II. susret područnih vijeća i Nacionalnog izvršnog odbora

Ovo razmišljanje počet ću citatom: „O kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti!” (Ps 133,1) jer ovaj je susret dokazao upravo to.

Moram priznati da sam prema Zagrebu krenula totalno bezvoljno, ne znam što mi je bilo. Ulaskom u prostoriju gdje su nas dočekali braća i sestre iz NIO-a (Nacionalnog izvršnog odbora) i ostalih područja mojoj je bezvolji došao kraj. Nalet ljubavi traje još uvijek, hvala na tome!

Susret se održao u Zagrebu na Ksaveru u crkvi sv. Franje Ksaverskog. Nakon što smo se svi okupili, zajedno smo proslavili Svetu Misu s Večernjom molitvom koju je predvodio fra Matej Jovanovac, TOR. To mi je najljepši početak susreta. Kako nešto dobro započeti ako ne s Kristom?

Zna se što čini top-tri popis pravog framaša:

  1. Krist
  2. bratstvo
  3. hrana.

Da vam ne prepričavam svaki obrok (ali i da ne izazivam zazubice vječno gladnih framaša), reći ću vam da smo imali super klopu. Vraćam se na priču. Nakon odlične sirnice večer smo proveli družeći se. Nacionalni voditelj formacije Ante Čičak uvodnom nam je riječi objasnio zašto je ovaj susret potreban i koji je njegov cilj. Usuđujem se reći da je ovaj susret framaški team building. Odmah smo se bacili na posao i realizaciju cilja, pa su tako prostorijom zvonko odjekivali smijeh, veselje, razgovor… Neki su igrali stolni tenis (čitajte: fra Matija, fra Matej i ostala muška ekipa), a neki su igrali Jengu, Alias i framašku verziju boce istine koja nas je povukla do dubokih teoloških tema. Na spavanje smo krenuli, ne želim vam lagati, teško!

Subotnje jutro na framaškom događaju uvijek znači jedno – totalno ispunjen dan. Jutarnjom molitvom pozdravili smo Gospodina i zamolili ga za vrijednost tijekom cijelog dana. Nakon doručka uputili smo se u učionicu gdje je nacionalni duhovni asistent fra Ivica Janjić održao nagovor o temi „Bratstvo nije tvrtka”. Riječi fra Ivice dotakle su naša srca jer nas je podsjetio kako služba nije odrađivanje poslova ili natjecanje s braćom. Služba je poziv od Boga i naš put spasenja. Njome moramo naučiti kako pristupiti bratu kao bratu, a ne kao kolegi na poslu. Kada je teško, ne treba posustati nego ustrajati u onome što nam je Bog pružio. Kada zagusti, često zaboravimo da je naša služba dar od Boga, gledamo ju kao nešto nemoguće i zaboravljamo da je Bogu sve moguće. Vjerujem da ćemo svi koji smo imali priliku čuti mudre misli našeg fra Ivice primijeniti naučeno u svojim bratstvima i znanje prenositi na druge.

Prvi rad u grupama bio je zaista produktivan i na izgradnju jer smo pitanjima mogli dobiti uvid u svoj pristup i svoje ponašanje prema bratstvu. Svi griješimo dok radimo, ali najbitnije od svega je da se trudimo jer smo svjesni važnosti onoga što nam je darovano. Nije to bio jedini rad u grupama toga dana. Nakon ručka i slobodnog vremena slijedio je rad po službama u kojem smo iznosili probleme, ali i dobre ideje vezane uz našu službu u bratstvu. Puno je lakše kada imaš nekoga tko je na istoj službi kao ti i pomaže ti da u njoj ustraješ. Zatim su slijedili priprema za Svetu Misu i Euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Josip Ćibarić, OFMCap. Nakon mise smo se družili, zbor je imao probu, a na kraju smo imali Euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Matija Marijić. Večer smo nastavili uz pjesmu i društvene igre. Pošli smo na počinak.

Nedjelja je dan kada su emocije isprepletene. Sretni smo zbog svega što smo naučili i dobili, a tužni jer je kraj susreta. Nakon jutarnje molitve i doručka naše drage sestre i bratske animatorice Anita Jerković i Marta Radoš objasnile su nam što je to kvalitetan bratski odnos i što ga kvari. Uputile su nas na „termite” koji izjedaju bratstvo, ali i kako ih se riješiti. Ljubomora, ustajalost, bježanje od odgovornosti i ogovaranje jedni su od najvećih problema s kojima se redovito susrećemo u bratstvima. Kako bi naša bratstva rasla u ljubavi, sve probleme moramo predati Bogu i ne dopustiti im da kvare bratstvo, a time i nas same. Nakon predavanja slijedio je okrugli stol gdje smo se osvrnuli na nadolazeće događaje, trenutno stanje u cijeloj Frami u Hrvatskoj i na sve što smo ovaj vikend naučili. Nedjeljnu Misu predvodio je fra Ivica Janjić, OFM.

Nakon Mise fotografirali smo se i pogledali samostanske knjige. Imali smo priliku uživo vidjeti nešto o čemu smo svi učili – Misal po zakonu rimskog dvora.

Išli smo na ručak na kojem smo proslavili i rođendan naše nacionalne predsjednice Ane Matić. Nakon ručka i druženja krenuli smo svojim kućama. Što više reći nego poznatu rečenicu fra Matije: „Divota od života.“

Mihaela Stanić, Frama Vukovar

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.