Intervju s Jelenom Rakić, bivšom framašicom i članicom OFSa

10253783_10202498126708343_7862455293447060723_n

1. Možeš li se ukratko predstaviti čitateljima našeg portala?

Nekoliko riječi sasvim će prikladno prikazati ovo stvorenje:  katolkinja i to s. Elizabeta (moje OFS ime),  kći divnih roditelja, sestra jednog framaša, zaljubljena cura, prijateljica, kuma, nastavnica za „nacionalne“ brojeve, „mineralne“ jednadžbe, korištenje „kaktulatora“ i sličnih matematičkih bisera, radosna i nasmijana, na šibenskoj adresi. Ima i mana, ali nećemo to ovako javno.

2. Kakve te uspomene vežu uz vrijeme provedeno u Frami?

Za početak igra asocijacija: Sv. Franjo i Sv. Klara, povezane ruke, braća, prijatelji,  radost, pjesma,  adventska i korizmena akcija, obećanja, Žumberak, animator, pzrpg tj. pitanja za rad po grupama, vječna pjesma „Sretan ti rođendan“…

Treba složiti taj mozaik od puno, puno kamenčića.

Roditelji su mi presadili navike i većinu mojih razmišljanja, škola i fakultet obrazovali su moje racionalno biće a Bog se poslužio Framom kako bi oblikovao moje duhovno biće. Reakcija nakon prvog susreta na Frami: bila je „Nema šanse da ja ponovo dođem!“ Nije mi bilo jasno odakle sva ta ljubav, zagrljaji, puno nasmijanih lica, fore koje nisam kužila. Po nagovoru mog prijatelja Andre, danas fra Andre, otišla sam još jedanput i polako mi se Frama počela uvlačiti pod kožu.  Frama je kroz četiri godine bila moja obitelj. Kao kad ideš kući: znaš kako miriše u prostoriji, kakav je uzorak na jastucima, prvo pogledaš što ima u kuhinji, fra Mile koji je glumio moje roditelje, framaši koji (nadam se da nisu glumili) moju braću i sestre i ono kad znaš da će se uvijek netko zateći „kod kuće“.

3. Što je najvrjednije znanje ili iskustvo koje si dobila u Frami?

Prvi put sam sebi posvijestila dobrobiti Frame kad smo popunjavali mali upitnik prije prvih obećanja. Što je tebi Frama dala? Prvih par minuta ništa, a onda je krenulo! Otvorenost prema ljudima, međusobno prihvaćanje, znati riječima opisati ono što nosiš u srcu, snaga da sve što je nekad bilo samo moje podijelim sa svojom grupom, a i s fratrima se može razgovarati. :)Tri godine animiranja bile su izvrsna priprema za jednu nastavnicu; voditi susret i pratiti svoju grupu – to je moj svakodnevni posao, samo što mi ponekad nedostaje suanimator.

4. Što te nagnalo da prijeđeš u OFS? Kako je došlo do te odluke?

Ovo je bila jedna od onih najprirodnijih odluka. Vođena dvjema istinama krenula sam prema OFS-u. Prva: ovaj franjevački stil života želim pokušati njegovati čitav život. Druga: kad sam već na Kaptolu, rado bih prošla njihovu „školu“, jer tada nisam znala u kojem gradu ću nastaviti život.

5. Kakve su bile reakcije ljudi u tvom životu? Kako su reagirali framaši?

Do danas još uvijek nisam pronašla formulu kako s ljudima podijeliti tu informaciju, a da ne izazove previše čuđenja i pitanja. Najteže je to bilo reći mojim roditeljima. Jedina olakšavajuća okolnost bila je ta što je i moja prabaka bila „trećoredica“, pa su znali da se i takva mogu udati. „To je ipak najvažnije!“ Tražili su da pročitaju Pravilo i Konstitucije, pitali koliko će mi vremena to oduzimati i još jedanput tražili potvrdu da ipak neću biti časna sestra.  Framaši k’o framaši: neki su me zezali da sam sad službeno tetka ali su me uglavnom svi poticali i podržavali, budući da i sami jednog dana žele prijeći u OFS. Postali su znatiželjni i postavljali mnoga pitanja: odakle ti to, kako je tamo??

6. Kakva su bila tvoja očekivanja, ako si ih imala?

Ja uglavnom krećem bez očekivanja, tako je bilo i u slučaju OFS-a. Sve što bude lijepo, nek’ me iznenadi, a ono manje lijepo nekako po putu prihvatim.

7. Kakva su tvoja iskustva s OFS-om? Jesi li nečime bila iznenađena?

Bilo je kao na početku Frame, samo što ovoga puta nisam htjela pobjeći. Bila je ovo ozbiljnija Frama, nova skupina ljudi, učitelji Ana i Darijo, rjeđi susreti, ali dubljeg intenziteta. Teme prvih susreta su bile Franjino siromaštvo i molitva Časoslova.  Osim što sam bila u svojoj generacijskoj grupi, odgovaralo mi je susresti se i s malo starijim ljudima i čuti njihove životne mudrosti. Otvorile su mi se oči za neke aktualne probleme: palijativnu skrb, beskućnike, politička pitanja, ekologiju.

8. Što bi navela kao najveće razlike i sličnosti između života u bratstvu Frame i života u bratstvu OFS-a?

Franjo i njegova duhovnost uspijevaju oduševiti sve generacije: djecu i mlade, odrasle i one još malo odraslije. Djeca se okupljaju na Glasnicima Velikoga Kralja, mladi na Frami, a odrasli i najodrasliji u OFS-u, čineći tako dio velike franjevačke obitelji. Zna se za što su zadužena djeca i mladi, a za što roditelji. Roditelji – OFS su stup i daju identitet. OFS je snaga molitve i zajedničkog djelovanja. Frama može svojim entuzijazmom i mladenačkim buntom unijeti novu snagu u već postojeće aktivnosti OFS-a, ali i ponuditi neke nove ideje i uočiti specifične potrebe današnjeg vremena. Mladi se susreću češće i bolje s zabavljaju (bar se trude), dok su susreti odraslih rjeđi, ali konkretni i jasni. Rad u skupini, odnosno razgovor u generacijskoj grupi, i dalje je glavna okosnica svakog susreta braće i sestara.

9. Mogu li se nadići neke razlike koje priječe bolji odnos između Frame i OFS-a? Jesu li predrasude koje postoje na obje strane opravdane?

Generacijski jaz uvukao se i među franjevačku obitelj. Predrasude su često kočnica nesmetane i otvorene komunikacije, a svi ih nosimo u sebi. Uvijek postoje mladići i cure skriveni u tijelima starijih ljudi, ali i starci u tijelima mladih ljudi. Idealna kombinacija bila bi mladost kojoj pomaže iskusna starost, ili starost kojoj pomaže energična mladost. Odrasli trebaju svega pomalo; malo mladosti i malo mudrosti.

10. Što bi savjetovala framašima koji razmišljaju o prelasku u OFS?

Nisam od velikih savjeta, ali jedno znam: Svakako je lakše u bratstvu nego sam. Imaš s kim moliti, pričati, smijati se i plakati. I tako cijeli život .

11. Diplomirala si matematiku i vratila se u Šibenik, gdje sada i radiš u osnovnoj školi. Kako ti je raditi s djecom u školi? Bi li rekla da je to ostvarenje tvojih snova? Pomaže li ti iskustvo stečeno na Frami u radu s djecom i kolegama u školi?

Nakon završenog fakulteta trebalo je odlučiti gdje nastaviti život. Odluka je bila tipično franjevačka. Otvori Evanđelje tri puta i sve će ti biti jasno. Već na prvom otvaranju nisam trebala čitati između redaka, niti ponavljati deset puta. Pisalo je „Vratite se kući.“ I jesam, teška srca, ostavljajući voljene ljude u voljenom gradu.  Ono što je značajno olakšalo povratak kući bio je moj „dream job“ nastavnice matematike u Katoličkoj osnovnoj školi Šibenik.  U školi vlada obiteljska atmosfera, kako među učenicima, tako i među kolegama. Naglasak škole jest na cjelovitom odgoju i obrazovanju, kreiranju cjelovite osobe. Često se molim za svoje učenike i svjesna sam odgovornosti koja mi je dana ovim pozivom. Iskustvo animatorstva na Frami pomoglo mi je u radu, kako s djecom, tako i s kolegama. Svaki dan vodim nekoliko susreta, pratim svoje učenike kako napreduju ili ne, kako obitelj, okolina i škola utječu na njihovu formaciju. Kako pristupiti svima? Jednostavno: učenici = Glasnici a roditelji i kolege = OFS. Frama je stvarno vrhunski trening za život.

12. Jesi li nastavila raditi s Framašima u Zadarsko-šibenskom bratstvu? Uključuješ li se u život tamošnjih Frama?

Službeno nisam područna predstavnica OFS-a za Framu, budući da nisam trajno zavjetovani član OFS-a. No dosta vremena provodim s framašima. Družimo se, ponekad održim susret, budem vozač i uskakač kad treba. Ali sve neslužbeno.

Mir i dobro pratili u stopu sve čitatelje Frama portala!

4 Comments

  1. Kad sam vidjela ovo lipo nasmijano lice, srce mi zaigralo, a tek kad sam pročitala – oduševljenju nema kraja! 🙂 Draga moja Jele, uvijek me zadiviš i nasmiješ…a u ovom intervjuu posebno…toliko duboko, poticajno, životno…legenda si! Hvala ti.
    Vratila si me skroz u naše framaške dane…eh kako nam je lipo bilo, sad sam sva nostalgična. ;))
    Pohvala uredništvu na odabiru!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)