Tijelovo

tjelovo1

Tijelovo… Što nam govori taj naziv? Na taj dan, na Tijelovo, na poseban način slavimo presveto tijelo Kristovo, euharistiju koju je Isus Krist, voleći nas žarom koji će nama ljudima vječno ostati nedostižan, ustanovio na Veliki četvrtak.

Kako je sve počelo? Malo ljudi zna da je ovaj blagdan nastao početkom trinaestog stoljeća kada je augustinska redovnica sv. Julijana imala viđenje punog mjeseca na kojem je opazila mrlju. Puni je mjesec protumačila kao Crkvu, a mrlju kao nedostatak blagdana kojim bi se slavila euharistija. Uskoro se Tijelovo, ljubljeno od svih vjernika, proširilo na cijelu Rimokatoličku crkvu.

Koje je značenje Tijelova? Bog, savršen, svemoćan, milostiv, poslao nam je Sina da nas žrtvom otkupi i vrati u svjetlost Njegova lica. I Riječ je tijelom postala. To tijelo Krist je pružio nama, dao nam je sebe. Veći dar uistinu nitko ne može primiti. I uvijek nam se iznova daje na svakoj svetoj misi: Ovo činite meni na spomen. (1 Kor 11, 24)

Što da uzvratim Gospodinu za sve što mi je učinio? (Ps 116, 12) LJUBAV. On čeka već desetljećima, stoljećima na našu ljubav. No, mi često zaboravljamo što je za nas učinio, koliko nam je dao i koliko malo traži zauzvrat. Zaboravljamo i da smo Ga mi, u neznanju i sljepoći svojih duša, razapeli, prolili Njegovu krv, a Njegovo čisto tijelo osudili na trulo drvo križa. Zaboravljamo ili dajemo lažne, prazne riječi i obećanja kojima govorimo da Ga volimo, a zapravo samo obmanjujemo sebe. Ljubav traži djela, a blagdan koji slavimo je jedno stvarno djelo ljubavi kojim se potvrđuje Božja izjava. Isusovo ubijeno i slomljeno tijelo, ta smrt i uništeno tjelesno obličje – sve se dogodilo radi nas i odražava se u našem slavlju.

I zašto onda na tu ljubav odgovaramo mržnjom i bezobzirnošću koje današnji ubrzani ″napredni″ svijet truju sve više iz dana u dan? Zašto ponekad odbijamo slaviti sv. misu i tako odbijamo ruku koju nam je Bog pružio i koju nam pruža svaki put kad zavapimo u pomoć bojeći se pada u bezdan crnila koji smo sami stvorili? Zastanemo li ikada i zapitamo se što Mu činimo i koliko Ga boli naš prijezir i nemar?

Ljubav bi trebala rađati ljubavlju, zato se ove godine na Tijelovo sjetimo da smo djeca Božja koju On strpljivo čeka da se vrati Njemu i podari Mu barem djelić ljubavi koju On svakodnevno prolijeva na nas.

Daniela Todorić, Frama Imotski

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)