Adventska avantura

Dan prije početka adventa jedna framašica u našem malom bratstvu Frame održala nam je kratku meditaciju. Ja neću ukratko reći o tome, već ću njene riječi djelomično prenijeti:

Nedavno me prijatelj upozorio na sličnost njemačke riječi “advent” i engleske riječi “adventure” koja znači “Abenteuer” (avanturu, pustolovinu). Ne znam je li doista riječ o istom korijenu iz kojega su u stanovito vrijeme nastale te dvije izvedenice, ali me ta usporedba neobično iznenadila. Temeljitijim promišljanjem o adventu i avanturi dolazim do zaključnog pitanja: zašto ne bismo govorili o avanturi adventa, odnosno došašća?

Avantura – pod tom riječju podrazumijevam iskorak, smjelost, hrabrost. Kad se ne sjedi samo kraj tople peći obložene keramičkim pločicama, već se u čovjeku nešto pokreće, nešto se događa.

Došašće je poziv na život – Isus je utjelovljeni Božji poziv. On se pridružio ljudima da s njima krene novim putom, čiji se krajnji cilj tek naslućuje. Tko se tom pozivu odazove, tko je spreman krenuti novim putom – taj zna da se nešto događa, taj u sebi nešto osjeća.”


Meditacija mi se jako svidjela, a posebno taj spoj riječi “advent” s “adventures“. Odlično! Advent je već počeo. Zapalila se prva svijeća došašća. Svijeća Nade.

Dočekujemo Isusa i pripremamo se za njegov rođendan. Gradovi su nam već zablistali. Bor je stavljen i ukrašen. Dok prolazimo gradom, adventske kućice su nam i s lijeve i desne strane. Sve je tu. Avanturu u svom gradu možeš započeti.

Mogu se diviti u svom gradu boru u sredini Korza. Mogu podignuti pogled i diviti se umreženim lampicama. Mogu na kuhano vino i čuti dobru muziku. Mogu nešto dobro i pojesti. Mogu kupiti poklone u robnim kućama. To i ti možeš u svom gradu. Prava mala avantura.

No gdje je u tom gradu Isus? On je isto tamo, ali ga mi nismo vidjeli. Što za nas kršćane predstavlja adventska avantura? Kako se pripremamo za to? Kako iščekujemo Isusa?

Adventska avantura svakako je izazov. Izazov u kojem ti izazivaš sam sebe da se pokreneš, da nešto ove godine drugačije učiniš. Da si spreman za Isusovo rođenje u svom srcu. Isus se neće roditi u tebi ako se ti budeš divio ukrašenom boru i na njemu velike kuglice dobrih želja. Isus će se roditi tek kad ti skreneš pogled, ugledaš beskućnika i daruješ mu osmijeh. Kupiš najnoviji broj “Uličnih svjetiljki”. Uđeš u nešto nepoznato.

Ima jedan tip na Korzu u Rijeci koji svira, pjeva ili pušta duhovnu glazbu. On ne zna da mi je jedan dan, kad sam se osjećala bijedno (zbog moje jedne nepotrebne avanture), razveselio dan i hvala mu na tome. Nasmijala sam se od srca. Nisam mu se zahvalila tako da mu ubacim koju kunu. Ne samo zbog toga, nego i zato što svjedoči Isusa u gradu punog sjaja.

Kreni u adventsku avanturu.

Postavi si izazove svaki dan.

Da ćeš krenuti na zornice.

Da ćeš više moliti.

Da ćeš se češće ispovijedati.

Da ćeš uraditi koje dobro djelo milosrđa.

Da ćeš više volontirati.

Da ćeš se odreći nečega što ti šteti.

Da ćeš više čitati Božju riječ.

Da ćeš oprostiti.

Da ćeš razgovarati s nekim s kime već dugo nisi.

Da ćeš poslati nekome čestitku.

Da ćeš dati svoj osmijeh.

Da ćeš pomoći potrebitima.

Da ćeš posjetiti nekog bolesnog.

Da ćeš izdvojiti koju kunu za siromašne.

Da ćeš pročitati koju duhovnu knjigu.

Da ćeš pomagati bližnjima.

To je prava adventska avantura i počnimo već danas. Vjerujem da ćemo na njenom kraju biti ispunjeniji i radosna srca. Tek tada će se roditi Isus u nama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.