(ne)Kultura mladih

Oprostite, ali današnja mladež je pokvarena, zla, isprazna i lijena. Nikad više neće biti kao što je bila nekada i neće biti sposobna sačuvati našu kulturu!

Je li vam možda zastao dah kada ste pročitali ovaj prethodni redak? Možda ste se naljutili? Možda uvrijedili? Možda pomislili kako sam tako mogla opisati današnje mlade? A možda uzdahnuli i složili se. Samo se nadam da niste odustali od daljnjeg čitanja. Odmah moram priznati da to nisu moje riječi. To nije niti rečenica nekog suvremenog autora, pedagoga, psihologa, sociologa ili nekog drugog …loga koji se bavi s mladima. Ta rečenica zapisana je 3000. g. pr. Krista u Babilonu na kamenoj ploči. Mnogi bi zasigurno rekli kako ta rečenica tako dobro opisuje današnju mladež.

mladi_mladi

Zanimljivo mi je na koji način Aristotel piše o mladima. Čini mi se kako da je hodao našim gradovima, promatrao i zapisivao: „Naši mladi imaju sljedeće karakteristike: puni su želja (…), ali vrlo nestalni u vlastitim željama, uvijek spremni na ruganje, žele strastveno, ali se brzo umaraju.“ Koliko puta smo čuli kako je današnja mladež nepouzdana, neodgovorna, neustrajna. Koliki se samo tuže kako mladi danas sve i svakoga ismijavaju i izruguju. Kako im zapravo ništa nije sveto. Ma zar uistinu?

Zar je moguće kako i ovaj tekst opisuje mlade današnjice: „Svijet prolazi kroz vrlo teško razdoblje. Mladi danas uopće ne razmišljaju, misle samo na sebe, nemaju poštovanja prema odraslima i starijima; mladi su netolerantni, misle da sve znaju. Ono što smo i mi smatrali mudrim, oni proglašavaju ludim. Djevojke su, pak glupe, raspuštene i bez dostojanstva u govoru, odijevanju i življenju.“ (Petar, eremita, 1095. godine). Zar su naši mladi takvi? Osobno smatram da mi, odrasli teško možemo nešto reći o mladima, a da pritom bude objektivno. Čini mi se kada govorimo o mladima zapravo govorimo o sebi, govorimo o tome kakve bi mlade željeli, i kako je nekada kad smo mi bili mladi bilo drugačije. Ma da! Zasigurno puno toga je bilo drugačije i sada su neka nova vremena. Ali promatrajući mlade i živeći s njima usuđujem se reći da su mladi, i to velika većina mladih, ponos našega društva i naše zemlje.

Mladi kršćani, posebno framaši, ponos su Crkve u Hrvata. Mi odrasli se danas zadržavamo, pridajemo previše pažnje i trošimo ogromnu snagu na pojedice koji svojim ponašanjem daju krivu sliku o tom lijepom životnom razdoblju, a to je mladost. Smatram da bi mladima trebalo dati više prostora, pružiti više prilika da budu aktivni sudionici u Crkvi i u društvu. Naši mladi su raznoliki. Oni ne dopuštaju da ih se uokviruje i kao ukras stavlja na neke zamišljene zidove. Mladi su iznenađujuće autentični i u svojem radu plodonosni jer se (kada zaiskri u njihovom srcu) daju u potpunosti, bez oklijevanja. Ne pitaju koliko nešto košta. Njihova ljubav prema glazbi, sportu, prirodi, prijateljstvu pa i samom Kristu, i naravno sv. Franji, za mene je potvrda da čovjek ne živi samo od kruha nego da postoje vrijednosti koje se ne mogu kupiti niti prodavati i koje vječno traju. Mora se priznati da su ti mladi originalni i u svojem pristupu Kristu i sv. Franji koje ne doživljavaju daleko, već kao svoje životne suputnike. Toliko toga se može naučiti od njihove spontanosti, energije i predanosti. Promatrajući ih može se pročistiti stare, prašnjave, zagorene, proračunate živote. Nema bolje kombinacije za uspjeh od: poleta, žara mladosti, iskustva i životne – mudrost starosti.

1_79398

8 Comments

 1. Na samom početku me bilo ˝strah˝ nastaviti čitati 😛 svaka kolumna ima duboku pouku i veeeelikii smisao jer je napisana od srca i iskreno… hvaaalaaa na tome 🙂 🙂

 2. … i onda kažu da se nema što naučiti iz povijesti 😀 Mislim da smo danas možda baš mi mladi ti kojima treba “pročišćenje od prašnjavog života”. A to je pravi korizmeni poticaj 🙂 Bravo za kolumnu (a pogotovo Aristotela 😀 )!

  1. Djelo ”O retorici” (Retorika) – postoji hr prijevod.

   Ali, kada je o prijateljstvu riječ, onda preporučam 8. i 9. knjig njegovog djela ”Nikomahova etika”

   Nije prelagan, ne treba ga uzeti zdravo za gotovo, ali je u svakom slučaju za promišljanje i pouku. 😀

 3. Prvi redovi teksta su me šokirali, ali sam ipak pročitala sve do kraja i onda mi je laknulo. Naši mladi su divni mladi ljudi puni ljubavi i strpljenja s nama koji smo “malo stariji”. Osobito mladi kršćani. Moramo ih viiše voljeti i poštivati. <3

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)