Izgubiti glavu zbog ljubavi

1782159_618630704852167_1173739395_n

Koliko god mogu pokušavam shvatiti i sebi objasniti neke stvari. Uz sav trud toliko toga ostaje neobjašnjivo. Nameće mi se misao kako zapravo ono što ostaje neobjašnjivo nema smisla? Ne znam je li to uvijek tako ali u 99,9% slučajeva čini mi se da je. Prije manje od mjesec dana u središtu pažnje je bilo Valentinovo. Dan koji je naziv dobio po sv. Valentinu, ali dan u kojem je u središtu nešto drugo: bombonjere u obliku srca, crvene ruže, plišane igračke koje se poklanjaju svojoj simpatije ili trenutnoj ljubavi. Čini mi se da riječ ljubav već dugo vremena spada u riječi bez smisla. Lijepo je netko jednom rekao kako kad riječi gube smisao i kada se namjerno ili nenamjerno izvrće njihovo značenje tada nemoralno postaje moralno, određeno neodređeno, znanstveno neznanstveno, višeznačno jednoznačno te smisleno besmisleno. Na primjeru riječi ljubav to mi se čini tako očito. Sv. Valentin je zbog ljubavi prema Bogu i prema čovjeku izgubio glavu. Baš me zanima koliki su zapravo spremni izgubiti glavu zbog svoje ljubavi prema osobi koju su taj dan, na dan zaljubljenih, cvijećem i pažnjom obasipali? Promatrajući ljude, posebno mlade, čini mi se da je ljubav postala samo jedan od potrošnih materijala. Dok traje traje. Kad nestane nabaviš drugu. No, doista istinska ljubav nikada ne prestaje. Sv. Pavao tako zaključuje u darovanom nam prekrasnom hvalospjevu ljubavi ( Kor 13).

Mnogi danas žive krive ljubavi. Mnogi žive ljubav koju treba zaslužiti. Žive ljubav AKO. Ako mi učiniš sve određeno što tražim ljubit ću te. Ako mi daš sve što mi treba ljubit ću te. Ako bude sve po mom, ljubit ću te. Ima i onih koji žive ljubav ZBOG. Volim te zbog tvoje ljepote, tvog očaravajućeg osmjeha, tvog plavog uvojka, tvojeg smisla za humor, tvojeg prekrasnog tijela. Međutim ima i onih koji ljube bezuvjetno. Ljubim te „u svakom slučaju“ kako pjeva Ibrica Jusić.  Izabirem to što jesi. Jer svaka ljubav je izbor. Prihvaćam sve tvoje strane.

Onima koji vole čitati, ako nije, dobro bi bilo pročitati knjigu „Četiri ljubavi“ autora  Clive Staples Lewis. Autor piše o storge, philia, eros i agape. Četiri vrste ljubavi koje prevodimo kao: privrženost, prijateljstvo, eros  (zaljubljenost) i milosrđe (karitas).

U ljubavi treba rasti. Ljubav kojoj trebamo težiti je AGAPE – bezuvjetna ljubav. Ljubav koja ne poznaje prepreke i ne prihvaća granice. Ljubav koja je u svojoj djelotvornosti nezaustavljiva. Nažalost danas se sekularizacija (posvjetovljenje) uvukla u mnoge pore našega života. Nastoji se sve relativizirati. I ljubav se nastoji sekularizirati. Ljubav se nastoji ogoliti od onoga  što je sveto. Ljubav se želi udaljiti od Boga, zapravo se želi osloboditi ljubav od Boga. Tada ljubav postaje nešto „čisto“ gdje je sam Bog suvišan i čak zapreka. Zar ne čujemo toliko puta kako Crkva i Bog zabranjuju. Grijeh je. Prava ljubav ne može biti grijeh. Jer je Bog sam ljubav.  Moram podijeliti ove misli o. Raniera Cantalamesse (papin propovjednik): Eros bez agape je jedna romantična, strastvena ljubav, koja često svršava nasiljem. Zarobljavajuća ljubav, koja privremeno čini drugoga objektom vlastite požude i ignorira svaki oblik žrtve, lojalnosti i predanja. Ne postoji potreba nastaviti s opisivanjem takve ljubavi, jer se radi o stvarnosti koju dnevno imamo pred očima.  Ona nam se neprestano hvali u romanima, filmovima, televiziji, internetu, časopisima. Tako se uglavnom shvaća riječ „ljubav”.“

Tajna ljubavi jest u  agape ljubavi, “u svakom slučaju te ljubim”. Izvor te ljubavi je sam Bog. I za kraj da podsjetim na staru poslovicu koja kaže: „čist račun duga ljubav“. Pa se pitam: ako danas tolike ljubavi „pucaju“ kakvi li su onda računi među osobama?

angif-lose-your-head

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)