3. nedjelja došašća

adventwreath-wk3

Radost zbog toga što nam se bliži Božić sve je veća. Radost posebno obilježava bogoslužje ove treće nedjelje došašća. To je osnovni motiv svih liturgijskih čitanja. Štoviše, po crkvenom običaju ova se nedjelja naziva  Gaudate – Radujte se!  U sv. Pismu riječ radost pronalazimo oko 300 puta. Prisjetimo se da je i papa Franjo u pobudnici „Radost evanđelja“ istaknuo da se „s Isusom Kristom radost uvijek iznova rađa“ jer „oni koji prihvate njegovu ponudu spasenja oslobođeni su od grijeha, žalosti, duhovne praznine i osamljenosti“.

Temeljna odlika svakog kršćanina treba biti radost. Pitamo se imamo li pravo biti radosni i u ovim danima kada mnogima oko nas nije do radosti jer ih pritišću životni križevi bolesti, neimaštine i nerazumijevanje svojih bližnjih? Itekako imamo. Štoviše, dužni smo tu radost prenositi i donositi upravo takvima koji razloga za radost nemaju. To je poseban zadatak koji u ovom vremenu došašća trebamo ispunjavati. Stoga je Crkva s razlogom ovu treću nedjelju došašća posvetila Caritasu. Ovo je nedjelja kada sa svojim konkretnim djelima trebamo misliti na druge oko sebe. Ovo je nedjelja kada se ne smijemo umarati darivajući. Ovo je nedjelja kada više no što to inače činimo druge trebamo darivati, ne samo materijalnim stvarima (kruhom, odjećom ili novcem) već ponajprije prihvaćanjem, lijepom riječju, razumijevanjem, toplinom te naposljetku dobrotom.

Slobodno možemo reći da je ova nedjelja zapravo nedjelja srca jer smo pozvani drugima se darivati preko konkretnih dijela i na taj način iskusiti istinsku radost koja se rađa iz srca. Crkva nam pomaže u tome. Nudi nam primjere istinske radosti. Pred oči nam stavlja dva sveta lika: Blaženu Djevicu Mariju čije radosne riječi ˝Veliča˝ čitamo u današnjem psalmu. Nudi nam i lik Ivana Krstitelja o kojem govori današnje evanđelje. I Marija i Ivan izvor svoje radosti pronalaze u Božjoj riječi te ju tom riječju i izražavaju.

Lik Ivana Krstitelja važan nam je iz još jednog razloga. Pitanje upućeno Ivanu „Tko si ti?“, pitanje je koje se zapravo postavlja i svakome od nas. Ne možemo biti blizu Bogu ako nismo blizu sami sebi. Jer tek svijest o sebi pomaže nam da otkrijemo svoje poslanje i da budemo zadovoljni svojim životom. Ivan nas uči da treba biti iskren. Jer istinska radost nastaje tek onda kada osoba može biti ono što jest, kada nema potreba pretvarati se, kada bez straha skine maske i prekine s igranjem uloga pred drugima. Ivan ne uzima Isusovo mjesto. On otvoreno priznaje tko je. On zna svoje pravo mjesto. On zna da mu je biti preteča, da mu je zadatak pripraviti put Onome koji ima doći. Tek onaj koji zna svoje pravo mjesto, koji zna da postupa ispravno i ima jasan cilj pred sobom može kušati istinski smisao i životnu radost.

Ivana Vinac, Frama Zadar- Arbanasi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)