Benedikt XVI. – “moj” papa

papa-kurtoazije-pantovcaku-a-glavni-govor-odrzat-ce-hnk-slika-348829

Joseph Ratzinger je postao papa kad sam imala 14 godina. Dok se Crkva privikavala na novog pastira, ja sam se pripremala za krizmu nakon koje sam se ubrzo pridružila Frami. Moja je vjera te godine polako ali sigurno počela postajati doista moja. U međuvremenu sam upisala i završila srednju školu, a upisala sam i fakultet. Kao studenticu filozofije papa me pratio kroz ispit iz filozofijske teologije, za koji je jedna njegova knjiga bila dio obavezne literature. Kao framašicu, a pogotovo kao voditeljicu formacije, nadahnjivale su me njegove riječi koje često nisam ni tražila, ali su me našle. Njegov posjet našoj domovini urezao mi se u srce, iako sam ga pratila samo preko tv ekrana. Znate kako se kaže: ne znaš što imaš dok to ne izgubiš. Tako sam i ja tek nakon što sam čula vijest o njegovom povlačenju shvatila koliko mi je osobno značio papa Benedikt XVI.

Benedikt XVI. je „moj“ papa. Ono što mnogi osjećaju za Ivana Pavla II., ja osjećam za Benedikta XVI. I nisam jedina (http://thankyoupopebenedict.com/). On je bio papa kakvog je Crkva trebala ovih osam godina. Vjerujem u to svim srcem. On je to pokazao i ovim svojim poniznim odstupanjem. Nije čudo što su se svi digli na noge otkad je stigla vijest. Koliko često političari dobrovoljno odstupaju sa vlasti jer smatraju da više ne mogu obavljati svoju dužnost? Takvu poniznost svijet ne poznaje. Zato mnogi i pokušavaju naći neke zavjere i skandale isčuđavajći se nad stvarima koje ne razumiju a ipak ismijavaju i kritiziraju. Bolje o tome i ne počimati. Mogu li uopće nevjernici obuhvatiti cjelinu onoga što svaki papa, pa onda i Benedikt XVI. osobno, znači vjernicima Rimokatoličke Crkve? Ja mislim da ne. Pogledajte link koji sam gore stavila i pročitajte te zahvale i molitve koje dolaze iz svih kuteva Zemlje. Ostavite svoju poruku. To je ostavština Benedikta XVI.

Benedikt 16

Mislim da je baš zanimljivo što nam je u godinama kada su mobiteli i Internet zavladali svijetom pastir bio čovjek koji će ove godine navršiti 86 godina. Ivan Pavao II. imao je 56 godina kada je postao papa. Pitajte svoje bake i djedove je li to velika ili mala razlika. Kada sada pogledam unatrag, čini mi se kao da je ova lekcija svima nama bila pripremana jako dugo. Duh Sveti zna što radi. Nikako se ne može reći da je papa bio nespreman nositi se s izazovima ovog vremena, unatoč svojim godinama i zdravstvenom stanju. Mnogi kardinali i biskupi puno mlađi od njega još uvijek ne znaju što je Twitter. On je itekako znao prepoznati što je potrebno ljudima što nam dokazuje i proglašenje Godine vjere. Na papino povlačenje i predstojeći izbor novog pape možemo i trebamo gledati i kao svojevrstan ispit naše vjere. Jesmo li i na trenutak očajavali? Jesmo li bili zlobni? Jesmo li se pomolili za budućeg papu? Kao što rekoh: Duh Sveti zna što radi. Bogu hvala!

papa-mladima-neka-vas-ne-zavedu-obecanja-lakog-uspjeha

Papa Benedikt XVI. osvojio je srca mnogih, iako je bio toliko različit od svog prethodnika na kojeg su mnogi, posve razumljivo, bili pomalo i navezani. Svojom autentičnošću u svakom pogledu, pa i u ovom povlačenju, ukazao je na to da je Bog pravi vladar i vođa Crkve. Cijeli svoj pontifikat posvetio je tome da nas  podsjeti na temelje naše vjere. Pronicljivo i nadasve jednostavno približavao nam je lik i djelo Isusa Krista u svojim djelima. Toplo preporučam sve njegove knjige, uključujući i one koje je napisao prije nego je postao papa. U njihovim stranicama krije se srce čovjeka koji s nevjerojatnom bistrinom razlučuje bitno od nebitnog i koji, iako strog i čvrst u svojim stavovima, uvijek uspjeva zvučati blago i puno ljubavi prema bratu čovjeku.

Pomolimo se za Benedikta XVI. i njegovog nasljednika. Zahvalimo Bogu na svim milostima koje smo primili po papinom služenju. Ne dajmo se uzdrmati promjenama. Crkva s razlogom postoji već 2000 godina: ljudi i vremena se mijenjaju, no Krist ostaje zauvijek.

 Dubravka Sertić, Frama Našice

papa_benedikt_16_gi

2 Comments

  1. Lepo 🙂 Spomenul bi jednu greškicu v tekstu, Ivan Pavao II. je postal papa z 58, a ne 56 let. Inače, lepo razmišljanje 🙂 Dodal bi još na ovom mestu da ga je v (relativno) nedavno izašloj knjigi “Posljednji egzorcist” pater Gabriel Amorth (jako zanimljivi autor i čovek koji aktivno dela ko egzorcist) jako lepo nahvalil i pokazal da je osim kaj lepo priča i piše još k tome i pravi štemer v pozitivnom smislu te reči v borbi protiv vraga. Benedikt zna, Benedikt FTW! 😉

  2. Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)