Frame Drniš, Miljevci i Zagreb-Majka Božja Lurdska u Strasbourgu

1484985_736696553048957_1604959752_n - Copy

Na put u Strasbourg od 11. do 13. ožujka uputile su se tri Frame: Miljevci, Drniš i MBL iz Zagreba. Na samu granicu Njemačke i Francuske, gdje se i nalazi taj prekrasni francuski gradić, smo se uputili kao Franjevačka mladež koja, slijedeći primjer sv. Franje, između ostalog, gaji ljubav i brigu za prirodu. Naime, kao mladi franjevci-ekolozi, na poziv Ureda zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić, prisustovali smo izložbi „Hrvatska – izvor vode“ koju je organizirao Ured zastupnice Ivane Maletić.

Prema Francuskoj smo se uputili u utorak, netko u ranim (sjeverci), a netko u ranijim (južnjaci) jutarnjim satima. Cijeli utorak smo proveli u autobusu na autobahnu upoznavajući se i pjevajući cIjelim putem. Predvečer smo stigli u hotel i već sljedeći dan krenuli u razgledavanje starog dijela Strasbourga. Navečer smo se u restoranu, gdje smo i večerali, susreli sa zastupnicom Ivanom Maletić, ostalim europarlamentarcima i njihovim asistentima. Sutradan smo posjetili Europski parlament. U jutarnjim satima se dogodilo nešto što će, za par godina, pisati i u udžbenicima iz povijesti. Ili ne. Bilo kako bilo, dana 13. ožujka 2014. g., četvrtak 9:00 h, fra Ivan Maletić je nasred Europskog parlamenta riječima U ime Oca, Sina i Duha Svetoga započeo prvu Svetu Misu za domovinu služenu na hrvatskom jeziku u Europskom parlamentu. Bogu hvala! Misno slavlje su veselom pjesmom animirali framaši iz Frame MBL-Zagreb. Nakon mise smo pogledali izložbu o hrvatskim vodama i odslušali kratko predavanje o Europskom Parlamentu, a na kraju smo mogli prisustvovati i glasanju Europarlamentaraca te dobiti uvid u to kako stvari tamo funkcioniraju. Zatim smo se vratili u Strasbourg gdje smo proveli ostatak dana. Zadnji dan uključivao je, uz povratak u Hrvatsku, i kratko razgledavanje Münchena. Oko ponoći smo stigli u Zagreb, gdje se iskrcala Frama MBL, a Frame Miljevci i Drniš su nastavile svoje putovanje.
Kako to obično i biva, neke od najzanimljivijih stvari su se dogodile u autobusu. Bilo je pjesme i smijeha, a i naučili smo puno toga i saznali neke nove povijesne činjenice o Francuskoj i Francuzima. Meni će svakako u sjećanju ostati ta prva Sveta Misa u Parlamentu na hrvatskom jeziku, ali i grupno pjevanje Lijepa li si nasred Strasbourga dok nas zbunjena baka gleda s prozora obližnje zgrade. U svakom slučaju, putovanje je bilo nezaboravno i zahvalni smo Bogu na jednom tako predivnom iskustvu!

Zrinka Rašan, Frama MBL-Zagreb

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.