C. S. Lewis: Pisma starijeg đavla mlađemu

Zamislite si neku knjigu – ne knjigu s citatima iz Svetog Pisma, ne neki životopis svetog Franje ili nekog sveca. Zamislite si knjigu u kojoj su zapravo pisma jednog đavla koji objašnjava svome učeniku kako zavesti dušu. Zamislite si knjigu u kojoj Neprijatelj zapravo znači Bog.

A sada zamislite da je knjiga koju vam je preporučio vaš prijatelj katolik upravo ta knjiga, knjiga s pismima jednog đavla drugome. I zamislite da je upravo tu knjigu napisao Clive Staples Lewis, poznati kršćanski pisac. Ako niste pročitali knjigu Pisma starijeg đavla mlađemu, vjerojatno vam je jako teško zamisliti si tu knjigu.

Ali upravo takva i ta knjiga postoji! Lewis je i inače poznat po svojim alegorijama s kršćanskom porukom (npr. Kronike iz Narnije), ali ovo mu je vjerojatno najgenijalnija. Genijalna je jer je Lewis uspio napisati jednu duhovnu, duboku i pomalo duhovitu knjigu, ali iz drugačije perspektive. Umjesto da je pisao u stilu „nemoj griješiti i spasit ćeš dušu“, on je pisao „čini to i to da te đavao lakše zavede“. Pisma starijeg đavla mlađemu su kao ratni plan našeg protivnika koji je procurio van protivničkoga tabora pa se mi, koji ga čitamo, lakše možemo pripremiti za obranu svoje duše. Iako se možda čini diskutabilno, sve će vam postati jasnije kada uzmete knjigu u ruke. Ona je pisana „drugačijim jezikom“ od uobičajenih duhovnih knjiga, ali je svejedno vrlo dobra za rast u duhovnosti i upoznavanju Kristove ljubavi prema nama. Pisma su prava stvar za pročitati u fazi života kada nam uobičajeno štivo duhovnog sadržaja postane preteško za čitati.

Neću ovdje prepričavati radnju i vaditi poticajne citate. Nikakav sažetak nije dobar nadomjestak za cijelu knjigu (a mogla bih vam i pokvariti doživljaj, što isto ne želim). Bojim se da ćete, ako želite nešto više saznati o knjizi, morati pročitati Pisma starijeg đavla mlađemu (ili, na engleskom, The Screwtape Letters). Nadam se da će vam knjiga biti korisna i da ćete uživati u njoj!

Laura Lazić, Frama Zagreb – Sveti Duh

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)