Kapitul Zagrebačkog područnog bratstva

Framaši iz Zagrebačkog područnog bratstva Frame prošlog su se vikenda okupili na područnom duhovnom kapitulu. Kapitul se održao na Svetom Duhu pod geslom „Muško i žensko stvori ih“ (Post 1, 27). Od petka, 29. listopada, do nedjelje, 31. listopada, slušali su kateheze i nagovore na teme muško-ženskih odnosa te naših identiteta.

Prvo predavanje održao je fra Rozo Brkić. On je govorio o našem prvom pozivu, a to je – biti čovjek. To je objasnio na primjeru svetog Franje Asiškog – on je sve svoje zadaće shvatio u jednostavnosti te ih je tako izvršavao. No, da bismo mogli izvršiti one zadaće koje Gospodin stavlja pred nas, trebamo biti hrabri i odvažni, a ne komplicirati i tako se udaljiti od našeg poslanja.

Nakon toga došao je gost iznenađenja – fra Stjepan Brčina, svetoduški franjevac konventualac poznat po radu s mladima. Od problema za koje on smatra da muče današnju mladež istaknuo je problem nedostatka samopouzdanja. Najviše je govorio o muškarcima – kakvi su danas i kakvi bi trebali biti. Poručio nam je da trebamo biti odlučni, ali i da se trebamo naučiti boriti – kada se izborimo za ono što nam je bitno, to nam više vrijedi. Za kraj je preporučio da pročitamo knjigu Pet jezika ljubavi.

Sljedeća predavačica bila je Marta Radoš. Marta je bivša nacionalna predsjednica Frame, a danas je članica Franjevačkog svjetovnog reda. Pričala nam je o ženskoj ljepoti – vanjskoj i unutarnjoj. Također je govorila i o mnogim osobinama koje su svojstvene ženama (ženska intuicija, poziv na služenje, dar majčinstva). Na kraju predavanja pitala je, prvo dečke, a onda i cure, što je za nas ženstveno. Uslijedili su vrlo zanimljivi odgovori i s jedne i s druge strane: dečki misle kako je ženstveno da djevojka ne pije i ne puši, da je čedna, da nosi haljine i suknje, da je dostojanstvena, osjećajna, da bude majka, baka… Djevojke su se s tim složile i nadodale još nekoliko osobina: samouvjerenost, pristojnost, brižnost.

Na kraju dana održana je vrlo zanimljiva muško-ženska rasprava. Cure i dečki sjeli su nasuprot jedni drugima, na različitim stranama dvorane. Tada ih je fra Franjo Vuk, nacionalni i područni asistent Frame, ispitivao različita, pomalo škakljiva, pitanja. Neka od pitanja su bila: što to znači biti muškarac, a što žena; kako mi zamišljamo idealnog muškarca ili ženu; je li nam bitan izgled (i u kojoj mjeri); može li osoba biti dobar roditelj i poslovni čovjek u isto vrijeme…

U nedjelju je fra Matej Jovanovac održao posljednje predavanje na kapitulu. Fra Matej je franjevac trećoredac i novi nacionalni duhovni asistent. Tema predavanja bila je odnos muškaraca i žena u Svetom Pismu. Skrenuo nam je pozornost na to da su Grci, Rimljani i židovi kršćanstvo smatrali religijom žena. Danas si premalo posvješćujemo činjenicu da u kršćanstvu muškarci i žene imaju jednako dostojanstvo. Poručio nam je da trebamo znati izgraditi ispravne odnose s osobama suprotnog spola.

Neka nam ovaj kapitul bude poticaj za rast u duhovnosti. Neka nam pomogne da upoznavamo i prihvatimo sebe i druge u našim različitostima. Neka nam razlike ne budu kamen spoticanja, nego prilika za međusobnu izgradnju. Mir i dobro.

Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.