Križni put sa sv. Klarom – 10. postaja

Ovaj je križni put po originalnom predlošku Via crucis – Clara napravio vjeroučitelj Ivan Sporinski (nekim framašima poznat pod nadimkom Čiko). Tijekom križnog puta promišljat ćemo o Isusovoj žrtvi  nadahnuti  Franjinim molitvama i Klarinim životom.

Potpuni križni put, sa uvodnim i završnim razmišljanjima i svim postajama možete naći OVDJE.

via-crucis-10

10. ISUSA SVLAČE

Klanjamo ti se Kriste i blagoslivljao te.

Jer si po svojem svetom križu otkupio svijet.

Križ je skinut s Tvojih svetih ramena. No, u naumu onih koji Te tjeraše da ga nosiš ima još nešto s čime te žele povrijediti. Oni žele skinuti i Tvoju odjeću. Skidanje Tvoga odijela, Franjino ogoljenje na središnjem trgu Asiza, Klarino rezanje kose i skidanje nakita, sve je to znak lišavanja svega onoga što dušu dijeli od Boga. Sve je to simbol one materijalne nezasićenosti  koja nas udaljuje od drveta spasa, od bližnjega,  od ljudi…

Biti skinut, biti ogoljen znači biti posve slobodan. Ti u svojoj svučenosti postiđuješ gramzljivost za ovozemaljskim. U potpunom odbacivanju onoga što je od ovoga svijeta otvara  se novi put za čovjeka koji vodi u “sveto i istinito siromaštvo“. Poruka je to da ostaviti svijet izvana, znači  iznutra se duhovno obogatiti. Klara je, kao i Franjo, “sa svetim siromaštvom“ sklopila takav savez i toliko ga uzljubila, da osim Tebe, bogatstvo iznad svih bogatstava,   nije htjela imati ništa drugo. Želimo li se i mi dublje zagledati u Tvoje ogoljelo tijelo i u njemu prepoznati naše napredovanje u svetosti kroz svakodnevno odbacivanje svega lažnoga, svega što je tama ili varavi sjaj? Znademo li poput Franje i Klare i još mnogih koji su te slijedili na putu svetosti svoje pouzdanje graditi na nebeskom? Znademo li, želimo li  biti “u svijetu, ali ne od svijeta?”

st-clare

MOLITVA:  Kriste, koji si bio na Kalvariji svučen.  Jedini naš Spasitelju, daj nam  snage da se odupremo onom što nas dijeli od Tebe.  Budi naša utjeha, naša snaga i onda kada siromaštvo pokuca na vrata našeg srca.  Pomozi nam da tada ne budemo svučeni u svojem dostojanstvu kako bi u svojoj  slobodi mogli izgovarati Franjine riječi: “Od sada mogu slobodno reći: Oče naš koji jesi na nebesima…”

Oče naš…… Zdravo Marijo……….Slava Ocu…..

Smiluj nam se Gospodine. Smiluj nam se.

Rane drage, Majko sveta,
Spasa za me razapeta
Tisni usred srca mog!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)