Osnove animiranja: govor tijela jednog animatora

28584_1474960472169_5146920_n

Došao je red na tebe! Ti vodiš idući susret Frame. Imaš temu, pronašao si materijale, znaš što želiš drugima prenijeti, no brine te ono – KAKO?! Kako zadržati pažnju gomile čalnova Frame koje imaš pred sobom na onome što želiš govoriti, te učiniti da predavanje koje si pripremio uistinu čuju i nešto od njega ponesu u život?

Vjerojatno si do sada bio na mnogo susreta te se nagledao i naslušao mnogih predavača. Neki su ti se svidjeli više, a neki manje. Kada ti se svidio način na koji netko vodi (predavalački) dio susreta zasigurno si poželio nešto od toga usvojiti i sam. No pazi – nikad nemoj doslovno kopirati! Uvijek iskoristiti ono što misliš da je dobro za tebe, ali pri tome ostani svoj – autentičan.

Uz sadržaj kojeg našoj braći i sestrama na susretu Frame iznosimo, bitan je način na koji to drugima prenosimo. Eto nekoliko kratkih savjeta:

Pokret i gestikulacija

  • Zauzmi opušten, miran stav – tvoj stav treba odavati sigurnu osobu spremnu da stane pred  framaški puk  te da, zajedno sa njime, prođe određenu temu. Nemoj stajati prekrštenih nogu,  jer to stvara sliku nesigurnosti.
  • Dok izlažeš izbjegavaj igranje prstenom, markerom, kredom, pramenom kose… Kreda ti treba kada pišeš po ploči, ali nemoj njom mahati dok govoriš, jer skreće pažnju, a pažnja treba biti usmjerena na tebe, ne na druge predmete.
  • Neka svaka tvoja gesta ima značenje – neka prati ono što govoriš. Nemoj držati prekrižene ruke ili pak nepotrebno mlatarati njima, već učini da i ruke prate tvoju priču.

Kontakt očima

Kontakt očima je značajan jer i njime uspostavljamo vezu sa onima koji su pred nama. Ti se svo vrijeme svog predavanja obraćaš braći i sestrama koja su pred tobom i tvoj pogled treba biti okrenut  njima.

  • Izbegavaj gledati  „preko” njih, u pod ili u strop jer na taj način gubiš kontakt sa njima.
  • Često na susretima sjedimo u krug. Stoga pazi da ne zapostaviš “krila”. Obično nam se događa da gledamo ispred sebe i da zaboravimo one koji sjede sa lijeve i desne strane u odnosu na našu poziciju. Događa nam se da se fokusiramo na nekoga tko nas netremice gleda i klima glavom kao znak odobravanja, ili smo skloni da „naginjemo” jednoj strani, odnosno da se i pogledom i položajem tijela obraćamo pretežno desnoj ili pretežno lijevoj strani. Razmisli da li to radiš, i ukoliko primjetiš sklonost ka jednoj strani, vježbaj obraćanje i drugoj „zapostavljenoj“ strani.
  • Pazi da grupu ne gledaš  samo s lijeva na desno, ili obrnuto  –  kao na radaru.

Jezik, glas

Tvoj jezik je jedna od tvojih najznačajnijih snaga.

  • Govori pravilno, pristupačnim riječnikom i izbjegavaj izraze za koje nisi siguran da ih drugi znaju.
  • Budi konkretan, jasan u objašnjenjima, a ono što govoriš ilustriraj primjerima.
  • Neka mozak bude brži od jezika – „Ispeci pa reci” – nemoj žuriti.
  • Provjeri da li te svi čuju, osobito ako znaš da si tih.
  • Govori svojim riječima tj. nemoj cijelo predavanje samo iščitavati s papira.

1032

Uključivanje sudionika

Imaj na umu da pažnja s vremenom opada. Našoj braći i sestrama je teško ostati duže skoncentriran na ono što govorimo te je zbog toga važno uključiti ih.

  • Postavljaj pitanja – Neka ti postavljanje pitanja bude navika. Postavljaj pitanja u vezi sa temom o kojoj govoriš. Ukoliko neko od onih koji te slušaju zna nešto više nego ostali, pusti ga da on nešto izgovori umjesto tebe.
  • Traži da daju primjere – Time ih aktivno uključuješ u svoje predavanje, a radeći na njihovim primerima još im više približuješ  temu o kojoj govoriš.
  • Potiči ih da koriste ruke – Odnosno, potiči ih da se javljaju u želji da sudjeluju, da pitaju ukliko im što nije jasno i sl. No, ne zaboravi da oni nisu u ulozi  predavači – nego ti.

Odgovarajuća audio-vizualna sredstva

  • Prezentacije, isječci iz filmova… koristite ih kada treba pojačati poruku ili kada nose poruku. Pažljivo ih planirajte.

Dobro je ubaciti i pomalo humora. Humor stvara opušteniji ugođaj i potiče interesiranje onih koje naše predavanje slušaju. Ali važna je mjera i sa njime se ne smije pretjerati. U protivnom naše izlaganje može dobiti ton neozbiljnosti.

I naravno, dobra priprema je ključ svega. Ona će ti pomoći da otkloniš tremu i budeš samouvjereniji u izlaganju. Ne zaboravi ni na molitvu. Gospodin se često prije javnih nastupa i svojih govora mnoštu povlačio i obraćao Ocu. Neka i svakom tvom izlaganju teme prethodi molitva, kako bi i po tvojim riječima i pokretima Gospodin došao do srca braće i sestara u Frami.  🙂

Marta Radoš, nacionalna voditeljica formacije

377305_4681412794975_735724357_n

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)