III. Škola animatora i seminar za voditelje formacije Zadarsko-šibenskog područja

skola animatora

Protekli vikend održala se treća škola animatora i seminar za voditelje formacije u Zadru (Frama Zadar-Arbanasi). Sudjelovalo je oko 40-ak framaša iz svih bratstava našeg područja. Sam program je bio jako dobar i raznolik, za svakoga po nešto. Predavanja koja smo imali su bila poučna i zanimljiva, u njima smo mogli naučiti mnogo toga: kako animirati svoje bratstvo i kako ga što bolje formirati.

U petak, 22.veljače, svoj susret započeli smo Euharistijskim slavljem, kojeg je predvodio fra Tomislav Šanko (animator za zvanja Provincije sv. Jeronima). Nakon večere imali smo uvodno predavanje: ” Tko je animator?” koje su vodili Jelena Rakić (OFS Kaptol) i Adrijan Vucić (Područni voditelj formacije) te poslije toga rad po grupama. Nakon toga imali smo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je predvodio područni duhovni asistent fra Ivan Lukač. Duhovno smo se okrijepili i time naš susret učinili još ljepšim.

U subotu 23.veljače imali smo dva predavanja, prvo predavanje animatorima održali su Marko Plavčić (Područni predsjednik) i Jelena Rakić na temu: “Odgovornost i zadaća animatora”, a nama voditeljima formacije predavanje je održao Adrijan Vucić na temu: “Nacionalni priručnik za formaciju”. Nakon predavanja bio je karitativni rad, što se meni najviše svidjelo. Išli smo u pučku kuhinju “Sv.Vinka Paulskog”, gdje smo bili podijeljeni u dvije skupine s različitim poslovima. Neki su morali čistiti podove, neki prozore,hladnjake i sl.,dok su drugi prali posuđe, peglali, dijelili hranu korisnicima itd. Učiniti tako nešto nama ne predstavlja nešto veliko,ali ljudima koji dolaze tu, ili koji rade tu znači mnogo, tako da kada napraviš nešto takvo zaista budeš ispunjen i zadovoljan.

Nakon završenog karitativnog rada vratili smo se u samostan gdje smo imali zadnje predavanje toga dana koje nam je održala bivša članica Frame, a trenutno članica OFS-a Zadar sv. Frane, Irena Sučić na temu:”Kako animirati svoje bratstvo”. Poslije svakog predavanja slijedio je rad po grupama. Nakon ispunjenog radnog dana imali smo plenum, a poslije toga Euharistijsko slavlje nakon kojeg smo imali zabavnu večer gdje smo plesali, pjevali, igrali najslabiju kariku i razne društvene igre, što je stvarno bilo predivno.

U nedjelju 24. veljače animirali smo jutarnju misu u crkvi Gospe Loretske. Nakon Euharistijskog slavlja imali smo sastanak voditelja formacije, u kojem smo još savjetovali jedni druge kako što bolje formirati mjesno bratstvo. Za vrijeme toga predavanja ostali framaši su polako spremali svoje stvari i koristili zadnje sate ovog susreta da razmijene dojmove i još si štogod kažu. Meni je bilo predivno,upoznala sam predivne ljude i mnogo toga naučila. Na neki način bilo mi je žao što je trajalo samo tri dana, ali kako se ono kaže ” Sve što je lijepo kratko traje” pa tako i ovaj naš susret. Isto tako bi se htjela zahvaliti u svoje, i u ime svih framaša, područnom vijeću koje nas je naučilo mnogo toga, sestri Riti i ostalim školskim sestrama koje su nas lijepo ugostile i svaki dan nam pripremale finu hranu. Hvala i svim prijateljima iz Frame Arbanasi koji su bili domaćini susreta.

Valentina Kokorović, Frama Knin

2 Comments

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.