Budi aktivan!

„Znanje je moć“, rekao je Francis Bacon. A što bi ti rekao, kad pogledaš oko sebe, svjestan svih manipulacija prisutnih u medijima i društvu? Osjećaš li se zbunjeno i nemoćno kad vidiš da se izvrću i gaze vrijednosti koje su tebi itekako važne? Želiš li sabrano i argumentirano objasniti drugome zašto su ti te vrijednosti važne i zašto vjeruješ da si u pravu? Ako na nešto od ovoga odgovoriš pozitivno, čitaj dalje, jer možda baš nađeš ono što ti nedostaje!
I ne zaboravi – Isus je svojim učenicima rekao: „(…) nemojte unaprijed smišljati obranu! Tà ja ću vam dati usta i mudrost kojoj se neće moći suprotstaviti niti oduprijeti nijedan vaš protivnik.“ (Lk, 21, 14-15)“.  Možda je baš ovo prvi korak prema toj mudrosti.

 

Tečajevi za aktivno građanstvo:

Sve mlade kršćane koji ne žele biti objekt manipulacije društvenih elita i medija, nego hoće sudjelovati u oblikovanju društva i države u kojima žive, pozivamo na TEČAJEVE ZA AKTIVNO GRAĐANSTVO.

Pluralistička demokracija i građansko društvo, za koje smo se kao narod opredijelili, omogućavaju afirmaciju različitih uvjerenja i opcija u skladu sa zauzetošću i organiziranošću pojedinaca. Oni koji poznaju društveno-političke zakonitosti javnoga života i znaju ih primjeniti, imaju veću šansu društvo oblikovati prema svojim idejama i vizijama. To vrijedi i za kršćanske vjernike. Da bi utjecali na javni život, trebaju osim poznavanja svoje vjere imati i temeljno znanje o društvenim procesima i ključnim pitanjima hrvatske i europske stvarnosti. Nemamo se pravo ljutiti na druge što nameću svoja uvjerenja, ako mi stojimo sa strane skrštenih ruku.
Program koji nudimo osposobit će zainteresirane polaznike za kompetentno sudjelovanje u javnom životu.

CILJEVI PROJEKTA

– potaknuti i razvijati zanimanje građana, osobito mladih za javne teme i moguće oblike javne zauzetosti
– posredovati im potrebna znanja, vještine i vrednote
– pružiti osnovna znanja o strukturi države i njezinih institucija, društva i njegovih slojeva, o zakonodavstvu Hrvatske i EU kojim su regulirani politički, gospodarski i kulturni procesi suvremenoga društva i o demokratskoj političkoj kulturi
– omogućiti razumijevanje osnova osobne i društvene komunikacije te razvijanje potrebnih komunikacijskih vještina
– osposobiti za kritičko mišljenje, za razvijanje inicijativa i sudjelovanje u društvenim procesima
Sve će biti utemeljeno na vrednotama kršćanskoga socijalnog nauka, tako da polaznik nauči načela kršćanske vjere primijeniti u raznim područjima javnoga života, te ravnopravno pridonositi napretku demokratskoga društva, prema vlastitim sposobnostima, prioritetima te razinama i područjima djelovanja.
Program prvenstveno računa s ljudima koji svoju motivaciju za javnu zauzetost pronalaze u evanđelju, ali je otvoren i za ljude drugih svjetonazora.

NOSITELJ

Franjevački institut za kulturu mira iz Splita organizacijski je i pravni nositelj projekta. Predavači su kompetentni stručnjaci za pojedina područja.

SADRŽAJI I OBLICI PONUDE

Navedene naobrazbene sadržaje ove ćemo godine ponuditi u jednodnevnim tečajevima jednom mjesečno, te u jednoj ljetnoj školi na kraju ove školsko godine.

STRUKTURA TEČAJA

Tečajevi će se organizirati jednom mjesečno subotom u vremenu od 8 do 19 sati. Dan bi obuhvatio tri tematske cjeline:
1. Osobni razvoj: komunikacijske vještine, govorništvo, kultura dijaloga, intelektualna i emocionalna zrelost za aktivno građanstvo; mediji, njihove zakonitosti i korištenje medijima…
2. Vrednote i načela: Kršćanski socijalni nauk, biblijske teme i suvremeni moralni problemi; struktura građanskog društva i područja djelovanja
3. Aktualne teme: Iz politike, gospodarstva, prava, međunarodnih odnosa, zaštite okoliša…

PRVI TERMIN: 7. PROSINCA 

Rok prijave do 25.11.2013.
Prijave i ostale informacije: Zoran Milić, 098261652, zmilic9@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)