Enciklika Lumen Fidei

Pri kraju smo Godine vjere i mislim da se svi možemo složiti oko jedne stvari: bila je zanimljiva. Na razini Crkve, u našoj domovini, biskupijama i župama promišljali smo o vjeri; njenom mjestu u našim životima i njezinoj važnosti za naše obitelji i društvo. Papa Benedikt nas je sve iznenadio svojom poniznošću kada je odstupio sa mjesta poglavara Crkve. Zatim je došao papa Franjo koji je svojim jednostavnim pristupom ljudima mnoge oduševio.  U Hrvatskoj su se pokrenule rasprave o bitnim pitanjima i mnogi su napokon shvatili da vjera nije privatna stvar na koju se samo nekad poziva. Znamo da su se na razinama biskupija i župa održavala razna događanja, te da su se i razna framaška okupljanja bavila temom vjere. Nimalo ne sumnjamo da je Godina vjere mnogima pomogla da upoznaju i učvrste svoju vjeru.

Usred svega toga, krajem lipnja objavljena je enciklika Lumen Fidei (Svjetlo vjere) koja na neki način savršeno objedinjuje cijelo ovo razdoblje u Crkvi i promišljanja na koja smo bili pozvani. Na njoj je radio i papa u miru, dok ju je aktualni papa prilagodio i dao joj svoje doprinose.

Enciklika nas vodi na put vjere – sve od Starog zavjeta do utjelovljenja Isusa Krista i  njegovog značenja za nas. Upućujući nas na razne aspekte gledanja na vjeru, njezinu crkvenu narav, njezino mjesto u našem društvu i dr.,  papa Franjo nas u svojoj prvoj enciklici poziva do promislimo o tome koliko nam je vjera bitna i tiho postavlja pitanje: Gdje si ti na tom putu vjere?

Uredništvo Portala vam je priredilo svojevrstan sažetak/prijevod/prikaz enciklike koji možete preuzeti na dnu ovog teksta. Prije nego što to napravite, MORAMO VAS UPOZORITI:
Iako ovaj tekst prati formu same enciklike i oblik teksta, on nije potpuna enciklika. Ovo je jednostavno tekst koji vam u 14 strana donosi pregled glavnih ideja i primjera. Savjetujemo vam da proučite i cijelu encikliku: bilo to u jednoj od inačica dostupnih na vatikanskoj web stranici ili u službenom prijevodu na hrvatski.Molimo vas da ovaj tekst koristite samo za vlastite potrebe te da ga ne koristite kao izvor u esejima i sličnim tekstovima.

LUMEN FIDEI prikaz – Portal Frame

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)