Molitva za bratstvo

992336_469074019885802_1574349545_n

U ime Oca, Sina i Duha Svetoga. Amen.

Bože, dolazimo Ti u tišini zahvaliti. Zahvaliti za braću i sestre našega bratstva, za našeg duhovnog asistenta. Daj da nam zagovor i pomoć Duha Svetoga pomognu na našem putu kojim smo odlučili poći.  Premalo Ti zahvaljujemo, kao da zaboravljamo da si Ti taj koji nam sve daje, koji je sve stvorio, sve vidi i svime upravlja. Zato Ti sada želimo reći hvala. Neka Ti naše srce bude dom, a naša molitva hvala.

Ti znaš tko smo i što smo, znaš naše želje i molitve, znaš kad smo sretni, tužni, zabrinuti, kad nam je teško, kad nam je potrebna pomoć, ali i kad smo mirni jer znamo da si ti uz nas. Daj da i u teškim trenutcima osjetimo da si nam blizu, da nismo sami. Mladi smo ljudi, grešni smo i slabi. Mnogi od nas se još uvijek traže, mnogi smo zavedeni ovozemaljskim, skrećemo s puta. Pruži nam svoju ruku vodilju, neka nas ona uvijek vraća na pravi put, neka nam ona bude oslonac i snaga da ustanemo nakon svakog pada.  Teško je biti sam, otuđen od ljudi,ali je još teže biti otuđen od tebe. Mnogi te traže, daj da ugledaju svijetlo na mračnom putu kojim hode. Neka i oni jednoga dana budu veseli navjestitelji i svjedoci tvoje riječi. Daj da im mi budemo pomagatelji i uzori življenja vjere, da u nama vide tvoje glasnike, da tebe prepoznaju u našim srcima i djelima. Ne dopusti da naša srca ostanu zatvorena za druge, potrebite ljude. Potrebite za materijalnim skromnostima poput toplog doma i hrane ili ljudi koji traže samo ljubav, lijepu riječ, pomoć i nekoga na koga se mogu osloniti. Daj da mi budemo ti. Daj da naša srce budu ražaren plamen tvoje ljubavi i da taj plamen, taj Sveti plam, svojim djelima i životom prenosimo i na druge ljude, baš poput tvojih učenika, poput svetog Franje, Sv.Klare. Oni su, odbacivši materijalno, posvetili svoj život tebi u potpunosti, njima si bio važan samo Ti. A svakoga su smatrali svojim bratom i svojom sestrom. O, koliku si im ljubav Ti dao, Oče. O, koliku su oni ljubav osjetili kada su pošli za Tobom.

I oni su se borili, i oni su griješili. Ali su znali zahvaljivati, uz Tvoju su pomoć nakon svakog pada ustajali jači i ohrabreniji. Suprostavljali su se preprekama, navalama Zloga na koje su nailazili na svom putu. Ti si im bio Snaga! Ti si im bio Ljubav! Ti si im bio Život! Ti si im Kriste bio sve. Osjetili su tvoju ljubav, sv.Franjo je osjetio i bol Tvojih rana koje si zadobio raspećem na križ, zbog nas, zbog naših grijeha. Koliku si žrtvu učinio za nas, za ljude koji te odbacuju, psuju, ne žele u svom životu, ali ti nikoga nisi zaboravio,učinio si to za svakoga, za sve. I za bogate i za siromašne, i židove i muslimane, za vjernike i nevjernike, za djecu i odrasle.

Pokazao si svoju ljubav. Samo želim li ju ja prihvatiti? I prihvaćam li ju? Jesam li svjestan tvoje žrtve? Žrtve nevinog Krista, koji se imao roditi za mene. Pa tko bi umro nedužan za mene grešnika, negoli Krist, negoli Spasitelj i Otkupitelj. Velika su Tvoja djela Isuse, ali najveća je ljubav.  Daj da tu ljubav, tu razapetu ljubav i mi osjetimo.  Nema dovoljne hvale za sve što si učinio i svakodnevno činiš za nas, zato te molimo, da prihvatiš naše srce koje je otvoreno za tvoju ljubav kao zahvalu.

Bože! I ja sam danas sagriješio. I danas sam pao. Očisti moje srce da ti spokojan mogu pristupiti ovoj molitvi. Oprosti mi svaki moj grijeh. Moj propust. Iskreno se kajem i znam da mi Ti svojoj beskrajnom i bezuvjetnom ljubavlju opraštaš.

Sagriješio sam prema braći i sestrama, nisam prema svima jednako nastrojen, ne pridajem svima jednaku pažnju. Neka nas zato tvoja ljubav poveže, neka naša srca budu iskrena i otvorena za svakoga brata, za svaku sestru.

U ovoj molitvi i ovom molitvom, odagnaj od nas svaku oholost,  dvoličnost, laž,  tugu, svađu,  ljubomoru, prezir,  gorčinu,  zabrinutost,  mržnju,  strah.

Daj da možemo jedni drugima pružiti ruku pomirenja, pomoći, ljubavi. Neka govore naša srca. Neka se tvoja ljubav očituje sada kroz nas, da uz plamen svijeće, koja je simbol vječnoga Svjetla i Života koji nam Ti daješ, u ovoj molitvi svi smekšamo svoja srca i započnemo svoju revoluciju srca,  započnemo čistiti svoja srca,  svoju dušu,  svoju savijest  te tako malo po malo, rastemo u zajedništvu s tobom i Duhom Svetim u vjeri, nadi, ljubavi, požrtvovnosti, darivanju sebe samih drugima, bratstvu.  Da naša vjera bude postojana, ljubav čista i iskrena, ali da nikad ne okrećemo leđa i zatvaramo oči na probleme drugih jer nas mnogi trebaju kao što svi trebamo Tebe.

Za kraj, Oče, okrijepi nam duše i srca da ohrabreni Tvojom ljubavlju spremno i radosno koračamo stazama života, te da iz dana u dan budemo sve više bliži Tebi. Amen!

Ana Malvić, Frama Našice

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)