Uvijek Kristov, prvi put Franjin

Zadnjih tjedana i mjeseci u našem području naguralo se nekoliko “framaških” događaja s predznakom “prva”. Bilo da se radilo o obećanjima ili primanjima svaki puta sam ostala iznenađena i zatečena pitanjem: “Odakle svi ti mladi?”  Mladi koji možda još uvijek nisu ni svjesni da ih je zauvijek oteo sveti Franjo.

Kada razmišljam o svojim prvim obećanjima, uvijek se sjetim kako sam ih možda dala i s nekom ”figom” u srcu s mišlju kako sam ja i dalje ja, kako to nije ništa što će mene drastično promijeniti nego ću ja to nekako napola obavljati, kako to činim da udovoljim mami, da se malo maknem od svojih obaveza i slično…  Ali, kad sad na to pogledam, vidim da je pravu figu držao Franjo, da me prevario na najbolji mogući način, da mi je dao sve što mi je trebalo pa i puno više od toga. Onda mi je još onako očito prstom pokazao na sve te darove i tako sam ja ostala zauvijek zarobljena.

Kada sam tek krenula sa cijelom pričom oko Frame, često sam od starijih framaša znala čuti: “Možeš ti otići iz Frame, ali Frama iz tebe nikada!” ili neke slične inačice iste misli. Tada mi je to zvučalo čak i malo strašno, ali sada već mogu doživjeti istinitost te rečenice. Naime, svi oni mladi s početka teksta te jednostavno pokose sa svojom odlučnošću, sa svojim “Evo me”, do te mjere da ti po stoti put postane jasno kao dan što te to toliko drži tu, u našoj velikoj obitelji.

Asiz

Taj čudesni Franjo, koji nas uči tolikim krepostima, koji nam toliko jasno pokazuje kuda trebamo ići sa svojim mislima, sa svojim djelima, koji nas toliko točno upućuje na Krista, i to tako kao da se čini da nešto što gledaš svaki dan vidiš prvi put, toliko drugačije, novo, a opet isto! Svaki put kad pomislim na to koliki broj ljudi se oduševljava njegovim životom, obuzmu me svakakvi osjećaji, a među njima je i onaj osjećaj ponosa! I upravo to je ono što želim svim novim članovima naše obitelji, da budu ponosni što su tu, što su ponovno odabrali biti Kristovi, ali sada iza sebe imaju sve nas koji smo već dio te super priče sa svetim Franjom. I nije to samo priča, to je život, jedan čudesan život za koji se usuđujem reći da je dio Neba ovdje na Zemlji. To nebo mi se približilo toliko puta, a jedan od njih je bio lani u ovo vrijeme.

Kao i svake godine do tada, i lani sam krenula na Hod, toliko toga me čekalo, toliko ljudi, mjesta, prijateljstava, smijeha, a i Franjo je čekao u Asizu… znala sam već od prijašnjih godina kako to sve otprilike treba izgledati i radovala sam se tome kao da je to prvi put da idem, kao da otkrivam nešto posve novo. Treći dan Hoda umrla je moja baka, roditelji su me zvali da dođem, da idemo u Bosnu na sprovod. Iako je tuga koja me snašla bila velika, u srcu mi je titrala samo jedna misao – pa dobro, čim se vratimo sa sprovoda, ja se vraćam na Hod, ići ću u Asiz, molit ću potpuni oprost… Toliko me privlačio taj čudesni čovjek. A tada se dogodio novi šok – za samo tri dana moj je otac iznenada umro. Toliku količinu boli nikako ne bih mogla proći ni podnijeti sama. Iako je to bio veliki udarac za mene i moju obitelj, iako sam izgubila osobu koju sam najviše voljela i kojoj sam se iskreno divila, Bog me odlučio jako brzo utješiti. Prvog kolovoza ujutro, samo koji sat nakon što je tata umro, počela sam dobivati na desetke poruka iz Asiza. Svi su za mene imali samo par riječi – molit ćemo potpuni oprost za tvoju baku i tvoga tatu. Ta utjeha i ljubav koju sam dobila pa makar i putem poruka u meni je stvorila neobičan mir.

Porcijunkula

Čudesni čovjek iz Asiza poslao mi je najveći živući dokaz da sam jednom davno zapravo rekla “Evo me”, i da sam već tada izabrala svoju obitelj koja će onda kad je najgore stati uz mene.

Drugog kolovoza, na Gospu od Anđela, tata je otišao u nebo, a ja sam ostala pod dojmom da nije mogao izabrati bolji dan 🙂

Svima vama koji za koji dan krećete, želim predivnih desetak dana sa braćom i sestrama te iskustvo života i puta našeg dragog Franje. Bit će to iskustvo nakon kojega nikada više nećete biti isti :)!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.