Frama Sesvetska Sopnica obilježila prva obećanja, izbore i druga primanja

Frama Sesvetska Sopnica

Mjesno bratstvo Franjevačke mladeži iz Sesvetske Sopnice, prigradskom naselju u istočnom dijelu Zagreba, ovih je dana postalo punopravno. Svečanim davanjem prvih obećanja u nedjelju, 16. lipnja 31 framaš započeo je novu fazu svoga franjevačkog poziva. Dan poslije na izbornoj skupštini izabrano je i prvo vijeće, a framaška trodnevnica u Župi Svete Marije Anđeoske završila je primanjima petnaestero  mladih u sopničko bratstvo.

Nakon gotovo trogodišnjeg razdoblja od ideje o pokretanju susreta mladih, preko osnivanja bratstva u lipnju prošle godine i prvih primanja, Frama Sesvetska Sopnica proslavila je najvažniji događaj od početka svoga postojanja – prva obećanja za 31 djevojku i mladića koji su tako ovo mjesno bratstvo učinili punopravnim dionikom Zagrebačkog područnog i Hrvatskog nacionalnog bratstva Franjevačke mladeži.

Davanje prvih obećanja održano je u župnoj crkvi Svete Marije Anđeoske u Sesvetskoj Sopnici u nedjelju, 16. lipnja pod večernjom svetom misom. Predvodio ju je fra Stipo Karajica, duhovni asistent Frame Sesvetska Sopnica, a koncelebrirali su mu vlč. Vladimir Kerečeni, župni vikar župe Svetog Antuna Padovanskog iz Sesvetskih Sela, fra Zdravko Dadić, duhovni asistent OFS-a Sesvetska Sopnica i župnik župe Svete Marije Anđeoske te fra Milan Krišto, područni duhovni asistent Franjevačkog svjetovnog reda.

Geslo prvih obećanja, koje je stajalo na posebno izrađenim majicama koje su framaši odjenuli u povodu te svečanosti glasi “Po ovome ćete znati da ste moji učenici: ako budete imali ljubavi jedni za druge.” (Iv 13, 35). Upravo je ono bilo tema propovijedi vlč. Vladimira Kerečenija koji je istaknuo kako je ljubav glavni pokretač mira i blagostanja u zajednici te je čestitao obećanicima na hrabrosti i odvažnosti u nasljedovanju Kristova života po primjeru svetog Franje Asiškog.

Nakon euharistijskog slavlja svi framaši, članovi njihovih obitelji, rodbina, prijatelji, ali i brojni drugi framaši iz ostalih zagrebačkih mjesnih bratstava, predvođeni predsjednicom Područnog bratstva Zagreb Tanjom Radman, uputili su se u mjesni društveni dom gdje su uz glazbu, ples, hranu i piće proslavili ovaj važan dan za mladu župu Sesvetska Sopnica koja je osnovana 1991. godine.

Već idući dan, u ponedjeljak, 17. lipnja održani su i izbori za prvo mjesno vijeće Frame Sesvetska Sopnica. U prisutnosti delegatâ Područnog bratstva Marije Konjević, Anamarije Tomašević i Marine Muse obećanici su tajnim glasovanjem dali povjerenje novom vodstvu. Za predsjednika je izabran Josip Tolić, student novinarstva na Fakultetu političkih znanosti, za potpredsjednika Matej Pejić, voditeljica formacije postala je Kristina Babić, tajnica Magdalena Pejić, a najveći broj glasova za blagajnika dobio je Mario Prelec. Svi su s veseljem prihvatili primljene dužnosti u sljedećih godinu dana, tako kako je proizašlo iz glasovanja bratstva i po Božjoj volji.

04

Velika framaška trodnevnica u Sesvetskoj Sopnici završila je obredom primanja pod svetom misom u utorak, 18. lipnja pod kojom je poznati uzvik “Evo me!” prvi put izreklo 15 mladih, postavši tako nova generacija framaša ovog brojnog i veselog bratstva!

05

Fotogalerije davanja prvih obećanja, izbora i drugih primanja dostupne su na Facebook-stranici Župe Svete Marije Anđeoske: http://www.facebook.com/m.andeoska (autor: Petar Krešimir Furjan).

Josip Tolić, Frama Sesvetska Sopnica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.