XVII. područni susret Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva

_4807936968U subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada 2013., u župi Svih svetih u Hrvacama održan je XVII. područni susret Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva pod geslom „A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav“ (1 Kor 13, 13). Na susretu se okupilo preko 160 framaša iz gotovo svih mjesnih bratstava

Susret je započeo u subotu u jutarnjim satima u župnoj crkvi gdje su nas pozdravili područni duhovni asistent fra Ivan Vuletić OFM, župnik fra Neven Pavlinušić i Pero Mihaljević, područni predsjednik nakon čega je slijedio rad po skupinama s ciljem upoznavanja.

U 11:00 sati predavanje vezano za geslo susreta održao je fra Ivan Vuletić. Istaknuo je kako je čovjek biće vjere, te kako bez povjerenja u Boga, ljude, sebe i život oko sebe čovjek ne bi mogao živjeti. Istaknuo je kako vjeru trebamo promatrati kao dar Božji nama, a ono što dar čini darom jest nezasluženost, dar se ne da zaslužiti.

Kršćani, na poseban način framaši pozvani su živjeti ne život karikature, već kršćanski sakramentalni život. Podsjetio nas je na dužnosti u odnosu na našu vjeru i na glavne grijehe protiv vjere. Dio o vjeri, zaključio je odgovorom na pitanje zašto je krivo i nemoguće odvojiti vjeru u Krista od Crkve.

Govorom o nadi, istaknuo je kako je njezin temelj i glavni motiv, Bog i njegova obećanja. A glavni grijesi protiv nade, naravno očaj i preuzetnost. Na kraju smo se složili kako se kršćani najjasnije prepoznaju po ljubavi, kršćanskoj ljubavi koja je prihvaćanje drugoga u njegovoj različitosti. Uvidjeli smo razlike između kršćanske ljubavi, prijateljske ljubavi i zaljubljenosti. Zaključili smo da kao što je Kristova ljubav prema nama opipljiva i vidljiva, tako i naša ljubav je pozvana biti djelotvorna.

Poslije predavanja održan je još jedan rad po skupinama kako bi framaši razgovarali o predavanju i međusobno razmijenili iskustva, a nakon toga skupili smo se u crkvi na plenumu. Nekoliko framaša odvažilo se pred svima iznijeti što su radili po skupinama, a posebno dirljiva bila su osobna svjedočanstva vjere u svakodnevnom životu. Na kraju plenuma nekoliko završnih riječi uputili su Mate Vukorepa, područni bratski animator (povjerenik za Framu) Franjevačkog svjetovnog reda i fra Ivan Vuletić, područni duhovni asistent.

Nakon ručka i popodnevnog odmora održane su Igre bez granica koje su animirali župnik fra Neven, bratstki animator Mate i bogoslovi franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Igre su bile tako osmišljene da je svatko u nečemu mogao sudjelovati.

_4184225177

U 18:00 sati uslijedilo je pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed te molitva krunice, a nakon toga Euharistijsko slavlje u župnoj crkvi koje je predvodio fra Ivan. Poslije večere, ostali smo u zajedništvu, družeći se, pjevajući, razmjenjivali svoja iskustva. Neki su prošetali mjestom, a nakon toga smo se uputili u školu na počinak.

U nedjelju dan smo započeli molitvom Jutarnje i doručkom, a središnji dio bilo je animiranje župne mise koju je predvodio fra Ivan Vuletić uz koncelebraciju fra Nevena Pavlinušića.

Na kraju Euharistijskog slavlja, župnik je zahvalio Frami što je došla u njegovu župu i animirala misu te svim mjesnim bratstvima i područnim vijećnicima poklonio monografiju Hrvaca, a u ime cijelog područnog bratstva Frame, uz simboličan poklon, župniku se zahvalio predsjednik St-du područnog bratsva Frame. Susret je završio zajedničkim ručkom i zadovoljnim i nasmiješenim licima framaša kojima je u znatnom broju ovo bio prvi ovakav susret.

Na kraju posebno hvala župniku Hrvaca fra Nevenu Pavlinušiću koji nas je srdačno primio i bio duhovna i organizacijska potpora cijelo vrijeme susreta, Frami Hrvace koja nas je najranije dočekala i pomagala tijekom cijelog susreta, kao i svima onima koji su nam na bilo koji način pomogli u organizacijskom smislu.

 Marin Mićunović, Frama Split – Gospe od Zdravlja

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)