Dobrota

Kada bi sv. Franjo prošao našim ulicama vjerojatno bi ga mnogi smatrali “luđakom” ili u najmanju ruku čudakom kakvim su ga smatrali i njegovi suvremenici. Nekoliko je sastojaka u Franjinom životu koje je on prigrlio i živio a koji su učinili da postane „lud“ u očima ovoga svijeta, no mudar za Kraljevstvo Božje. Unatoč čuđenju mnogih Franjo je i do dana današnjeg “ostao u modi” i mnogima je inspiracija u njihovom životu i djelovanju.

Kada razmišljam o Franji u prvi plan mi “iskače” njegova dobrota. Franjo je uistinu bio dobar. Štoviše, imao je dar da svojom dobrotom privuće druge i pridobije ih da i sami ostave stranu zla i odaberu stranu dobra. Ne trebamo tražiti Franjinu dobrotu u nekim velikim i čudesnim stvarima već u onim malim, običnim, svakodnevnim. Samo se sjetimo da je svoju dobrotu iskazivao u suosjećanju za bolesne i kojima je uvijek nastojao pomoći i biti blizu. Njegovi nam životopisci svjedoče da je jednom doznao za bolesnog subrata koji je silno želio jesti grožđe. Njegova se želja rodila u danima posta te je to postao problem za bolesnog brata. Franjo ustane, usred noći, i povede bolesnoga brata te, da ga ohrabri, uzme prvi grožđe, potom ga pojede a zatim dadne i bolesnom bratu. Tim nas činom Franjo uči kao biti dobar. To ne znači imati neki velik projekt, činiti herojska djela ili neka čuda. Franjo nas uči da se dobrota iskazuje preko malenih djela učinjenih iz srca i s ljubavlju. Moglo bi se reći da Franjo u ovoj situaciji nije učinio ništa posebno. Samo je pojeo grožđe s prijateljem koji je bio bolestan. Ipak, to je učinio u trenutku kada nitko nije očekivao (da prekine strogi post) i iz ljubavi prema bratu.

4f75ffd2cb

Cijeli Franjin život bio je ispunjen dobrotom i otvorenošću prema drugima. Uvijek je tako: što se više približavaš Bogu, toliko si više bliži braći ljudima. Što ozbiljnije shvatiš Boga, toliko više ljubiš svoje bližnje. Po čemu ćemo znati ljubimo li doista Boga? Sv. Ivan Evanđelist nam predlaže da svoju ljubav provjerimo u našim svakodnevnim međuodnosima. Ako u njima ima ljubavi, dobrote i praštanja, tada smo sigurni da je Bog među nama. „Kad god tko reče: „Ljubim Boga, a mrzim brata svojega lažac je. Jer, tko ne ljubi brata svojega kojega vidi, ne može ljubiti Boga koga ne vidi.“ (1 Iv 4, 20). Znamo da je temeljno pravilo života sv. Franje Evanđelje. Smatrao je da ne koristi čitati Riječ Božju ako je se ne živi. Ne koristi ići na sv. Misu i moliti ako se ne postaje bolji. Ne koristi govoriti: „Ja ljubim Boga“ ako se poslije ne ljubi braću s kojima se živi.

francis and the leper

Kažemo dobar čovjek – gotova budala. Franjo se nije bojao biti prevaren od drugih. Nije se bojao da drugi iskoriste njegovu dobrotu. On je samo želio bit dobar i ništa više. Dobar do kraja. Živio je dobrotu koju je zadobio u molitvi i čitanju Riječi Božje te osobnim zauzimanjem. Svi mi tražimo da nas drugi vole. Bez ljubavi i dobrote teško je i skoro nemoguće živjeti. Međutim, prije nego što tražimo da nas drugi vole i da nam čine dobro, zar ne bismo sami trebali voljeti i drugima činiti dobro? Jednostavno: naučimo od sv. Franje biti uvijek, bez obzira na sve, u svakom trenutku, prema svima iskazivati dobrotu.

Jednom je jedan stari rabin pitao svoje učenike kada prestaje trenutak u kojem završava noć a počinje dan. „Možda kada se može s jednostavnšću razlikovati psa od ovce.“  „Ne“ – odgovori rabin. „Možda kada se može razlikovati stablo datulja od stabla smokve?“ „Ne“ – ponovi rabin. „Kada onda?“ – upitaju učenici. Rabin odgovori: „U trenutku kada gledaš lice bilo koje osobe i u njoj prepoznaš brata ili sestru. Do tog trenutka je noć u tvojemu srcu.“ 10592213_10152567124424566_34951037_n

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.