Još samo malo!

Zadnjih dana često čujemo riječi poput: „Pripremite se za Božić! Počistite svoju dušu, ispovjedite se!“ i tomu slično. Lijepo je vidjeti više (vjerskih) izvora koji nas podsjećaju na važnost pripreme za Božić. Oni nas isto tako podsjećaju i na važnost Božića. Zašto bismo inače toliko naglašavali pripremu? Ako je ono za što se pripremamo važno, tada će i priprema biti važna i intenzivnija. No možda bi bilo dobro da zastanemo i sami sebe podsjetimo da Božić dolazi. Zastanimo nakratko i prisjetimo se što to tako nestrpljivo iščekujemo, čemu se to toliko veselimo.

Bog je postao čovjekom. Gospodar je uzeo obličje sluge, Bog se spustio do nas jer se mi ne možemo popeti do Njega. Isus dolazi u naše domove i naša srca. Još samo malo! Često smo taj „samo malo“ čuli kao djeca te bismo zbog toga uvijek postali još nestrpljiviji i uzbuđeniji. Nadam se da ćemo tako i dočekati Božić. Nadam se da će nam pomisao na to da Božić dolazi donijeti osmijeh na lice i da će se ono dijete u nama razveseliti. Nadam se da se nećemo bojati pustiti Isusa da uđe u naša srca. Nadam se da ga neće dočekati nered. Nadam se da će jedino što širimo biti ljubav, radost i mir.

Ako ste spremni, pazite, budite na oprezu. Ne dajte se smesti sada pred sam kraj. Sve održavajte spremnim za Isusov dolazak. Ako niste spremni, nemojte gubiti nadu. Imate vremena, ali nemojte čekati zadnji tren. Kada čistimo sobu, nije dovoljno sve samo pobrisati i pomesti. Da bismo bili temeljiti, moramo i pomicati stvari da bismo dosegnuli sva mjesta. Trebamo malo preispitati svoje motive i načine na koje nešto radimo. Odbacimo grijeh i svako zlo, a sve ono dobro što činimo pokušajmo još malo izoštriti i činiti još više. U svakom slučaju neka ovi blagdani budu ispunjeni mirom, radosti i ljubavi, posebice ovim zadnjim.

Mir i dobro! Sretan Božić!

Josip Pavetić, Frama Zagreb – Sveti Duh


naslovna fotografija: Laura Čorluka, Frama Zagreb – Kaptol

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.