Trag mlažnjaka

Za početak, opisat ću jedan doživljaj sunčanoga popodneva u svome vrtu, kada sam poželio malo odmoriti na zraku. Sjedim tako u svome dvorištu i promatram vrtne biljke, propupale loze, ptice koje slijeću na vod struje i sunce, naravno. Rekli bismo, onako ljetno i laganini. Ovoga puta baš se divim nebu na kojem nije bilo ni jednog oblačka i sav sretan pomislim kako će i sutra biti lijep dan. Uto se pojavi…
No, prije, želio bih te nešto pitati? Uspijevaš li ponekad naći vremena za sebe? Vremena kada želiš sjesti – ne samo fizički, već i duhovno. Sjesti i opustiti svoje poslom ukočene mišiće, razmišljanjem opterećenu glavu, bukom začepljene uši, svačime pritisnuto srce…
…uto se pojavi jedan mlažnjak koji na plavom i vedrom nebu ostavlja svoj vidljivi i poznati bijeli trag. Koliko sam samo puta vidio taj trag na nebu… Skoro uobičajena pojava! No, ovoga puta, dok sjedim, razmišljam i postavljam si neka nova pitanja. Gdje ide taj mlažnjak, tko je taj pilot koji ga vozi, ima li on uopće putnike? Odjednom, o nečem uobičajenom nemam pojma i postaje mi potpuno novo. Što sam trebao napraviti? – Zastati. Sjesti.

1 targ
I dok sjedim razmišljam o tom njegovom tragu kojeg je pustio, tragu koji ostaje neko vrijeme na nebu, ali sutra već nitko neće znati da je iznad nas prošao mlažnjak, čovjek. Ostanimo malo na slici tog poznatog traga mlažnjaka. U toj slici promatram tragove svih onih ljudi koji su utisnuli svoje korake u moj život. Ljude koji su poput mlažnjaka ostavili bijelu crtu na nebo mog života. Gdje su ti svi ljudi? Kamo putuju? Nosim li i ja još uvijek njihov trag?
Zastani. Sjedni, jedino ćeš tako moći pronaći u malom tragu mlažnjaka čovjeka, ljude. Pronaći njihove tragove u vlastitom životu. Ne dopusti da tragovi nestanu – budi ti onaj putnik koji će uljepšavati tragove drugih. Putnik koji će i na crnim stazama ostavljati bijeli trag. Sjeti se tih tragova, upiši ih u sliku svojih tragova, jer su dio tvog života. Uvijek postoji taj bijeli trag! Bez obzira na mračne tragove i tragove u blatu postoji i onaj bijeli trag – on je na visinama! Tada, umjesto obične crte, tvoj će život postati mreža putnika koje primaš u svoje srce.

masu tragova
Dani su sve lijepši, a sunce započinje jače sjati pošto je svibanj. Kada dođu i oblaci i ne vidiš trag mlažnjaka, to ne znači da taj isti mlažnjak nije prošao i ostavio trag! Znak ti mogu biti djeca, oni uvijek vide mlažnjake, pokazuju na njih prstom i dive im se. Zanimljivo? Pronađi trag mlažnjaka!

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.