Izlet šibenskih Frama: Sinj-Split

U Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji

Dana 2. ožujka okupilo se oko 40-ak framaša iz tri gradske Frame: Šubićevac, Gospa van grada i Meterize. U planu je bio posjet gradu Sinju,te Splitu. Dolaskom u Sinj prvo što smo posjetili bila je Franjevačka klasična gimnazija. To je prva hrvatska gimnazija u Dalmaciji. Izlaskom iz nje uputili smo se prema tvrđavi.

A ovo je prvo odredište Iako je brdo na kojemu se nalazi crkvica veoma strmovito, penjanje se isplatilo. Vidjeli smo stare ostatke tvrđave koja je služila za obranu od Turaka. Nakon male stanke smo se uputili u franjevački samostan i svetište Gospe Sinjske. Ondje smo posjetili arheološki muzej. Ta zbirka je jedna je od najstarijih i najvrjednijih arheoloških zbirki u Hrvatskoj. Samo Split, Zadar i Zagreb imaju starije i vrijednije. Uslijedio je posjet sinjskim framašima s kojima se nismo imali prilike bolje upoznati jer smo bili u vremenskoj  stisci,no donekle smo im, kroz kratku prezentaciju pokazali i objasnili kako naša bratstva djeluju.

Fra Šimun upoznaje Sinjane s našim bratstvima

Pomolili smo se Čudotvornoj Gospi Sinjskoj i nastavili svoj put. Posljednja stanica u Sinju bila je sinjska alkarska ergela koja uzgaja alkarske konje. U njoj smo proveli lijepe i nezaboravne trenutke gledajući ta pitoma Božja stvorenja koja imaju svoj javni nastup u prvoj nedjelji mjeseca kolovoza kada se održava poznata Sinjska alka.

Bilo kuda, ljubav svuda

Uslijedio je drugi dio našeg izleta: Split. Dolaskom u centar grada,posjetili smo najveću crkvu u gradu, Crkvu Gospe od zdravlja gdje se ujedno nalazi i franjevački samostan. U tom samostanu smo se sastali sa framašima iz Splita. Uslijedilo je ugodno druženje i upoznavanje uz zvukove harmonike. Zadnje planirano odredište za posjetu bila je katedrala sv. Duje. Ta katedrala izuzetno je zanimljiva po tome što je najstarija na svijetu. Izgrađena je u 4. stoljeću kao mauzolej rimskog cara Dioklecijana. Imali smo priliku popeti se i na zvonik sv.Duje star više od 6 stoljeća.

Prekrasan zvonik sv. Duje... i da bili smo u saaamom vrhu!

Veoma uzak ulaz i visoke stepenice namučile su nas jer zvonikom se imate penjati dobrih 5 minuta,ali pogled koji se pruža jednostavno se ne može opisati riječima. Obuhvaća  gotovo cijeli grad,posebno centar i rivu. Katedrala i zvonik najviše su mi se svidjeli. Zaista nešto što vrijedi posjetiti.  Nakon obilaska svih znamenitosti zajedno smo iskoristili slobodno vrijeme uživajući u prekrasnom danu. Polako je došao i kraj našeg putovanja, tako smo se oko 18 sati umorni ali puni doživljaja uputili prema Šibeniku.

Matej Grubišić, Frama Šibenik- Šubićevac

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.