FOTO/VIDEO: Božićni igrokazi Osječkoga područnog bratstva Frame

Svjesni kako je Božić vrijeme ljubavi, mira i darivanja, Frama Vukovar i Frama Vukovar-Borovo Naselje odlučile su se udružiti i organizirati humanitarni božićni igrokaz te sve priloge donirati obitelji u potrebi kako bi što ljepše proslavila Božić.

Ove godine igrokaz se održao u dva termina – u petak, 14. prosinca u crkvi Gospe Fatimske, Borovo Naselje i u nedjelju, 16. prosinca u pastoralnom centru Svetog Bone, Vukovar.

Iva iz Borova Naselja te Luka, Antun, Martina i Ana iz Vukovara glumili su studente koji se ne mogu dogovoriti gdje će provesti Božić: ostati u Zagrebu i uživati bez roditelja i prigovaranja ili se vratiti u Vukovar i Božić provesti u toplini doma s obitelji? No, uza sve rasprave, dogodi se jedan još veći problem – gdje je nestao njihov prijatelj, što ako su ga oteli, što ako se smrznuo kraj Save? Možda je pronašao ljubav svog života i sve ih ostavio? A možda i negdje volontira… Sve to i još malo smijeha i suza smislili su glumci i scenaristi Iva i Luka.

Hvala svim ljudima koji su došli i pomogli nam u našoj akciji, a mi se nadamo kako će se ova tradicija nastaviti i u nadolazećim godinama.

Ana Anđić, Frama Vukovar


Framaši osječke Frame Tvrđa održali su tradicionalni božićni igrokaz pod nazivom “Božićni Uskrs!”. Dana 16. prosinca u crkvi Našašća svetog Križa u Tvrđi prikazan je igrokaz čiji scenarij potpisuju Ivan Školka i Marko Vidaković. Prve pripreme započele su početkom studenog i trajale sve do treće adventske nedjelje, kad je igrokaz predstavljen ostalim framašima područnog bratstva, obiteljima i široj publici.

Predstava raznim humorističnim i dramatičnim dosjetkama prati dvoje mladih ljudi u izvanbračnoj zajednici čija je ljubav na kušnji. Na početku glavni likovi djevojka (Marina Martinović) i mladić (Stjepan Ivanović) razgovaraju s odvjetnikom (Mario Petričević) zbog mogućeg razvoda, no odlučivši ipak ostati zajedno do pravog sukoba dolazi nakon Marinine želje za djetetom.

Kako bi procijenili koliko je to dobra ideja, kontaktiraju roditelje. Marina pozove majku (Veronika Polić), a Stjepan oca (Filip Zlosa), no nakon razgovora oboje shvate kako se djeca u Hrvatskoj ne planiraju, nego dogode, kao što su se i oni “dogodili”. Potom bračni savjetnici (Karlo Živatović i Dora Kujek) s mladim parom nastoje doprijeti do problema, no sve završava nasilnim sukobom te savjetnici ostanu šokirani.

Djevojka i mladić u trenucima očaja pošli su ka gatari Almiri (Marija Gadžić) i njezinoj pomoćnici (Laura Lazić) kako bi doznali hoće li imati dijete. Doprinos u igrokazu dali su i njihovi prijatelji (Ivan Školka i Mia Sušac) glumeći supružnike koji otvoreno pokazuju međusoban nesavršen odnos i ljubav, ali odnos okrenut Bogu i molitvi, dok Marina i Stjepan pretvaranjem skrivaju rane i probleme.

Između scena, pomoću audiozapisa, mogle su se čuti misli i razgovori iz prošlosti koje su uvodile u svaku sljedeću scenu. Igrokaz završava prošnjom i uskrsnućem ljubavi glavnih likova na blagdan rođenja našega Spasitelja, a prije toga plišani medo uspijeva pomoći Stjepanu omekšati Marinino srce.

Dano im je novo srce, nov duh udahnut je njih (Ez 36, 26), uskrnućem ljubavi na Božić. Obnovljeni u ljubavi i pripremljeni za vjenčanje u novome ruhu, besprijekorni, kao zaručnici koračajući prema Isusu čijim je rođenjem nastati novim čovjekom postalo moguće.

Nakon skoro sat vremena igrokaza framaši su pjesmom “Betlehemska sveta noć” proslavili Gospodina i uputili se zajedno s gostima u prostorije samostana.

Dora Kujek, Frama Osijek-Tvrđa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)