Križni put sa sv. Klarom – 12. postaja

Ovaj je križni put po originalnom predlošku Via crucis – Clara napravio vjeroučitelj Ivan Sporinski (nekim framašima poznat pod nadimkom Čiko). Tijekom križnog puta promišljat ćemo o Isusovoj žrtvi  nadahnuti  Franjinim molitvama i Klarinim životom.

Potpuni križni put, sa uvodnim i završnim razmišljanjima i svim postajama možete naći OVDJE.

Isus-umire-na-krizu

12. ISUS UMIRE NA KRIŽU

Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljao te.

 Jer si po svojem svetom križu otkupio svijet.

Oh, kako je to bolno. Visiš na drvetu križa. Grede koje si nosio sada drže tvoje sveto tijelo. Ti si posve miran i tako raširenih ruku grliš cijeli svijet. I umireš u velikom bolu, ali i neizrecivoj ljubavi za čovječanstvo.

Bolna smrt Kristova bila je neprestano pred Klarinim očima. Nije se mogla promatrati odijeljenom od Njega na križu.  Plamtjela je u želji za mučeništvom. Križ je poseban izvor Klarine duhovnosti, izvor njene snage, osmišljenje njenog života. Križ je bio ogledalo u kojem se danomice ogledala i preobražavala.  Pronalazimo li i mi u Klarinom grljenju križa nekakvu pouku za svoj život, u svakodnevnim previranjima ovog svijeta koji kao da te zaboravlja.  Mnogima je danas Križ kamen spoticanja i opasnost za napredak u modernom društvu. A Ti si na njemu umro za svakog čovjeka. Kalež kojeg Ti je dao Otac ispio si do kraja. Visio si i žrtvovao se na križu da bi mi imali „život vječni“. Tvoja žrtva, tvoja smrt – to je ljubav koja rađa život. I Klara u svakom duhovnom dodiru Tvoga križa vidi i osjeti onu  “neizrecivu ljubav.

Ti i sa križa ljubiš i moliš Oca da oprosti. Daješ Majku da nas ona vodi svojom majčinskom ljubavlju k Tebi. Želiš da idemo  putem umiranja svemu onome što Tvoj križ niječe i odbacuje. Sveta Klaro, Majko Spasiteljeva budite s nama na našim životnim putovima.

saint-clare

MOLITVA:  Gospodine, “vatrena i slatka sila Tvoje ljubavi neka očisti, naša  srca od svega što nije na tvojem putu. Daj nam  umrijeti iz ljubavi prema bližnjemu ljubeći u njemu Tebe, jer si se Ti udostojao umrijeti iz ljubavi ljubeći nas.” Svojom smrću povedi u život vječni sve umiruće, a na poseban način ovdje u svoje sjećanje stavljamo sve one koji su bili spremni umrijeti za našu domovinu. Predajemo Ti ih da im ti budeš nagrada u vječnosti. Amen.

Oče naš…… Zdravo Marijo……….Slava Ocu…..

Smiluj nam se Gospodine. Smiluj nam se.

Daj mi s tobom suze livat,
Raspetoga oplakivat,
Dokle diso budem ja!

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)