Put u Emaus – Ostani s nama

Ono što svi dobro znamo je da se na Uskrsni ponedjeljak spominjemo onog događaja kada se Isus objavio dvojici učenika na putu u Emaus te su ga učenici prepoznali u lomljenju kruha. Međutim iz tog površnog znanja o tom događaju potrebno je zagrebati malo dublje i zapitati se zašto je put u Emaus značajan, zašto je Isus odabrao na taj se način ukazati svojim učenicima odmah po uskrsnuću.

Kad se u našem životu ili u životu nama bliske osobe, što je Isus bio svojim učenicima, dogode neke velike stvari, logično je da treba dosta vremena da se dojmovi, bili oni pozitivni ili pak negativni, slegnu, da netko uzmogne o nečemu bolje promisliti i zapitati se o nekim stvarima. Svi događaji o kojima smo promišljali tijekom Vazmenog trodnevlja – osuda Isusa Krista, njegova muka, njegove riječi i postupci tih dana – na učenike su zasigurno ostavili jak dojam. Osim što su bili pod dojmom, evanđelist Luka jasno nam daje do znanja da su na tom putu bili snuždeni. Smatrali su Isusa Mesijom, kraljem koji će otkupiti Izrael i osloboditi ga od Rima, velikim prorokom; slušali su njegove propovijedi, stoga i ne čudi osjećaj snuždenosti kad su vidjeli da Isus nije ispunio to što su oni mislili da hoće, već je sve otišlo u jedan drugi ekstrem gdje Isus postaje glavni krivac za sve te ga se kažnjava najgorom mogućom kaznom koja je tada postojala, i to ga još kažnjavaju oni od kojih su očekivali da ih Isus oslobodi. K tomu prevladava i zbunjenost jer su im žene javile da su našle prazan Isusov grob. Svi ti osjećaji zasigurno u njima rađaju nove sumnje, pitanja koja traže neke odgovore. O svemu tome oni govore uskrslomu Isusu na tom putu u Emaus ne prepoznajući ga, povjeravaju mu svoje osjećaje. Možda upravo zbog takve iskrivljene perspektive o Isusu, sumnje i snuždenosti Kleofi i njegovu suputniku nije bilo dano prepoznati Isusa iako im je on na putu ispripovijedao da je sve to što Krist je imao proći bilo smisleno jer su tako navijestili proroci prije njega. Luka će reći i da im je gorjelo srce dok im je tumačio Pisma, ali ga na putu nisu mogli prepoznati.

Razgovarajući tako putem, vrijeme je brzo prošlo i došli su pred svoje mjesto gdje su se trebali rastati. Svoga sugovornika ipak nisu htjeli tako lako pustiti, stoga su mu rekli da ipak ostane s njima jer se mrači i spušta večer. Tek na večeri u činu toliko karakterističnom za Krista učenici prepoznaju njega, svoga Rabbija, Učitelja. Sve ono što im je dotad bilo nejasno i razočaravajuće sada je zadobilo svoj smisao. Premda je on ubrzo iščeznuo njihovim očima, ulio im je novu nadu da se ponovno isplati živjeti, vratiti u Jeruzalem iz kojeg su tek došli i potvrditi do maloprije neshvatljivu vijest koju su donijele žene s groba: Isus je doista živ! Krist je uskrsnuo, Krist je pobijedio zlo! Ta je vijest i danas toliko živa i djelotvorna, i danas je svjedok tomu da smrt nikako nema zadnju riječ našega života.

Dragi brate, draga sestro, evanđelist ne navodi ime drugog učenika koji je s Kleofom i Isusom išao na put do Emausa. To može biti svatko od nas. Pustimo da nas Isus vodi na tom životnom putu baš kao što je na neki način vodio i te učenike do Emausa gdje su ga prepoznali. Sigurno ćemo puno puta u životu imati trenutke slabosti, biti razočarani načinima na koje on želi djelovati u našem životu, biti razočarani ako nam nekad molitva odmah nije uslišana. Pa ni nama neće uvijek biti moguće prepoznati Isusa na svom životnom putu, ali on je tu, želi biti tu, hoće spasiti nas baš takve nesavršene kakvi jesmo! Svakom daje šansu da ga konačno prepozna i uvidi svoje greške u životu. Sveti Padre Pio iz Pietrelcine izrekao je rečenicu koju uvijek volim ponavljati, a koja mi još učestalije dolazi do svijesti ovih dana:  „Preskupo te Bog platio da bi te ostavio.“ Znajmo to svakog trenutka svoga života, budimo zahvalni Isusu, pustimo ga da nas vodi, da nam tumači staze života kojima nam je hoditi i molimo ga svakoga dana i puta kad padnemo u tjeskobu ili mrak svoga života, recimo mu kao što su mu i oni rekli, kako kaže i pjesma: „Ostani s nama jer večer je!“

Marko Matić, Frama Rijeka – Trsat

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.