, i s time – svoju službu trebamo prvo shvatiti, za što je poznavanje dokumenata nužno, a zatim i odgovorno vršiti. U drugom radu u skupinama nadovezali smo se na temu prethodnih predavanja – izbori u bratstvu. Razgovarali smo o upoznavanju članova Frame sa službama u vijeću te važnosti održavanja mjesne skupštine. Na plenumu smo istaknuli glavne zaključke rada po skupinama.

Nakon toga su nam Anamarija Tomašević, područna blagajnica i Domagoj Rogina, područni voditelj formacije predstavili XXII. hod Franjevačke mladeži, a zbor Frame grada Zagreba otpjevao nam je i himnu istoga. Zadnji dio ove skupštine bio je planiranje nadolazećeg razdoblja: Nacionalni susret redovnika, redovnica i Bogu posvećenih laika u Godini posvećenog života na Mariji Bistrici, zatvaranje godine Svetog Ljudevita, II. europski kongres Frame i OFS-a u Mostaru, IX. nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u mjesnim bratstvima, X. Duhovni kapitul Frame, Kalendar za tekuću godinu (slavlje obećanja, izbori, bratski pohodi).

Završetak skupštine bio je ručak nakon kojeg smo se pozdravili i uputili svojim domovima.

Dorotea Boch, Frama Majka Božja Lurdska

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)