2. nedjelja došašća

10841576_639772322799470_178040889_n

Glas viče: “Pripravite put Gospodnji u pustinji. Poravnite u stepi stazu Bogu našemu. Iz 40,3

Ta prema obećanju njegovu iščekujemo nova nebesa i zemlju novu, gdje pravednost prebiva.  Zato, ljubljeni, dok to iščekujete, uznastojte da mu budete neokaljani i besprijekorni, u miru. 2 Pt 3,13-14

Ono najgore što možemo imati jest nemirna i nečista savjest. Ona razara našu dušu i tijelo. Možemo je doduše prikriti pred drugima, staviti masku i ne dopuštati bližnjima da primijete naše muke (moramo priznati da smo u tome dobri), možemo se i praviti da smo sretni, ali sve će nas to polako i sigurno izjesti iznutra . Postat ćemo druge osobe: više nas neće radovati ono što nas je prije radovalo, sve što nas je nekoć ispunjalo postat će puka ispraznost, s vremenom ćemo se zaboraviti smijati, postat ćemo bezlični i nezainteresirani za život.

Isus nas u drugoj nedjelji došašća poziva da poravnamo sve staze i pripravimo put za Njegov dolazak. Ispovijed je prvi i najvažniji korak k ostvarenju toga cilja. Pozvani smo da vlastitim dobrim primjerom potaknemo bližnje da učine isto. Bog nam preko proroka Izaije govori da se bliži dan Njegova dolaska: obećao je doći u slavi i nadvladati zlo. Osim što se za Božić brinemo za jelo, darove, kuću i ukrase, trebamo se prvenstveno brinuti za svoje srce i dati ga na veliko predbožićno čišćenje kako bismo što dostojnije dočekali Isusovo rođenje. Psalmist nam je u drugoj nedjelju došašća posebno približio radost i ljepotu koju ćemo doživjeti ako se očistimo: govori nam da će se “ljubav i vjernost sastati, pravda i mir zagrliti” potičući nas dodatno na čišćenje našega srca. Petar u svojoj drugoj poslanici govori o vječnosti i o tome koliko je bitno da naš zemaljski život živimo u skladu s Božjim naukom kako bismo kada On ponovno dođe bili pripravni i uživali s njim u vječnosti.

Osim što nas se ove nedjelje posebno poziva da se očistimo iznutra i pripravimo Gospodinu put, važno je da se pomirimo s drugima. Prijateljstvo i ljubav su najljepše stvari koje smo besplatno dobili od Boga, ali one ne vrijede ništa ako ih ne podijelimo. Istina je, Božić je vrijeme darivanja, ali prvenstveno darivanja ljubavi: to je smisao svih darova na ovome svijetu. Jedino ćemo pomirenjem s Bogom i ljudima uspjeti dostojno pripraviti svoje srce i poravnati put za Njegov dolazak. Nikada nije prekasno pomiriti se i darovati ljubav – a naš je Bog strpljiv i čekat će da se opametimo i svoje hladno ljudsko srce otvorimo za druge.

Ana Posavčević, Frama Cernik

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.