Frama Bosne Srebrene obilježila dan ekologije

1. FRAMA BOSNE SREBRENE

U subotu 1. lipnja 2013. u župi Osova održan je projekt „Dan ekologije“ Frame Bosne Srebrene. Na susretu je sudjelovalo oko tri stotine framaša iz dvadeset župa. Program je započeo okupljanjem od 9 do 10 sati te razgledavanjem spomen sobe fra Vjeke Ćurića. Program je bio ispunjen različitim aktivnostima: predavanjima, Svetom misom, ručkom, predstavljanjem projekata, čišćenjem grada i okolice, sađenjem sadnica i radosnim druženjem.

Na početku susreta sve okupljene je pozdravio fra Danijel Rajić, područni duhovni asistent Frame Bosne Srebrene i fra Miroslav Jonjić, asistent Frame Osova. Dobrošlicu je uputio i župnik fra Antun Perković i Mato Zovko, načelnik općine Žepče koja je srdačno podržala ovaj projekt za mlade. Poseban gost susreta bio je fra Ivica Perić, misionar iz Rwande, koji je u 10:30h pobliže predstavio sliku života i rada misionara u afričkim misijama. U svom predavanju posebno je naglasio projekt izgradnje škole “Fra Vjeko Ćurić“ u Rwandi i problem siromaštva koji već dugo vlada u afričkim zemljama. Istaknuo je da se u misijama puno radi s ljudima, mladima i djecom koji nemaju internet i ostala moderna sredstva komunikacije, ali imaju jedni druge u borbi za golu životnu egizstenciju.

Fra Ivica je predvodio i svečano misno slavlje koje je započelo u 11:30h, a ovom prilikom bratstvo Frame Osova primilo je nove kandidate i organiziralo obred obećanja. Frama Osova trenutno broji 48 aktivnih članova. Poslije ručka mladi su raspoređeni po grupama išli čistiti pojedina okolna mjesta i grad Žepče. Druga grupa framaša je prisustvovala vrlo vrijednoj prezentaciji različitih projekata a treća grupa je sadila sadnice u župnom dvorištu.

Završetak ovog programa bio je predviđen za 16 sati kada je pročitan i službeni proglas  „Dana Ekologije“ Frame Bosne Srebrene kojim će ovaj događaj ostati zapamćen kod svih prisutnih framaša. Sve je proteklo u lijepom okruženju i društvu, a s radošću u srcima i osmijehom na licima mladi su se polako uputili natrag svojim kućama.

                                                                                              Stjepan Antolović

Službeni proglas Frame Bosne Srebrene za „Dan ekologije“

Mi, mladi pripadnici Franjevačke mladeži – Frame, koji smo se danas okupili na Danu ekologije Frame Bosne Srebrene, u Osovi, mjestu punom prirodnih ljepota, nadahnuti sv. Franjom Asiškim, po čijem primjeru želimo živjeti radosnu vijest Evanđelja, doživljavati sve ljude ali i sve stvoreno – biljke i životinje braćom i sestrama, obvezujemo se i poručujemo svim ljudima naše domovine Bosne i Hercegovine, napose mladima:

–          Čuvat ćemo i brinuti se za prirodne ljepote – vode, šume, polja, životinje i cvijeće – u svojim mjestima i svojim zavičajima;

–           Nećemo zagađivati, uništavati prirodu niti dopustiti da se neplanski i nemoralno iskorištavaju prirodni resursi naše zemlje;

–          Čuvat ćemo, poštivati i brinuti se za povijesno i kulturno blago svih naroda, institucija i pojedinaca ove zemlje; za sve ono što su prije nas stvorili marljivi ljudi svojim umom i rukama;

–          Brinut ćemo za čistoću naših sela, ulica, gradova, škola, kuća i okućnica, tako što ćemo, prema vlastitim mogućnostima organizirati ekološke projekte u mjestima gdje živimo, kako čišćenja, tako i uređenja, sadnje drveća i cvijeća;

–          Pozivamo sve mlade da se pridruže našoj akciji zaštite okoliša ili da se na sličan način organiziraju u svojim mjestima, župnim ili drugim zajednicama.

Ovim druženjem i čišćenjem okoliša mi potvrđujemo smisao svoga vjerničkog i uopće ljudskog obitavanja na zemlji. Bog nas je stvorio od zemlje i oživio nas svojim duhom. Želimo stoga slaviti Stvoritelja u ljepoti prirode i neba, vode i vatre, sunca i mjeseca, u ljepoti ljudskoga lica – radosnoga i patničkoga, u ljepoti svakog Božjeg stvorenja. A preko ljepote prirode Bog će sa svim svojim darovima učiniti i naše ljudsko zajedništvo prirodnijim i iskrenijim.

Frama Bosne Srebrene

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)