Hodočašće mladih grada Zagreba u katedralu

427971_146899925489307_1940152757_n

Povodom Godine vjere, koju je proglasio papa u miru Benedikt XVI., a i na tragu prošlogodišnje inicijative „Misije u gradovima“, mladi su ove nedjelje hodočastili u zagrebačku katedralu.

Kao djelatnik Ureda za pastoral mladih imao sam čast pomagati u organizaciji cijelog projekta zajedno s ostalim mladima i povjerenikom za mlade, vlč. Ivicom Budinšćakom. Zahvaljujući prekrasnoj izvedbi Nadbiskupijskog zbora, tijekom same mise mogli smo čuti pjesme koje su bile pjevane na dočeku i bdijenju mladih sa papom Benediktom XVI. na glavnom zagrebačkom trgu u lipnju 2011. Misno slavlje predvodio je kardinal Josip Bozanić, a uz njega su bili mnoga braća svećenici. Među njima smo mogli vidjeti i naše duhovne asistente, fra Milana Krištu i fra Ivana Penavu. Cijeli taj događaj sam iščekivao s nestrpljenjem u srcu. Naime, ovakvi veliki susreti nas mladih uvijek mi ispune srce radošću, mirom i ljubavlju. Mladi su uistinu snaga naše Crkve, a to se i vidjelo u posve ispunjenoj katedrali. Bilo je prisutno oko 2500 mladih. Među njima, bilo je toliko poznatih lica, toliko braće i sestara koji su se okupili oko Gospodnjeg stola i pokazali da bez pravog i istinskog Izvora života ne možemo biti sretni. Kako su tu sreću i radost mladi pokazali? Doslovce su to ocrtali nakon svete mise. Mladi su, naime, svojim tijelima na trgu ispred katedrale formirali oblik srca i natpis „Papa Franjo“ te su tako uslikani sa vrha katedrale. Nebo se u tom trenutku otvorilo, kiša je padala, a mladi su radosno mahali prema fotografu. Ni kiša im nije zasmetala, a radost zbog viđenog zajedništva je neprocjenjiva. Ta fotografija će krajem svibnja na hodočašću mladih u Rim biti poklonjena papi Franji.

U svojoj propovijedi, kardinal Bozanić tražio je od mladih da otvoreno kažu Bogu: “DA!”. Time nas je tražio da se ne sramimo svoje vjere i da ju branimo, utječući se i zaštiti Marije, naše majke. Stoga, drago braćo i sestre framaši, ustrajmo u svojoj vjeri kako bismo jednoga dana došli pred Gospodina radosni jer se ne zastidismo Njegova imena!

Marko Barišić, Frama Zagreb – Dubrava

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)