Franjo mu je ime

 

franjo

Postoje trenuci u životu kada osjetimo poseban ponos zbog toga što jesmo. Sjećam se kako se uvijek osjetim ponosna što sam franjevka kada imam priliku boraviti u Asizu. Asiz – koljevka franjevaštva. Moram priznati kako se osjećaj ponosa što sam franjevka ponovno javio prilikom objave kako je novo izabrani papa uzeo ime Franjo i to na spomen sv. Franje Asiškog. Koje li sreće! Znakovito mi je i to što je to učinio jedan isusovac, a isusovci slove za učene, velike. I takav uzevši ime Franjo odaje priznanje poniznom, siromašnom i neukom Franji Asiškom.

Za vrijeme pripreme i održavanja konklave, moram priznati, nisam imala svojeg „favorita“. Nisam niti pratila novinske natpise zlosutnih proroka. Dio sam Crkve već jedan lijepi niz godina i iz mojeg malog iskustva mogu potvrditi da unatoč svemu što se događa u Crkvi, Bog je onaj koji preko Duha Svetoga vodi Crkvu kroz našu povijest. Njegovu providonosnu ruku vidim u posljednja dva pontifikata: bl. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI. Uvjerena sam da je i ovaj put tako. Stoga se slažem s riječima hrvatskog isusovca Myhala Szentmartonija o trenutku izbora za papu: “To je trenutak kad se kardinali sastaju i pokušavaju odgonetnuti tko je taj. Već je on izabran. Bog je njega već izabrao. Već se zna tko je. Samo mi ne znamo tko je. Kardinali se moraju potruditi u tišini, samoći, sabranosti i molitvi pogoditi koga je Duh Sveti izabrao”.

Moram priznati kako sam iznenađena ovim izborom. Papa Franjo (kako to lijepo zvuči) već samim izborom imena i prvim svojim obraćanjem velika ja novost za našu Crkvu. Usuđujem se reći da je on ispunjenje mojih tihih želja za Crkvu danas. Da objasnim. Kada razmišljam o Crkvi i nama kršćanima danas nameće mi se misao kako svi znamo kako bi trebalo živjeti kršćanstvo, ali kao da nam nedostaje hrabrosti za to. Stoga idemo linijom manjeg otpora. Čini se da smo kršćani, a opet nismo. Onako prigodno. Ovisi o situaciji. Upravo o tome, HRABROSTI, progovorio je papa Franjo u svojoj prvoj propovijedi kao vrhovni poglavar Crkve. „Kada hodamo bez križa (za Kristom) nismo Gospodinovi učenici: svjetovni smo. Biskupi smo, svećenici, kardinali, pape, ali nismo Gospodinovi učenici. Želja mi je da svi, nakon ovih milosnih dana, imamo HRABROSTI – upravo HRABROSTI – kročiti u Gospodinovoj prisutnosti, s Gospodinovim križem; da imamo HRABROSTI graditi Crkvu na krvi koju je Gospodin prolio na križu i ispovijedati jedinu slavu – Krista raspetoga. I tako će Crkva ići naprijed.“

Još malo smo u vremenu korizme. Posebno u ovom vremenu i vremenu došašća hvalimo se svojim dobrim djelima i neumorno organiziramo razne humanitarne akcije. Rekla bih da mi kršćani ispadamo kampanjci u ljubavi. Ljubimo određene dane, sate, na određeno vrijeme. Izgleda kao da smo i mi i naše framaške zajednice postale samo još jedna u nizu humanitarnih zajednica našega društva. Papa Franjo nam odgovara: „Možemo mi hoditi koliko želimo, možemo graditi mnogo toga, ali ako ne ispovijedamo Isusa Krista, nije dobro. Postajemo pobožna nevladina organizacija, ali ne Crkva, Gospodinova zaručnica. Kada se ne hodi, stoji se. Kada se ne gradi na kamenju što se dogodi? Dogodi se ono što se dogodi djeci na plaži kada grade kule od pijeska, sve se sruši, nema postojanosti.“ Papa Franjo nas poziva da budemo hrabri, u pokretu, da hodimo i ispovijedamo i gradimo. Gradimo na stijeni koja je Krist. Hodimo putem koji je Krist. Hrabro ispovijedajmo Krista svojim životom. Sv. Franjo nam je zagovornik, a papa Franjo nam daje primjer svojim životom. Dobro nam došao papa Franjo.

papa Franjo

 

7 Comments

  1. Časna vi ste radost ovog portala, izvrsno pišete i prenosite svoje poticajne misli na čitatelje. Samo tako nastavite, s radošću čitam i upijam sve riječi.Veliki pozdrav!

    1. hvala puno 🙂 Bog je izvor svake naše istinske radosti 🙂 uvijek iznova iznenađuje svojim djelima, svojom ljubavlju prema nama 🙂 posebno je divan u ovom novom papi Franji (ili Frani :))

  2. Franjo, Franjo 🙂 posebno, poticajno, iskreno… hvala na djeljenju prekrasnih razmišljanja 🙂

  3. Draga casna jako me je ovo odusevilo sto ste mi poslali napisano iako zelim se upisati u Franjevce ali neznam kako i gdje kod nas osobito volim i stujem svetog Franju .Mir i Svako dobro

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)