VII. Nacionalni seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu

Vratiti se kući pun dojmova s nacionalnog seminara za jednog je framaša vjerojatno sasvim očekivana stvar. No, moram priznati da to na ovakav način nisam očekivao. Bio je to VIII. seminar za voditelje formacije i odgovorne u bratstvu koji se održao u Vukovaru. Povijest toga  grada pridonijela je vrijednosti susreta. Vjerujem da smo ondje svi osjetili težinu prošlosti te poštovanje i zahvalnost za sve što imamo danas. Okupilo se tek 60ak framašica i framaša, što je upola manje od prošlogodišnjeg seminara u Splitu. Bili smo doduše u malom stadu, ali svi sa zajedničkim ciljem. Svi smo bili na istoj strani; u zajedništvu pred novim izazovima. Osjetio sam jasno i gorljivo ono što je bilo geslo ovogodišnjeg seminara: „Gle kako je dobro i kako je milo kao braća zajedno živjeti“ (Ps 133,1).


Od mnogih dojmova i poticaja za rast, kako u bratstvu pa tako i osobnom životu, volio bih s vama podijeliti sljedeća tri:

  • BITI USMJEREN NA DRUGOGA

Kako je svima poznato, međuljudski problemi redovito proizlaze iz nedostatka kvalitetne komunikacije. Nije moguće ostvariti dijalog te izgraditi zdrav odnos s bližnjima ako smo pri tom slijepo usmjereni na same sebe. Možda banalan primjer, ali koliko mi se samo puta dogodilo da sam zbog punih usta bio spriječen razgovarati, ili sam zbog bogatog stola ostao nezainteresiran za braću oko sebe; kada mi je osmisliti susret bilo važnije od toga da susretnem bližnjeg, kada sam ja osjećao mlakost i tjeskobu te zbog toga ne pitao za tuđe osjećaje… Izgleda da se uvijek iznova moram podsjećati na to kako Bog obogaćuje mene preko brata, kako me On sam susreće kada ja susretnem sestru te uzdiže moje srce kada ja uzdignem i razvedrim tuđe.

  • UPOZNATI FRAMU I OFS

Teško je graditi ako ne znaš na čemu gradiš i ne poznaješ dobro temelj. A temelj je frame franjevački svjetovni red, a smisao tog istog FSR-a (OFS-a) u nasljedovanju našeg serafskog oca Franje koji je sam pak čitavim srcem čeznuo nasljedovati Isusa Krista. Smijem li si ja onda uopće dopustiti ne upoznati Isusa u Evanđelju? Kako mogu ne nastojati produbljivati franjevačku duhovnost? Kako ostati ravnodušan i nezainteresiran spram dokumenata frame i FSR-a koji konkretno i praktično žele sve to pretočiti u vlastiti život?

  • MOLITI U BRATSTVU I ZA BRATSTVO

Shvatio sam kako malo prikazujem svoje bratstvo Bogu te da trebam puno češće moliti za sve nas. Dio smo Crkve, a ona moli za sve svoje članove. Nismo li stoga i mi pozvani moliti jedni za druge? Frama nije isključivo molitvena zajednica, to je jasno. Ali molitva nezaobilazno treba biti temelj našeg zajedništva i oslonac pred našim izazovima. Jednako tako, vjerujem kako je jednodušna molitva vrhunac svakog zajedništva. Ona nas sve zajedno potiče na rast u ljubavi.

Uistinu, mnogo je problema i izazova pred nama, ali i Golijat je bio velik problem jednome pastiru. Možda smo malo stado, ali nije li Bog opomenuo tog istog Davida kao kralja dok je ovaj prebrojavao svoje vojnike? Božji smo; Božjem stadu pripadamo i nemojmo to zaboraviti.

Ivan Školka, Frama Osijek-Tvrđa

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)