Božićna čestitka Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži

„Danas se čuje događaj novi
U zemlji našoj i jeste ovi
Braćo pastiri, pohitite
K Betlemskoj štali i vidite

Jedno nebesko Djetešce
U krilu majke Djevice.“

Tijekom vremena došašća išli smo na mise zornice i slušali riječi Ivana Krstitelja kako govori Izaijinim riječima: „Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!“ (Mk 1,3). Na razne načine se „pripremamo“ za Božić: kupujemo poklone, činimo djela milosrđa, pjevamo adventske pjesme… Približavanjem toga dana kitimo bor, čistimo kuću, sijemo pšenicu i činimo razne druge naučene običaje koje su nam prenijeli naši roditelji, bake i djedovi. Trudimo se činiti sve što se treba učiniti, što je i pohvalno, ali zanemarujemo stati ispred jaslica.

Jaslice svakojakih varijacija zapravo šalju jednu poruku, poruku otajstva Utjelovljenja koje se ne događa u Herodovoj blistavoj palači niti u kući velikoga svećenika. Utjelovljenje se događa u Betlehemu, mjestu često zanemarenom u Židova, mjestu koje, kao i događaj Rođenja, često svrstamo u drugi plan.

Kada je naš serafski otac Franjo radio jaslice, on nije htio sa što više dodataka i ukrasa prikazati jaslice kako bi dostigao nekakav dramatski utjecaj, kako bi zapanjio ili šokirao. Franjo radi jaslice kako bi u središte stavio Svetu obitelj, a u sredini Obitelji Dijete, koje se rodilo da nas otkupi od grijeha i odvede u Kraljevstvo svoje. To je Radosna vijest, koja se prosipa cijelim svijetom, da nas ispuni nadom da i u najtežim trenutcima Bog ima rješenje da iz mraka iznikne Svjetlo Istinsko.

Ugledajmo se i mi u našeg Serafskog Oca – u središte našega života stavimo Krista, utjelovljenu Riječ Božju!

Sretan i blagoslovljen blagdan Božića te blagoslovljenu novu 2022. želi vam Hrvatsko nacionalno bratstvo Franjevačke mladeži!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.