Framaš jogurt

jogurt

Često znam čuti o smjeni generacija, kao da svi trenuci strepe nad tim… Kao da je framaš jogurt s rokom trajanja, kad istekne neki period, počne se skupljati plijesan… No je li je to tako? Je li taj rok trajanja naša percepcija ili nešto što određuje Bog? Stoga ovu kolumnu možemo smatrati kao jednim nastavkom one od prošlog puta, ali malo više metaforično.

Najavljujemo rado svoje izlaske, odlaske i dolaske… Naša čašica jogurta možda je izlizana, ali možda nije vrijeme da promijeni policu, ili odleti u smeće. Možda samo treba popraviti njezinu ambalažu, dodati neki novi okus, zalijepiti novu sličicu. Da i to je važno, ali ako moja nutrina nije sazrila onda moja čašica može biti uvijek izlizana bez mene i sa mnom najavljivati moju starost, ofucanost i istrošenost, kombinirano s onom starom: ,,Ma što još ja mogu primiti, ma što još ja mogu dati!“ Da su tako razmišljali proizvođači jogurta, vjerojatno bi u njihovim tvornicama danas bilo mjesto samo za neki kefir.

Ali ne, netko se sjetio promijeniti ambalažu, podijeliti sadržaj svoje nutrine s drugima i izraditi odličan specijalitet. Netko se sjetio dodati neku voćku, koji klas zoba ili pšenice i tako je taj jogurt bio uvijek svjež i nov. Uvijek je izvana pokazivao sjaj, barem upola manji od onoga što je sadržavao unutra.

Tako je i s tobom. Često sebe promatraš samo izvana, kao da ti ne možeš bolje sagledati svoju nutrinu. Čitaš istek roka te ga često zamjenjuješ nekim iskustvom ili nečim drugim, kao da čekaš da ti odzvoni i da te bace, tj. da baciš samog sebe. No, tvojoj nutrini ima još toliko toga što možeš dati, vratiti nekome osmijeh na lice, nekoga nahraniti, kao što to isto netko može dati tebi. Zbog toga ne plači nad svojom čašicom jer jogurt vrije kada u njemu kuha, kuha od želje za nečim novim, kuha od želje jer mu volumen čašice postaje tijesan i želi postati nešto više, možda vrhnje. Tako i ti možda misliš da kuhaš, a možda još trebaš puno zoba i pšenice, puno suhih brusnica da postaneš dobar i zreo.

Stoga dopusti da ovdje, dok jesi osjetiš dubinski Božji glas koji ti kaže ono što od tebe zaista želi. Dopusti Bogu da On odredi kada je tvoja nutrina spremna i kada je otkrila svoj put poziva. Do tada nastavi hrabro popravljati svoju ambalažu, ali prije svega obogaćuj svoje punjenje da hraniš sebe, a i druge te ne zaboravi dopustiti drugima da dio svoje radosti i aroma poklone tebi.

A kada čuješ Njegov glas, to je vrijeme i trenutak kada si spreman letjeti, jer je tvoje perje sazrilo u pravom gnijezdu!

 

2 Comments

  1. SUPER SI TO NAPISAO I POSLO SVIMA NAMA LJEPU PORUKU NAKON NAPORNOG DANA UPRAVOTI TREBA DA TAKO PROČITAŠ .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.