2. nedjelja došašća

2.advent

Iz poslanice Rimljanima (Rim, 15.4)

Braćo: Što je nekoć napisano, nama je za pouku napisano da po postojanosti i utjesi Pisama imamo nadu.

Iz Evanđelja po Mateju (Mt, 3. 2 – 3)

Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!« Ovo je uistinu onaj o kom proreče Izaija prorok: Glas viče u pustinji: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! 

U Evanđelju druge nedjelje došašća, poziv na obraćenje još je izravniji.  Nakon što smo prošle nedjelje bili pozvani da odložimo djela tame, ogrnemo se oružjem svjetlosti i bdijemo, sada smo pozvani upravo na obraćenje.

Sveti Ivan Krstitelj ponavlja riječi proroka Izaije: Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze! U ovom vremenu došašća poziva nas se da utihnemo, umirimo se, okrenemo se Bogu i pripremimo svoja srca za Isusov rođendan. Srca, za početak, možemo pripremiti ispitom savjesti, preispitati svoja djela i vidjeti gdje griješimo, koje su to staze u našim srcima i mislima koje trebamo poravnati. Još jedan način pripreme srca za Isusov rođendan svakako mogu biti djela milosrđa. Vrijeme došašća i Božića je obično jako plodno prilikama gdje možemo pomoći drugima. Vjerujem da se u mnogim našim bratstvima organiziraju karitativne akcije, gotovo u svakoj župi su dobrotvorni koncerti, a i župni Caritasi imaju pune ruke posla. Ne propustimo stoga priliku da se negdje uključimo i doprinesemo činjenju dobra. Sigurna sam da svatko od nas ima iskustvo volontiranja pa da stoga i poznaje onaj osjećaj da smo pomaganjem drugima zapravo više dobili mi sami. Važno je odvažiti se i pokrenuti se.  Već i osmijeh, srdačnost i lijepa riječ nekome (pogotovo nekome tko djeluje snuždeno ili usamljeno) može biti lijepo dobro djelo.

Pripremiti srce… možda zvuči kao nešto teško, a možda smo o tome čuli već toliko priča. Kad s djecom pričate o pripremi za Božić, kad ih pitate u kakvoj bi prostoriji oni primili važnog gosta, Isusa, oni će vam reći da bi se pobrinuli da soba bude čista i da svaka stvar bude na svome mjestu. Pobrisali bi prašinu čak i s onih mjesta koja se slabije vide. Pospremili bi sve igračke u odgovarajuće kutije. Stvari ne bi bile razbacane po podu, a odjeća bi bila izglačana i spremljena u ormar. Primijenimo to kao metaforu na naše živote. Koje su to „igračke“ kojima inače kratimo vrijeme, a koje privlače svu pozornost na sebe? Koje su to stvari o koje se spotičemo svaki dan, koje nas čine nervoznima i kradu nam mir? Postoje li neki odnosi u našim životima koji nisu izglađeni i koje stavljamo po strani, nadajući se da će se nekako riješiti sami od sebe? Na čemu se to skupila prašina? Možda na nekoj knjizi? Da nije na Svetom Pismu? Spremimo igračke i obrišimo prašinu sa Svetog Pisma. Kao što sveti Pavao u svojoj poslanici poziva Rimljane, ali i nas, pogledajmo koje nam je to pouke i utjehe ostavio Gospodin. Pogledajmo na koji način nas jača u postojanosti i kako nam daje nadu. Nema tog pitanja ni životne situacije za koju u Božjoj Riječi ne bismo mogli naći odgovor, rješenje, pomoć. Obogaćujmo se tim blagom.

Nativity

Započinjemo s drugim tjednom došašća. Obaveza i dalje ima, ali ne dozvolimo da nam posve zauzmu pozornost. Dajmo malo više prostora našem Gospodinu koji je došao u obličju malog djeteta, a to je najveći i najljepši poklon kojeg je svijet ikad vidio. Napravimo reda i pomozimo si Njegovom riječi da počistimo zbrku, da poravnamo staze, da mu pripravimo puteve, da mu pružimo dobrodošlicu. Mirno i ustrajno :)!

Mateja Marić, Frama Zagreb-Kaptol

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.