Obećanja Frame Žabica

a

U subotu 16. siječnja, sedam framaša s Frame Žabice izreklo je svoj ‘Evo me!’ i tako dalo obećanje življenja u bratstvu Franjevačke mladeži, u svemu slijedeći primjer svetog Franje Asiškoga. Većina njih već neko vrijeme raste u zajedništvu, trudeći se nasljedovati evanđeoske kreposti i u svakom čovjeku gledati bližnjega, a jedna framašica ove godine to će pokušati ostvariti po prvi put. Misno slavlje u crkvi Gospe Lurdske predvodio je duhovni asistent framaša sa Žabice, fra Antonio Lovrić. Obećanike su podržali i framaši iz ostalih riječkih bratstva, Krnjeva i Trsata, zajedno sa svojim duhovnim asistentima, fra Božidarom Šustićem i fra Tomislavom Faletarom. Ove godine malo bratstvo sa Žabice posebice su razveselili mnogobrojni framaši iz Pule, predvođeni duhovnim asistentom fra Tomislavom Hrstićem.

b

U nadahnutoj propovijedi, kapucin fra Zlatko Šafarić, duhovnik starije braće i sestara iz Franjevačkoga Svjetovnog Reda, potaknuo je obećanike da nastave hoditi putem koji je ugazio siromah iz Asiza. Istaknuo je kako se u Rijeci počinje odvijati tiha duhovna revolucija i upravo su obećanici pozvani sudjelovati u njoj. Fra Zlatko je savjetovao framaše da slijede primjer Benjamina Franklina, koji se u novoj godini odlučio na dva radikalna cilja: na borbu protiv vlastitih mana te na mirni suživot sa svojim bližnjima.
U programu nakon misnog slavlja okupljeni članovi obitelji, prijatelji, framaši i duhovni asistenti izrazili su svoju kreativnost uz pomoć animatora sa Žabice. Druženje je završilo u veseloj atmosferi, uz iskrene i tople čestitke te zajedništvo okupljenih, što je bilo i cilj popratnog programa.

c

Tjedan dana prije obećanja, framaši sa Žabice zaželjeli su imati duhovnu pripravu, što su im i omogućile sestre Družbe Presvetog Srca Isusova. Misao vodilja jednodnevne duhovne obnove bila je ‘Hvaljen budi’. ‘Hvaljen budi’ ime je enciklike pape Franje, ali i motiv dobro znane Pjesme stvorova sv. Franje Asiškoga. U prvom dijelu duhovne obnove s. Marijana vodila je meditaciju ”Ti si… Mi smo…’, u kojoj su framaši promišljali o njima samima, ali i o drugima kao o dostojanstvenoj, ljubljenoj i željenoj djeci Božjoj. Sestra Martina framaše je uvela u molitveni dio, koji se sastojao od ispovijedi i klanjanja pred Presvetim. Molitvu pred Presvetim vodila je s. Tajana. Vrhunac prvog dijela duhovne obnove bilo je misno slavlje, koje je predvodio fra Božo Šustić, asistent framaša sa Krnjeva. U drugom dijelu duhovne priprave framaši su se okušali u rješavanjima zadataka vezanih uz encikliku ‘Hvaljen budi’, promišljajući o ekologiji duha, izazovima današnjice i o modernom, često otuđenom čovjeku.

duhovna

Na kraju, nadamo se da svježi dojmovi s obećanja i duhovne obnove neće nestati tako skoro te da ćemo polet koji trenutno imamo uspjeti oživotvoriti. Krenut ćemo malim koracima, od borbe protiv vlastitih slabosti, pokušavajući istovremeno i prihvatiti bližnjega, u čitavoj svojoj divnoj različitosti.

Mir i dobro!

Andrina Debelić, Frama Žabica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.