Živjeti slobodno!

Vjerujem da vam je svima dobro poznata situacija kada već drugi, treći ili, ovisno o godinama framaškog staža, i peti/šesti put slušate na Frami neku temu. Tako je i u mome malom bratstvu došao (opet ) na red susret o tri čvorića. Kada mi je tako predstavljen, susret me nije nimalo privukao, ali se nakon njega u meni ponovno probudila želja da čvoriće “svežem” malo čvršće.

Tri čvorića

Neovisno o tome koliko o njima govorili, prikupljamo li informacije sa strane na Frami ili nas duhovni asistent o svemu tome pouči nekim vicem, ta tri zaista životna pitanja trebaju u nama nanovo buditi  želju da budemo  Franjini, oni u svijetu, a opet Božji. Svi znamo da se na Frami ne zavjetujemo kao što to čine svećenici, časne sestre i Franjevački svjetovni red, ali smo itekako pozvani, baš sad, u  mladosti, “trenirati” za  budućnost. Pa krenimo nekakvim redom.

Biti poslušan! Kome? Kako? Gdje? Najjednostavniji  odgovor je – svima, uvijek i svugdje! Naime sv. Franjo je sve rekao kada je svoj red nazvao Manjom braćom! Sve one koji su ga poželjeli slijediti uporno je opominjao da će ih to što sebe smatraju manjima od drugih dovesti do poniznosti, te će na taj način doći do malenosti pred Svevišnjim. Tu se otvara prostor za dijelovanje Boga u našem životu. Promislimo malo koliko puta tražimo od Boga sve i svašta. Prva sam s popisom sitnica i tričarija, a zbog svoje sljepoće i gluhoće ( najviše zato jer ne slušam, nego govorim), ne mogu čuti odgovore. Slijedi trenutak  cjenkanja s Bogom, kao: “ Ajd’ samo mi još ovo usliši i odoh odmah raditi nešto korisno.” Kad tako čekate, odgovor  kraj vas prođe da ga i ne primjetite. Postajete oholi prema Bogu i srditi, jer vas, eto, opet nije čuo. Najgore od svega, svoju ste srditost skoni sijati na svoje bližnje. Upravo suprotno Bog traži od nas! Traži da ljubimo jedni druge, da služimo jedni drugima, da se opominjemo u bratskoj ljubavi i da zajedno rastemo prema nebu.

Biti siromašan! Netko (ja) će odmah reći: “ Pa, ionako sam siromašna!” To može biti istina, ali Franjo nas poziva da se osiromašimo duhom, da odbacimo ego, zemaljske vrijednosti, da odbacimo sebe kako bi na prvo mjesto došao Bog. Kada je Bog na prvom mjestu, onda je sve drugo na svome mjestu. Franjin život nam je pravi primjer toga. On je zaista poslušao Isusa kada ga je pozvao: ” Želiš li biti savršen, sve ostavi i pođi za mnom!” Tako i mi moramo ostaviti sve kako bismo bili Kristovi. Nisu to samo stvari, to su i grijesi, svađe, nemiri, uzdizanje sebe iznad drugih, to su i lijenost i strah, sve ono što nas odvaja od Boga. O, sveta siromaštino, tepao je sv. Franjo, daleko smo još od toga puta.

Biti čist! “Blago čistima srcem, oni će Boga gledati.” Ovo je tako jednostavno uputstvo. Obećano nam je da ćemo, ako imamo čisto srce,  gledati Boga. Mislim da je to dovoljan poziv da se primimo metle! Znate ono kad vam se mame razdivljaju u proljeće pa okrenu kuću naopako u ime “svetog proljetnog čišćenja”… E, pa, ugledajmo se na njih, poludite slobodno i pospremite svoje srce. Lako ga je očistiti, potrebno je tek:

u srce uliti dozu kajanja,

jedan odlazak na svetu ispovijed,

obećanje “da ću se popraviti i  da više neću griješiti”,

sklopljenih ruku  moliti iz srca,

zahvaliti Bogu na milosti i oprostu.

Kada sve ovo pokušamo, znat ćemo da  je ljubav pobijedila i da živimo slobodno bez obzira na čvoriće vezane u nama.

Čistoća srca

I da ne zaboravim vic:

Pitao mladi fratar, koji se trebao zarediti, starijega kako će on sve to izdržati, kako biti poslušan, siromašan i čist? A stariji mu je na to odgovorio:

Za poslušnost ćeš lako, malo čuješ, malo ne čuješ, nekad poslušaš i tako!

Siromaštvo ti je isto lako, ionako nikad ništa svoje nećeš imati!

A čistoća….. To ti dođe s godinama!

1 Comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.