Je li naš duhovni asistent pasivan?

„Pretrpan sam! Danas sam cijelo jutro imao župnu katehezu za vjeroučenike osnovne škole, a sada me poslije ručka čeka sprovod, a navečer još i vjenčanje. U međuvremenu trebam otići u kupovinu za sutrašnji blagdan jer nam dolaze gosti. Pa kad da ja nađem vremena još i za Framu?! Imaju svoga predsjednika i vijeće. Nek’ se sami organiziraju! Ionako su sami htjeli biti samostalni.“

Ovo su, dragi moji framaši, prvi simptomi nastanka pasivnosti prema Frami jednog duhovnog asistenta. Nemojte se odmah prestrašiti, jer su to tek prvi simptomi i ako se na vrijeme primijete mogu se izliječiti. Prije svega, važno je da ga primijeti i sam duhovni asistent. No, šalu na stranu. Pogledajmo malo jesu li duhovni asistenti doista ponekad pasivni u svojem djelovanju u Frami.

Znam da se mnogi od vas framaša žale kako su vam duhovni asistenti pasivni ili kako nisu onoliko aktivni koliko biste vi to željeli. Najčešće se na to žalite drugim duhovnim asistentima koje ste možda prvi put susreli i učinilo vam se da su oni aktivniji od vašeg duhovnog asistenta. Nije dobro tako brzo donositi zaključke o drugoj osobi, već je potrebno malo sagledati cijelu situaciju u kojoj se nalazi neko mjesno bratstvo Frame i njezin duhovni asistent. Treba sagledati sve dužnosti kojima se duhovni asistent bavi uz Framu, ali vidjeti i kako vi framaši reagirate na one ideje i talente koje vam može pružiti vaš duhovni asistent.

Ako ponovno pročitate početak ovog razmišljanja (mislim na onaj prvi dio u kojem citiram odgovor jednog duhovnog asistenta) vidjet ćete da taj duhovni asistent zapravo i nije pasivan. On nabraja sve što je u jednom danu morao napraviti: župnu katehezu, sprovod, vjenčanje, kupovinu i time pokazuje da je vrlo aktivan. Duhovni asistenti su nerijetko i  kapelani ili župnici koji imaju još veliku hrpu obveza koje moraju izvršiti i koje su im uistinu važnije od Frame. To je objektivno tako, šta ćeš?!

Imamo i sestre redovnice koje su duhovne asistentice, ali rade i kao vjeroučiteljice, voditeljice zbora i još su zadužene i za druge stvari. Zato se može dogoditi da prevelika aktivnost na nekom drugom planu dovede duhovnog asistenta do slabijeg uključivanja u djelovanje Frame. Ne znači da on namjerno želi biti manje s Framom, već su okolnosti takve da jednostavno ne može sve stići. Stoga ne valja odmah govoriti da je on pasivan. On je samo aktivan u okviru mogućnosti koje ima.

Neki pak framaši mjere aktivnost duhovnog asistenta po tome koliko često ih on vozi na izlete ili u posjete drugim bratstvima. Može se on ubiti od pripremanja susreta, sviranja gitare, ispovijedanja i slavljenja mise, ali ako on svoje framaše ne vozika okolo – pasivan je. A upravo je vozikanje uokolo jedna od glavnih kritika koje ostala braća u samostanu daju duhovnim asistentima. Njima se čini da njihov brat koji je duhovni asistent previše vremena provodi s Framom i čini se kao da zanemaruje svoje ostale dužnosti. No, tu je zapravo sada pitanje kako framaši gledaju na aktivnost svoga duhovnog asistenta ili asistentice. Što vi framaši zapravo očekujete od svojeg duhovnog asistenta?

Jer, po meni, nije sve u vozikanju cestom, već ima nešto i u vozikanju duhovnim putovima. Moram priznati da još nisam susreo niti jednog duhovnog asistenta kojem je na prvome mjestu duhovno vodstvo pojedinih framaša. Bavimo se organiziranjem susreta, duhovnim obnovama, ali vrlo rijetko razgovaramo sa svakim framašem pojedinačno. Rekao bih da tu nastaje prava pasivnost u djelovanju duhovnog asistenta. Zato i jesmo „duhovni“ asistenti, da uz organizacijske stvari, razgovaramo i o duhovnosti sa svakim framašem.

Ako stavimo na stranu sve druge aktivnosti kojima se duhovni asistent još bave i pogledamo samo njihovo djelovanje na susretima Frame vidjet ćemo kako se više bave organizacijom raznih susreta, a manje duhovnošću. Ta pasivnost u duhovnosti događa se, opet, ponajviše zbog prevelike aktivnosti na drugim područjima, kao što su organiziranje susreta, fotokopiranje, sviranje ili što drugo a koje bi polako mogli preuzimati odgovorniji članovi Frame.

Stoga je na vama framašima odgovornost da prvo sami sagledate situaciju i analizirate koliko je vaš duhovni asistent aktivan ili pasivan u vašem mjesnom bratstvu. Kad otkrijete dobre i loše strane njegove aktivnosti, pokušajte se ponuditi da mu u nekim stvarima pomognete ili ga zamijenite, naravno u onome što kao laici možete. Budite mu uvijek na dohvat ruke, kako bi vas i on sam mogao zaposliti, a ne da vas stalno mora moljakati: „’Ajde, napravite ovo ili ono!“. Kad duhovni asistent vidi da ste i vi radosno aktivni onda će i on imati više motiva da se uključi.

Drugo što možete učiniti kako bi vaš duhovni asistent bio manje pasivan jest složno mu reći da vam nisu toliko bitne velike pripreme i dugačke teme susreta koje bi on morao voditi, već jednostavno izrazite želju da on bude s vama na tjednom susretu i da vam priča o duhovnim stvarima. Ipak je svaki duhovni asistent specijalac za to područje jer je redovnik, a (kao svećenik) i diplomirani teolog. Nemojte se bojati pitati duhovnog asistenta za osobni razgovor, jer će kroz vašu želju za duhovnošću dobivati sve više poticaja da bude aktivan, a sve manje pasivan u djelovanju Frame.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)