Obećanja Frame Zagreb-Dubrava

ObDu5

Pod geslom „Tebe ja zaboraviti neću“ (Iz 49, 15)održan jeu nedjelju, 2. ožujka 2014. godine, obred obećanja Franjevačke mladeži – Frame Dubrava u Zagrebu. Zaista, nezaboravan je i moćan vikend ostao u srcima framaša te ostalih nazočnih koji su bili dijelom ovog velikog događaja, napose na sam dan obećanja kada ih je četrnaest dalo po prvi puta obećanje, a trideset i petero ih obnovilo. Euharistijsko slavlje u crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije predvodio je duhovni asistent mjesnog bratstva fra Svetozar Kraljević u koncelebraciji sa fra Milanom Krištom, fra Sandrom Tomaševićem i fra Danijelom Maljurom.

Mnogo je uloženo truda, vremena, ali i molitve kako bi se i duhovno pripremili za ovaj najvažniji događaj svakog framaša. I ove godine vikend smo počeli obredom primanja čak četrdeset novih članova. No, svi članovi Frame Dubrava imaju i „malu“ duhovnu obnovu prije samih obećanja. Tako smo nakon obreda primanja imali cjelonoćno klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu, od ponoći sve do jutarnjih sati. Klanjanje je bilo popraćeno pjesmama, molitvama, nagovorima, osobnim razmišljanjima i sjajnim poticajima, nakon čega smo zajednički prisustvovali jutarnjoj svetoj misi.

Napokon je sam dan obećanja došao. Možete zamisliti radost i uzbuđenje na licima framaša prije samih obećanja, osjećaj je predivan! Dok je zbor pjevao ulaznu pjesmu „Tebe ja zaboraviti neću“, u crkvu smo ulazili u procesiji jedan iza drugoga, svatko je u rukama nosio kamen na kojem je bilo ispisano njegovo ime te ga položio ispred oltara. Nakon uvoda i čitanja Božje riječi, vrlo dojmljivu i poticajnu propovijed imao je fra Svetozar gdje se dotaknuo i samog gesla. Obratio je posebnu pozornost na duge pripreme koje su bile pred nama kako bi bili spremni za ovaj događaj. Također je i ohrabrio roditelje samih framaša i poručio im da su ondje prisutni framaši plod njihovih molitava i kako na nama, mladima, budućnost ostaje. Podsjetio nas je i na važnost prijateljstva i Božju ljubav kad nam je dao poslao upravo onu osobu do nas i tako nam podario prijatelja.

Za svakog obećanika poseban je trenutak bio sam obred obećanja gdje smo iznova obnovili svoja krsna obećanja te odlučili i sljedećih godinu dana živjeti zajedništvo i radost Evanđelja po uzoru legende nam svetog Franje. Misno slavlje uveličao je zbor „Susret“ pod vodstvom fra Marina Karačića i tako uvelike pridonio atmosferi koja je vladala tijekom cijelog misnog slavlja.

Po završetku mise, još jednom je fra Svetozar zahvalio svima koji su sudjelovali na samim pripremama za obećanja kao i svima nazočnim vjernicima, obiteljima, prijateljima i framašima drugih mjesnih bratstava. Potom su uslijedila čestitanja te zajednička fotografija uz pljesak nazočnih prijatelja i obitelji. Nakon toga smo se spustili u dvoranu gdje je za sve okupljene goste bilo poneštoza okrijepiti se. Slavlje se nastavilo i završilo u radosnom i zanosnom slavljenju, pjevanju i plesu okupljenih gostiju i framaša do kasnih večernjih sati.

Moram priznati da se Bog ove nedjelje zaista proslavio u Frami Dubrava  i pokazao nam kako je divno biti Njegovo ljubljeno dijete i osjećati se zaštićeno u Očevom zagrljaju.

I za kraj, želim vam reći da unatoč mnogim padovima koji nas često odvuku iz ruku Očevih, ne odustajete od svojih ciljeva i ne zaboravljate na Onog koji nas je stvorio, koji otpočetka zna naše slabosti i zna gdje smo najranjiviji pa nam iznova oprašta i zove k sebi. Upravo zbog toga, dragi brate i sestro, podigni glavu, stavi osmijeh na lice i kreni. Kreni jer pred tobom je dug i trnovit put, ali sladak pa ako i zaboraviš na Njega, budi siguran da On nikada tebezaboraviti neće!

 Mateja Radman, Frama Zagreb-Dubrava

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)